הכנסת מקדמת הצעות לפיצוי תושבי כפר שלם
המליאה אישרה בקריאה טרומית 6 הצעות חוק פרטיות שנועדו להסדיר את זכויות הפיצויים של תושבי שכונת כפר שלם בדרום תל-אביב - תמורת פינויים. סכום הפיצוי לא יפחת משווי מחיר ממוצע של דירת 4 חדרים במתחם. שר השיכון תמך בחקיקה: "מתחייב לעשות צדק עם המתיישבים"
הכנסת אישרה היום (ד') בקריאה טרומית 6 הצעות חוק פרטיות, שנועדו להסדיר את זכויות הפיצויים של תושבי שכונת כפר שלם בדרום תל-אביב - תמורת פינוי הנכסים המוחזקים על ידם. על פי ההצעות, סכום הפיצויים אותו יהיה זכאי לקבל כל מפונה יהיה הסכום המרבי שהייתה רשאית לאשר לו ועדה של משרד הבינוי והשיכון, אך בתנאי שלא יפחת משווי מחירה הממוצע של דירת 4 חדרים חדשה בבנייה רוויה במתחם, ששטחה 100 מ"ר. הצעות החוק הוגשו בידי הח"כים איילת שקד (הבית היהודי), דב חנין (חד"ש), שלי יחימוביץ' (העבודה), אילן גילאון וניצן הורוביץ (מרצ), ואברהם מיכאלי ויעקב מרגי (ש"ס).
כפר שלם - כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן :
- עיריית תל-אביב תשלוט בפינוי כפר שלם
- עיריית ת"א תגדיל אחוזי הבנייה בכפר שלם
- מ' השיכון: המדינה לא רוצה לטפל בכפר שלם
עם זאת, מוצע כי הפיצוי יינתן על בסיס של משק כספים סגור, שבו ההכנסות משיווק הקרקעות יממנו את ההוצאות. כך, אם הסכום הכולל אותו אמורים המפונים לקבל כפיצוי, יעלה על הסכום הכולל שיתקבל משיווק הקרקעות המפונות, יקטן הפיצוי שיינתן לכל מפונה ביחס זהה. כל ההצעות עברו ללא מתנגדים והן יועברו לוועדה שטרם נקבעה להכנה להמשך החקיקה.
דברי ההסבר להצעות משחזרים את הרקע לבעיה: "הניסיונות לפנות את מתחם כפר שלם נעשים למעלה מ-4 עשורים, מאז חקיקת חוק פינוי-בינוי אזורי שיקום, כדי לבנות במקום שכונת מגורים חדשה", נכתב בהצעות.
עוד נכתב כי "תושבים רבים המיועדים לפינוי יושבים במקום עשרות שנים, והם או הוריהם הגיעו למקום בעידוד ממשלתי. משפחות אלה רואות בשכונה את ביתם והכו במקום שורשים. לאחר מאות פינויים מוצלחים בשנות ה-90 של המאה הקודמת, הואט הליך הפינוי. לאחרונה היו מספר אירועים שבהם בוצעו פינויים מחלקים שונים של השכונה מבלי שהובטחה זכות המפונים לפיצויים נאותים. מפונים אלה מצאו עצמם בן לילה ללא קורת גג".
שר השיכון, אורי אריאל, תמך בחקיקה ואמר היום בתשובתו להצעות החוק: "צריך לגמור את זה. זו לא שיטה לסחוב משר לשר מקדנציה לקדנציה וזה מה שאנחנו עושים עכשיו. אני מתחייב לסיים את הצעת החוק מהר ולעשות צדק עם המתיישבים". השר אריאל ציין כי "הולכים לוויתור משמעותי בהכנסות של מאות מיליוני שקלים כדי לסיים את הפרשה הכאובה הזו".
לדבריו, "מדובר על אלפי יחידות דיור שנמצאות בזמינות ברמה גבוהה ואנחנו בקשר רצוף עם עיריית תל אביב כדי להביא לביצוע. לפני שבועיים ב 1.6.14 החליטה הממשלה שוועדת משנה תקבע את הקריטריונים לזכאים. הנגזרת היא שאנחנו מוכרים את חברת חלמיש לת"א והממשלה לא תהיה שותפה בה מרגע סיום ההליכים המשפטיים. הצעת החוק מסייעת לממשלה לקדם את ההחלטה".