שתף קטע נבחר
 

מדד מעלה: פרטנר וחב' החשמל - הכי אתיות

77 חברות גדולות המעסיקות כ-10% מהעובדים במגזר העסקי, השתתפו בדירוג השנתי, הבוחן את מידת המחויבות שלהן לאחריות תאגידית. הממצאים: עלייה של 8% בהתאגדויות; שיעור הנשים בעמדות בכירות נותר ללא שינוי. עורכי המדד: הדירוג נועד לשפר את הסטנדרטים הנהוגים בחברות

שיעור התאגדויות העובדים בחברות הגדולות בעלייה - דירוג מעלה, המדרג חברות גדולות במשק לפי מידת המחויבות שלהן לאחריות תאגידית, מגלה כי ב-47% מהחברות בדירוג קיים כיום ועד עובדים, לעומת 39% אשתקד - עלייה של 8%. הדירוג נחשף היום (ג') במסגרת ארועי "יום האחריות החברתית בעסקים" בהשתתפות ראשי החברות הגדולות במשק.

 

 

המדד, שמפורסם מאז שנת 2006, מדרג חברות על פי תרומה לחברה, שמירה על זכויות עובדים, שמירה על הסביבה, היבטים אתיים בהתנהלות עסקית ועוד. השנה השתתפו בדירוג 77 חברות (לעומת 82 אשתקד), המעסיקות כ-202 אלף עובדים המהווים כ-10% מהעובדים במגזר העסקי.

 

החברות חולקו ל-4 קטגוריות לפי טיב ביצועיהן (בסדר יורד): פלטינה פלוס, פלטינה, זהב וכסף. אף כי חלק ניכר מהחברות בדירוג אינן נתפסות ככאלו הדואגות לזכויות עובדים, שקיפות או שמירה על הסביבה - במעלה מבהירים, כי המטה היא בעיקר לבחון את מידת הפעילות של החברות בתחומים אלו ולעודד אותן לשפר את הסטנדרטים הנהוגים בהן.

 

החברות שטיפסו לדירוג הגבוה ביותר (פלטינה +) הן חברת החשמל, פרטנר, ביטוח ישיר, שופרסל, מיקרוסופט ורוש. קוקה קולה טיפסה לדירוג פלטינה. מבין החברות שהצטרפו השנה לדירוג - כיל ונשר בדירוג פלטינה, ואגד ואפלייד מטיריאלס בדירוג זהב. בדירוג הנמוך ביותר (כסף) כלולות הפניקס, הום סנטר ואלרוב. בין החברות שיצאו השנה מהדירוג כלולות סרגון, HP, מלנוקס, אקסלנס, מבני תעשייה, כלכלית ירושלים ומיקרון.  

 

שיעור הנשים הבכירות לא השתנה

על פי הדירוג, שיעור הנשים בהנהלות החברות הגדולות הנסקרות נותר ללא שינוי, עם 25% נשים מבין 10% מקבלי השכר הגבוה. גם שיעור הנשים בדירקטוריונים נותר על כנו - 22%. בבחינת פעולות להגברת השוויון בין גברים לנשים, 80% מהחברות דיווחו שהן בודקות אם יש פערי שכר בין המינים באותם תפקידים ו-82% דיווחו שהפער לא עולה על 10%. 

 

עוד עולה, כי 49% מהחברות קלטו עובדים מאוכלוסיות ומגזרים המתקשים להשתלב בשוק התעסוקה דוגמת ערבים, חרדים, מבוגרים ובעלי מוגבלויות - אבל במספרים קטנים של כמה עשרות בלבד. 4% מהעובדים שנקלטו היו מהמגזר הערבי, 2% היו חרדים, מבוגרים בגילאי 45 ומעלה היוו 9%, ובעלי מוגבלויות אחוז אחד בלבד, לעומת שיעורם באוכלוסייה - 5.5%. 70% ציינו כי הגדירו אוכלוסיות יעד לשילוב בעבודה, אך רק 26% קבעו יעדים מספריים לגיוס ו-7% בלבד הגישו מדיניות מסודרת לנציבות שוויון הזדמנויות.

 

הדירוג גם בחן עד כמה מאפשרות החברות לעובדים לאזן בין עבודה למשפחה. הממצאים: 76% מהמעסיקים מאפשרים שעות עבודה גמישות, 72% מנהיגים נוהל של חזרה מדורגת מחופשת לידה, 49% מפעילים קייטנות לילדי העובדים או מסייעים במימון, 24% מתירים אפשרויות עבודה לפי בנק שעות שבועי, חודשי או שנתי, 21% ממליצים לעובדיהם על יום בשבוע ללא שעות נוספות.

 

ציר חדש שהתווסף לדירוג השנה הוא מידת האחריות של מקומות העבודה על בריאות העובדים, כאשר 68% מהחברות השיבו כי הן מציעות חדרי כושר או מגיעות להסדרים עם מועדוני ספורט מחוץ למקום העבודה, 66% משלבות תזונה בריאה בחדר האוכל ו-32% מסייעות בגמילה מעישון באמצעות סדנאות.

 

רכש ועובדי קבלן

קריטריון נוסף שנבחן הוא אחריות ברכש, כאשר 80% ציינו כי הן מכתיבות באמצעות חוזי ההתקשרות היבטים של הקפדה על בטיחות וגהות, 57% משלבות ניהול איכות סביבה, ו-43% בודקות בדיקת הרשעות של הספקים בתחומי דיני העבודה. בנוסף, 45% דיווחו כי הן נותנות עדיפות ברכש לרכש "כחול לבן" ו33% נותנות עדיפות לעסקים קטנים ובינוניים.

 

באשר להתקשות מול חברות כוח אדם - 71% מהחברות דיווחו כי הן בודקות את תקינות התשלומים בתלושי השכר של עובדי הקבלן, 50% ביצעו ראיונות אקראיים עם העובדים  על תנאי עבודתם או התנתקו מקבלנים שלא עמדו בסטנדרטים ראויים ו-32% מהחברות בודקות הרשעות קודמות של חברות כוח האדם.

 

באשר לאחריות סביבתית - חל זינוק ביעדים שמציבות החברות באשר לשימוש באנרגיות חלופיות, מ-5% אשתקד ל-25%. עורכי הדירוג מסבירים את הנתון בהזדמנויות שמציעות תגלויות הגז הטבעי. כמו כן, 55% הציבו יעדים להפחתת צריכת דלק ואנרגיה ו-64% מציעות לעובדים אמצעי תחבורה חילופיים. 

 

הדירוג גם בחן את הצעדים של החברות להגברת אמון ושקיפות מול צרכנים: 91% דיוחחו על אמנת לקוחות ו-63% מפרסמות אותה לציבור, אבל רק 45% בודקות את תפיסות הלקוחות והצרכנים על התנהלות החברה. בנוסף, רק 28 מהחברות המדורגות פירסמו במהלך השנתיים האחרונות דוח אחריות תאגידית הסוקר את המימדים החברתיים והסביבתיים בפעילות החברה

 

 בבחינת תרומה לקהילה - החברות בדירוג תורמות 0.8% מהרווח לפני מס (נתון חציוני)- חברות ציבוריות או 0.1% מהמחזור הכספי (חברות פרטיות ורשומות בחו"ל). כמו כן, 22% מהעובדים בחברות המדורגות מתנדבים. מנכ"ל מעלה, מומו מהדב, מסר כי קיים פער גדול בנתון זה בקרב החברות במדד ת"א 100 שאינן מדורגות. "שיעור התרומה עומד על 0.4% מהרווח לפני מס. אילו החברות במדד היו מגדילות את תרומתן ל-1% היו מתווספים כ-170 מיליון שקל לעשייה החברתית בישראל", אמר.

 

מהדב הוסיף כי "הציפיות שלנו מהמעסיקים מתרחבות ונוגעות כיום גם לשמירה על איכות החיים של העובד בנושאים דוגמת קידום אורח חיים בריא, איזון בין עבודה למשפחה ופנאי, סיוע בהתנהלות כלכלית נכונה ותמיכה כוללת והוליסטית יותר בעובד ומשפחתו. אולם לא די בכך שהחברות הגדולות משתפרות. לחברות הגדולות תפקיד גם בהחדרה של אלמנטים בתחום האחריות החברתית לכלל המשק ולעסקים הבינוניים והקטנים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים