שתף קטע נבחר

 

גיהנום של נחשים: המדינה הכי ארסית בעולם

תשכחו מעוני, טרור וזכויות אדם - למיאנמר יש צרה גדולה לא פחות: נחשים. שיעור התמותה מהכשות כפול מבשאר העולם, והנחשים שם - מהארסיים שיש

תוך שהוא מתנועע בקצב של הקוברה המלכותית הניצבת מולו, קוסם הנחשים של מיאנמר סיין טין מרגיש מוגן מפני נשיכתו הרעילה של שותפו לריקוד הודות למערך סבוך של "קעקועי פלא". אבל באדמה שבה שורצים נחשים קטלניים, רבים מבני ארצו אינם זוכים למזל דומה.

 

מיאנמר ידועה אולי יותר מכול בשל נחש הבריח "פיתון בורמזי", אבל המדינה שבדרום-מזרח אסיה היא בית לסוגים אחרים של נחשים ששמותיהם יזרעו פחד רב אף יותר בלבבותיהם של אופידיופובים - אלה הסובלים מפוביה מפני נחשים.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

צפע הודי וקוברה יורקת הם רק שניים מבין 150 סוגים של נחשים במדינה, 40 מביניהם ארסיים. השפע שלהם, בשילוב עם הנתח המשמעותי של תושבים העובדים באזורי הכפר ומערכת הבריאות המקרטעת של המדינה, מביאים לכך ששיעור מקרי המוות מהכשות נחש במיאנמר גבוה בערך פי שניים מהממוצע העולמי.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

סיין טין העביר עשרות שנים בלכידת נחשים ואילופם במיאנמר, וכעת הוא עובד בגן חיות בינגון, הבירה הכלכלית של המדינה. הוא כבר לא יודע לומר כמה פעמים הוכש, אבל כן זוכר ארבע הכשות על-ידי קוברה מלכותית - מהנחשים הקטלניים ביותר באסיה.

 

הוא מסביר את ההישרדות שלו בקעקועים הרבים המעטרים את זרועותיו וחלקים אחרים בגופו, חלקם בדמות נחש הים המיתי של מיאנמר "נאגה". לדברי סיין טין, רוב בני האדם ישרדו רק כשעה אחרי הכשת נחש, "אבל עבורי - יש לי זמן רב יותר ללכת לקבל טיפול בגלל הקעקועים".

 

נחשים עושים את דרכם לא פעם לערים ועיירות במיאנמר, אולם באזורי הכפר הכשותיהם הן סיכון של ממש. כשהם מתגנבים בתוך עשב גבוה או מוסווים על הקרקע, נחשים מהווים איום מיוחד עבור חקלאים. אלה אינם זקוקים לקעקועים - אלא לנוגדנים.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

יותר מ-7,800 בני אדם הוכשו על-ידי נחשים ארסיים במיאנמר ב-2011 לפי משרד הבריאות, שלדבריו כ-8% אינם שורדים. הנתון הזה כפול מהנתון העולמי של 4% שאינם שורדים הכשה, לפי ארגון הבריאות העולמי.

 

מגדל האורז פואה נגה, למשל, טיפל בגידולים שלו כשלפתע הרגיש תחושה חדה של בערה ברגלו. "לא הרגשתי כאב מיד. חשבתי שנעקצתי

על-ידי דבורה אבל כשהעפתי מבט ראיתי שזה נחש", מספר החקלאי בן ה-38 שחי בפרברים הרחוקים של ינגון. "אני איש כפר אז הסרתי את הבגד שלי וכרכתי אותו סביב הרגל שלי".

 

החבישה ויכולתו לזהות במהרה שהוכש על ידי צפע הודי, מהנחשים הקטלניים ביותר במדינה, אפשרו לו לקבל טיפול נכון בנוגדן ממרפאה סמוכה. מיאנמר מתכננת להכפיל את ייצור החומרים נוגדי הארס ל-100 אלף מנות לעומת 53 אלף כרגע, בניסיון להילחם בשיעורי התמותה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הנחשים "מבקרים" לפעמים גם בערים
צילום: AFP
מומלצים