שתף קטע נבחר
 

ב-3 שלבים: כך תלמדו לבחור מה ללמוד

בקרוב תיסגר ההרשמה לשנת הלימודים הקרובה, ועדיין לא מאוחר לבחור תחום לימודים. זה הזמן לעשות סדר בבילבול ולהבין מה הכיוון המתאים לכם

אם גם אתם הגעתם לשלב שבו אתם סיימתם את השירות הצבאי, או ממש חזרתם מהטיול מהודו או מדרום אמריקה, ואתם בעיצומם של מחשבות ושיקולים על התחלת לימודים אקדמיים או לימודי תעודה, אבל לא מוצאים את עצמכם - הטור הזה מיועד לכם.

 

 

אפקט העדר הינו אפקט שכיח ביותר בקרב צעירים. רובנו בוחרים ללמוד את מה שהחברים שלנו לומדים, את מה שההורים שלנו עוסקים בו ובעיקר את מה שנשמע "פופולארי" ו"עכשווי".

 

האם זה באמת הכיוון הנכון ביותר עבורכם? האם במקצועות אלו תוכלו לממש את הפוטנציאל שלכם? לא בטוח בכלל! הלם של אחרי שחרור נפוץ מאוד בקרב צעירים ישראליים. אני באופן אישי חוויתי אותו במשך חמש שנים.

 

הדבר החשוב ביותר לזכור הוא שמדובר במשהו פתיר. בשלושה צעדים ראשוניים אנסה לתת לכם כיוון ראשוני, בכדי שתבינו מהו המסלול הנכון ביותר עבורכם ומה הכי מתאים לכם ללמוד, לקראת סגירת ההרשמה לשנת הלימודים הקרובה.

 

שלב 1: הגדירו את עצמכם

בכדי להבין מה באמת מתאים לנו ללמוד, עלינו להבין מה הן החוזקות שלנו. פעמים רבות בחיינו אנו חושבים שאנחנו טובים בדברים מסוימים, אך לעתים איננו מכירים בכישרונות ובמעלות שלנו, שדווקא הסובבים אותנו שמים לב אליהם. בכדי לנסות ולהבין במה אני באמת טוב ומה הכישרונות שלי, אני ממליצה לכם לעשות את התהליך הבא ב-2 שלבים:

 

בשלב הראשון קחו דף ועט ורשמו לעצמכם מספר תכונות חיוביות שאתם מאמינים שיש בכם. אל תהיו אימפולסיביים, התבוננו פנימה ונסו להבין מהן החוזקות האמתיות שלכם.

 

בשלב השני בקשו מחברים או מבני משפחה לציין עבורכם מספר תכונות אופי או כישרונות שיש בכם, וכמובן שיהיו חיוביות.

 

לפעמים התכונות שאנו מייחסים לעצמנו אינן תואמות את מה שהסביבה רואה בנו. לפעמים התבוננות חיצונית יכולה ללמד אותנו דבר או שתיים על עצמנו.

 

מזגו את שתי הרשימות וסמנו את התכונות החופפות. סביר שתכונות אלו הן הבולטות ביותר בכם. כעת אתם יכולים לעבור לשלב הבא.

 

שלב 2: מה מניע אתכם

בין אם נרצה ובין אם לא, ערכים תמיד מובילים אותנו בכל הבחירות בחיינו, כך גם בבחירת מקצוע או בתחום הלימודים. ערכים יכולים להיות - עקרונות, קווים אדומים או כל דבר אשר מניע אותנו ביום יום.

 

כעת נסו לחשוב מה הם העקרונות אשר מנחים אתכם, בין אם זה יושרה, כנות, התמדה, אמת או כל דבר אשר עולה בראשכם.

 

הרבה פעמים הקווים האדומים שלנו, או הערכים שלנו, יכולים בשיטת האלימינציה לעזור לנו לדעת מה אנחנו לא צריכים לעשות. כמו כן, מקצועות רבים מצויים בהלימה עם ערכים שונים. אם לדוגמא אחד מהערכים אשר מובילים אתכם בחיים הינו "עזרה לזולת", עשויים להתאים לכם תחומים כמו עבודה סוציאלית, ניהול עמותות, שירות לקוחות ועוד.

 

המודל לחיקוי עבורכם

לכל אחד מאתנו יש מודל לחיקוי או אדם אותו אנו מעריכים. אני מאמינה כי אותו אדם יכול להעיד רבות על הייעוד שלכם בחיים בכלל ועל המקצוע אותו אתם צריכים ללמוד בפרט. אם תפענחו מהן התכונות, ההישגים, הכישרונות והשאיפות של אותו אדם, תוכלו להשליך זאת על חייכם ואף לקבל עוד הצצה לכיוון הנכון עבורכם.

 

אותו אדם לא חייב להיות איש משפחה, חבר או מכר.הרחיבו את התודעה שלכם לאנשים מכל העולם ומכל התקופות. זה יכול להיות זמר, איש הגות, פרופסור, יזם או כל אדם שמהווה מודל לחיקוי עבורכם.

 

לאחר שמצאתם מספר אנשים כאלו, נסו להבין מדוע בחרתם דווקא בהם. האם זה בגלל ההישגים שלהם? האם זה בגלל המראה שלהם? האם זה מדוע בגלל הנחישות שלהם? האם זה בגלל התהליך שהם עברו?

 

ייתכן כי האנשים שבחרתם מצביעים על המקצוע אותו אתם צריכים ללמוד. כיצד? במידה ובחרתם אנשים מתחום היזמות לדוגמא, ייתכן כי זה משהו שבוער בכם מבפנים וזהו אולי הכיוון אשר מושך אתכם.

 

בשלב המבולבל הזה של החיים, לפעמים קצת סדר והתבוננות פנימה יכולים להציף ולהעלות רעיונות שטרם חשבתם עליהם. נסו לחפש קו מקשר בין התוצאות שקיבלתם בשלושת השלבים.

 

האם אתם מכירים מקצוע, או תחום עיסוק ש"צועק" את הממצאים הללו? האם המקצוע הזה באמת ריאלי עבורם? האם זוהי השאיפה שלכם בחיים? הרבה מן התשובות נמצאות על הדף שרשמתם!

 

קיבלתי החלטה - מה עכשיו?

בשלב הזה בו קיבלתם החלטה מה מתאים לכם ללמוד, הגיע הזמן לפעול! אם החלטתם שאתם רוצים ומתאים לכם ללמוד תקשורת לדוגמא, בדיקה בסיסית באינטרנט תעלה עשרות מרכזי לימוד שחלקם אקדמיים וחלקם לא. אל תקבלו את ההחלטה בלי לעשות שיעורי בית!

 

במהלך החודשים הקרובים כל המרכזים האקדמיים והלימודיים יעשו כל שביכולתם על מנת למשוך אתכם להירשם ולבנות את מסלול הלימודים שלכם אצלם. עצרו רגע לפני שאתם רצים לבקר בימים הפתוחים, שלעתים מכילים גם המון כיף ואטרקציות, ואל תשכחו מה באמת חשוב.

 

עשו הכנה מעמיקה לפני שאת מגיעים ליום הפתוח: בדקו האם אפשר לקבל פגישת ייעוץ אישית, הכינו רשימת שאלות, בקשו לראות רשימת מרצים או מערכי שיעור ואפילו לדבר עם בוגרים של המרכז. בקשו נתוני הצלחה, בררו כמה מהבוגרים השתלבו בתחום והאם יש מרכז השמה בתעסוקה.

 

כמו כן הכירו את סביבת הלימודים, ונסו להבין האם היא מתאימה למה שאתם מצפים. בדקו אילו דברים מציע מרכז הלימודים בנוסף ללימודים הבסיסיים, כמו ימי עיון, כנסים, ימי העשרה, מלגות ועוד.

 

קל מאוד ליפול למלכודות הדבש שטומנים בחובם המוסדות האקדמיים והלימודיים בימים הפתוחים. מחקר מקיף יכול למנוע את זה!  

 

הכותבת, בת אל אוקרט, היא מרצה ומדריכה מומחית בהתאמת לימודים וקריירה ומנהלת את חברת "מפתחות לחיים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים