שתף קטע נבחר

הערים היקרות ביותר בעולם

ובמקום ה-10 - ת"א: מעכשיו כבר כל העולם יודע שלנו זה עולה יותר. בפריז לעומת זאת, הייאוש הרבה יותר נוח (ויפה... ותרבותי...)

10 המובילות הנבחרות של 1998 

אם חשבתם שפריז, אמסטרדם, ציריך או ברצלונה הן ערים יקרות – טעיתם. אם נדמה היה לכם שלחיות בתל אביב זה עניין זול ונעים, שוב טעיתם. אם אמרו לכם תמיד ששווייץ יקרה – טעות, אם סיפרו לכם שמונטריאול או סידני ערים יקרות – טעות. את כל הטעויות המביכות האלה בא לתקן עכשיו מחקר חדש שמפרסמת בימים אלה יחידת המידע של הירחון "האקונומיסט".
המחקר השווה מחירי דיור, מוצרי מזון, תחבורה ציבורית, חינוך ובילויים בסיסיים ב-133 ערים בעולם. התוצאות בחלקן אמנם צפויות, אבל כמה מהן מפתיעות מאוד. בכל מה שנוגע אלינו, התוצאות בעיקר מעציבות. תל אביב זוכה, בפעם הראשונה במחקרים מסוג זה, להיכלל בין עשר הערים היקרות ביותר בעולם. מעכשיו כל העולם יודע שלנו זה עולה יותר.
כאשר מפרסמים את רשימת עשר הערים היקרות, מעניין כמובן לבחון אילו ערים לא נכללות ברשימה הזו. ובכן: פריז מדורגת רק במקום ה-26, מה שהופך אותה למקום מצוין לחיות בו. עם כל היתרונות שמציעה הבירה הפריזאית, של מטרופולין מהגדולים, היפים והתרבותיים ביותר בעולם, יש עדיין 25 ערים שהחיים בהן יקרים יותר.
אמסטרדם, על פי המחקר, היא מקום אטרקטיבי פי כמה: היא מדורגת רק במקום ה-54. אם חיפשתם סיבות טובות לגור קצת באמסטרדם, עכשיו יש עוד אחת – מדובר במקום זול. עיר לאנשים שאוהבים לחסוך.
סידני האוסטרלית, אחת הערים המהוללות והמצוינות בעולם, ניצבת באופן מבטיח רק במקום ה-62. חלק מן הסיבה לכך, מסבירים עורכי המחקר, נעוצה בעובדה שהדולר האוסטרלי נחלש בתקופה האחרונה. במקומות הסמוכים לסידני נמצאות אטלנטה בארצות הברית, ברלין בגרמניה ובריסל בבלגיה. כולן, כך נדמה, אמורות להיות ערים די יקרות ובכל זאת, הן הרבה יותר זולות מתל אביב.
למראה רשימת עשר הערים היקרות ביותר בעולם מתבקשת השאלה – האם אלה מקומות שכדאי לשלם ביוקר כדי לחיות בהם. האם העיר הזו "נותנת תמורה" למחיר הגבוה?
השוואה מעניינת שנייה היא בין גודלה של העיר ליוקר החיים בה.

10 המובילות

1. טוקיו, יפן

במקום הזה אין כל חדש. בכל הסקרים שהתפרסמו בעשור האחרון הופיעה טוקיו במקום הראשון. כיום, אם מחשבים את אוכלוסיית טוקיו-יוקוהמה כעיר אחת, מדובר בעיר הגדולה ביותר בעולם. עם אוכלוסייה של כמעט 30 מיליון תושבים ומחירי קרקע מרקיעי שחקים אין לטוקיו מתחרים. העובדה הבולטת כאן היא שטוקיו היא בירתה של אחת המדינות שהמחיה בהן היא מהיקרות ביותר בעולם. מכאן גם נובע המקום השני.

2. אוסאקה-קובה, יפן

גם בסקר שערך האו"ם ב-1998 הופיעו טוקיו ואוסקה בשני המקומות הראשונים. החיים ביפן פשוט יקרים מאוד. אוסאקה, עם 15 מיליון תושבים, ניצבת במקום השביעי ברשימת הערים הגדולות בעולם.

3. בלגרד, יוגוסלביה

זו ההפתעה האמיתית והמאוד לא נעימה של הרשימה הזו. המיקום הגבוה נובע ממצוקה ולא מפריחה. יוקר המחיה בבלגרד, שהופצצה ב-1999 בידי כוחות נאטו, כדי להכריח את הנשיא דאז, סלובודן מילושביץ', לסיים את המלחמה בקוסובו, מרקיע שחקים. שנה אחת בלבד קודם לכן מוקמה בלגרד במקום ה-122 בעולם בכל הקשור ליוקר המחיה. המלחמה, השינויים הכלכליים והמחסור הביאו להמראה המדהימה הזו. בלגרד היא היום העיר השלישית ביוקר המחיה בעולם.

4. הונג קונג

כל מי שציפה או חשש משינויים מרחיקי לכת בעיר הזו, שעברה ב-1996 ממעמד של מושבה בריטית למעמד של חלק בלתי נפרד מסין העממית, קצת מופתע. הונג קונג, למרות שהיא היום חלק ממדינה קומוניסטית, היא עדיין מקום נחשק ויקר מאוד. הפערים לא הצטמצמו כלל. השוואה עם מחקר של האו"ם מ-1998 מצביעה אפילו על מגמה הפוכה – אז מוקמה הונג קונג במקום השביעי בעולם. היום היא עולה שלושה מקומות ומגיעה למקום הרביעי. העובדה הבולטת ביותר היא שהונג קונג היא העיר הצפופה ביותר בעולם. 98 אלף אנשים חיים בה בכל קמ"ר.

5. סיאול, דרום קוריאה

בהרבה מאוד תחומים אפשר להצביע על האופן בו הולכת קוריאה בדרכה של יפן. זה נכון לגבי השתלטות על תחומי תעשייה מסוימים, זה לנכון לגבי השקעה מכוונת במערכת החינוך, לגבי האמביציות של התושבים ועכשיו זה נכון לגבי יוקר המחיה בערים הגדולות. הפער מקוריאה הצפונית, עימה מתנהלים בשנה האחרונה מגעים שנועדו להביא בסופו של דבר לאיחוד בין המדינות, אינו מצטמצם. הפער בין סיאול לפיונג יאנג – בירת הצפון – מתרחב. סיאול ניצבת במקום הרביעי ברשימת הערים הגדולות בעולם. חיים בה כ-22 מיליון תושבים.

6. טאיפה, טאיוואן

העיר החמישית, מבין ששת המקומות הראשונים, ממזרח אסיה. ההאצה הכלכלית, הצפיפות, עליית מחירי הקרקע והדיור, ובמקרה הזה, כנראה גם בידודה של טאיוואן, מביאים לנסיקת מחירי המחיה בעיר הבירה.

7. ניו יורק, ארצות הברית

זו הפעם הראשונה שניו יורק מופיעה ברשימת הערים היקרות בעולם. מחירי הקרקע הגבוהים מאוד במנהטן והביקוש לדירות באי הפופולרי ביותר בעולם משפיעים על המיקום הגבוה ברשימה. ניו יורק, על פי רשימה זו היא העיר היקרה ביותר בעולם המערבי. לפריחה הכלכלית ששלטון קלינטון כל כך גאה בה ולעובדה שניו יורק הפכה בשנים האחרונות לבירת התרבות העולמית יש גם מחיר. 15 מיליון תושבים גרים בניו יורק ומציבים אותה במקום השישי ברשימת הערים הגדולות.

8. לונדון, בריטניה

זה כבר ממש מרגיז. לונדון, עד שהפכה בשלוש השנים האחרונות ללהיט האירופי התורן, היתה עיר לא יקרה במיוחד. עכשיו גם בה משלמים התושבים והתיירים את המחיר של הפריחה, הפופולריות והמשיכה. קצת פחות מתשעה מיליון תושבים גרים בלונדון.

9. אוסלו, נורבגיה

סקנדינביה היא כבר הרבה שנים לא מקום זול לחיות בו. אוסלו, מאז שנורבגיה הפכה למעצמת נפט עולמית, עם מציאת הנפט בים הצפוני, היא יקרה במיוחד. יחד עם זאת, בסקר שנערך לפני שנתיים ניצבה בירת נורבגיה במקום השישי. ייתכן שהיום הם חוגגים את השיפור. בכל זאת, יש שמונה ערים יותר יקרות בעולם.

10. תל אביב, ישראל

עכשיו נשאלה כאן השאלה הגדולה מכולן – האם המיקום של תל אביב שם אותה לצד בלגרד או לצד ניו יורק. כלומר האם יש כאן עדות למצוקה מצערת, צפיפות מייקרת או לפריחה כלכלית ותרבותית גדולה ומשמחת. התשובה על השאלות האלה לא כל כך עוזרת למי שמשלם את המחירים הקטלניים של שכר דירה, חשמל, מים, טלפון תחבורה, אוכל וכרטיס קולנוע. תמיד אמרו לנו שנכון, לא קל לחיות בארץ, אבל זה לא כל כך יקר ויש לנו את הים בחינם ומערכת הבריאות שלנו הכי טובה בעולם. קשה לדעת ממה לצחוק קודם.

בפריס, ציריך ואמסטרדם צוחקים.

חזור למעלה
הנבחרות של 1998

לשם ההשוואה מובאת להלן הרשימה של עשר הערים היקרות ביותר בעולם, על פי סקר שערך האו"ם ב-1998:

1. טוקיו

2. אוסקה

3. מוסקבה

4. ציריך

5. ג'נבה

6. אוסלו

7. הונג קונג

8. בייג'ינג

9. ליברוויל (גאבון)

10. קופנהגן

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המחקר השווה מחירי דיור, מוצרי מזון, תחבורה ציבורית, חינוך ובילויים בסיסיים ב-133 ערים בעולם
האם העיר הזו "נותנת תמורה" למחיר הגבוה?
האם המיקום של תל אביב שם אותה לצד בלגרד או לצד ניו יורק?
לראשונה בתולדותיה זוכה גם ניו יורק להיכנס לרשימה והופכת לעיר היקרה ביותר בעולם המערבי
מומלצים