שתף קטע נבחר
 

נסיגת חניכיים: איך לעצור את ההידרדרות

נסיגת חניכיים היא אחת המחלות שעלולה לפגוע בבריאות ובאסתטיקת הפה. איך טיפול נכון ושינוי הרגלים יכולים לעצור אותה מבלי לגרום לנזק רב מדי

חיוך הוא אחת המחוות הספונטניות והיפות ביותר. למרבה הצער, מי שסובל מנסיגת חניכיים מוצא את עצמו לא פעם מנסה לשלוט בחיוך כדי להסתיר את שורשי השיניים החשופים שאינם מראה אסתטי. מסתבר, שלא חייבים להמשיך להסתיר את החיוך. יש דרכים לעצור את הנסיגה ולטפל בה.

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

  

מהי נסיגת חניכיים?

במצב של נסיגת חניכיים, החניכיים משנות את מיקומם כך שפני שורש השן נחשפים. תהליך זה מלווה בפגיעה ברקמות התמיכה של השן - ספיגת עצם או רקמת חניכיים. הסיבה העיקרית לנסיגת חניכיים היא מחלת חניכיים שהינה מחלה דלקתית כרונית, אשר גורמת להרס הרקמות המחזיקות את השיניים.

 

המחלה עלולה לגרום במקרים קיצוניים אם אינה מטופלת, לנשירת השיניים. חלק גדול מהסובלים ממחלת חניכיים מגיעים לטיפול רק בשלבים מתקדמים יחסית.

 

עוד כתבות על בריאות השיניים

5 האפליקציות שישמרו על בריאות השיניים

חורים בשיניים? ההישגים בספורט בסכנה

שלא תגיע לרופא: 3 דרכים למנוע חור בשן

 

חניכיים פוסט-טראומטיות

נסיגת חניכיים אינה תמיד על רקע דלקתי. חשוב מאוד ללכת למומחה חניכיים (פריודונוט) שהוא הסמכות המקצועית לאבחון וטיפול בחניכיים, על מנת שיאבחן האם הנסיגה נובעת ממחלת חניכיים או מטראומה.

 

טראומה יכולה להיגרם מצחצוח שיניים אגרסיבי מדי (שימוש במברשת שיניים קשה, תדירות צחצוח מוגזמת והפעלת כוח רב מדי בצחצוח), או לעיתים מטיפול אורטודונטי המערב תזוזת שיניים. מחקרים הראו שאצל מעשנים שכיחות נסיגת החניכיים גבוהה יותר לעומת אצל לא מעשנים, וזאת גם בקרב מעשנים ללא מחלת חניכיים.

 

לטפל בבעיה מהשורש

ככל שנסיגת החניכיים מאובחנת מוקדם יותר, כך ניתן לעצור את התקדמותה ולהימנע מהצורך בטיפולים מורכבים. אם לא מטפלים בנסיגה בזמן, נגרם נזק אסתטי בעקבות מראה השורשים החשופים.

 

השיניים נראות ארוכות יותר, מתאר החניכיים נראה אסימטרי, וצבע השורש ברב המקרים כהה יותר מכותרת השן, כך שהשן הפגועה בולטת אפילו יותר. בנוסף, עלול להיגרם כאב ורגישות קיצונית לחום וקור הנובעת מכך שהשורש שאינו אמור להיות חשוף בחלל הפה עשוי מחומר פחות עמיד מכותרת השן.

 

במצב של נסיגת חניכיים הסכנה להיווצרות עששת היא מוגברת, שכן חשיפת השורשים מעודדת התפתחות עששת על גביהם. במקרים קיצוניים של נסיגת חניכיים עלול להיגרם כאמור אובדן שיניים.

 

על מנת לבלום את התפתחות המחלה, בכל מקרה של נסיגת חניכיים, גם אם היא מקומית בלבד, כדאי לפנות למומחה למחלות חניכיים. בבדיקה מזהה הפריודונט את הסיבה לנסיגת החניכיים ובהתאם לכך נקבעת תכנית הטיפול. כל תכנית מתחילה בשינוי הרגלים.

 

משנים הרגלים

אז מה עושים? כמה המלצות שיכולות לסייע מאוד בבלימת נסיגת החניכיים ובהקלת התופעות הלא נעימות שנלוות אליה:

 

עוברים לצחצוח שיניים עדין. מסתבר ש-3 מכל 4 אנשים מצחצחים שיניים חזק מדי במברשת שיניים ידנית. הפחתת הלחץ בעת הצחצוח עוזרת מאוד. צחצוח עדין יכול להיות ידני ובמברשת רכה, אך כיום מאפשרים לנו פלאי הטכנולוגיה לבקר באופן מדויק את הלחץ שמופעל על החניכיים באמצעות שימוש במברשת חשמלית חדשנית.

 

הטכנולוגיה החשמלית התלת ממדית כוללת *בקרת לחץ משולשת. זוהי המערכת המוכחת היחידה שמאמנת את המטופל לצחצח תוך הפעלת כוח פחותה. המערכת עוקבת אחר הלחץ שמופעל בזמן אמת במהלך הצחצוח ומתריעה מידית למטופל כשהוא מפעיל יותר מדי כוח.

 

זאת, באמצעות אור אדום שנדלק על המברשת, אור אדום שמופיע על מסך ה"מאמן" החזותי ( (Smart Guideהנלווה למברשת, ובנוסף הרטט מופסק ומהירות התנודות החשמליות מואטת. הוכח כי 93% מהמטופלים הפחיתו את עוצמת הצחצוח תוך 30 יום, כתוצאה ממערכת בקרת הלחץ. )

 

ניתן לבקש מרופא/ת השיניים שלכם, מהשיננית או ממומחה החניכיים להראות לכם את שיטת הצחצוח האופטימלית למצבכם, ולסייע לכם לבחור את ראש המברשת המתאימה.

 

אם נסיגת החניכיים מלווה ברגישות יתר לחום וקור, ניתן להשתמש במשחות שיניים המכילות סטאנוס פלואוריד מיוצב ומונעות את הרגישות. הסיבה לרגישות הינה חשיפה לגירוי הנובע מקור, חום, אוסמוזה, או מגע המעורר תנועת נוזל בצינוריות הדנטין.

 

החומר סטאנוס פלואוריד מיוצב המצוי במשחת השיניים אוטם את צינוריות הדנטין, והצינוריות האטומות בולמות את תנועת הנוזלים וגירוי העצב.

 

מומלץ כאמור להיבדק אצל מומחה לחניכיים (פריודונט) שיחליט האם ניתן להסתפק בשינוי הרגלים ומעקב או שיש צורך בהתערבות כירורגית כגון ניתוח להשתלת חניכיים. במקרה זה הפריודונט יכול לבצע ניתוח של השתלת חניכיים שמטרתו היא שיפור אסטטי של המקום שניזוק והחזרת החניכיים למקומן הקודם.

 

מידע נוסף עומד לרשותכם באתר האינטרנט של האיגוד הישראלי לרפואת חניכיים

  

*נכון לדגם Triumph בלבד




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הנשק נגד נסיגת חניכיים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים