תיק רצח רכז הביטחון הסתיים ב-8 שנות מאסר
ארקאן בדיר הואשם ברצח רכז הביטחון פרחי בשערי תקווה ב-2012, אולם בהסדר טיעון הופחת האישום להריגה. השופטים: "פרחי הסתכן מאוד"
שמונה שנות מאסר נגזרו היום (ה') בבית המשפט המחוזי בלוד על ארקאן בדיר, בן 27 מכפר קאסם, שדרס למוות בספטמבר 2012 את ליאור פרחי, רכז הביטחון ביישוב שערי תקווה. תחילה הואשם בדיר ברצח, אך במסגרת הסדר טיעון שונה האישום להריגה.
- עוד סיפורים - בפייסבוק שלנו
כתב האישום המקורי נגד בדיר היה בגין עבירות של רצח ועבירות נוספות, אולם במסגרת הסדר טיעון תוקנה עבירת הרצח לעבירת הריגה, הפקרה לאחר פגיעה ושיבוש הליכי משפט וניסיון להסעת שב"ח. בנוסף לעונש המאסר נפסל רישיונו למשך 12 שנה והוא יפצה את אשת המנוח וילדיו ב-120 אלף שקלים.
בבית המשפט היום, לאחר מתן גזר הדין:
לפני כחצי שנה אישר בית המשפט את הסדר הטיעון של בדיר, שדרס למוות את פרחי בזמן שתיעד מעבר פלסטינים לתחום ישראל. לפי כתב האישום, פרחי פרץ לכביש כדי לעצור את בדיר, שהעלה לרכבו שב"חים, אולם בדיר האיץ כאשר הבחין בו ופגע בו בעוצמה. פרחי הועף למרחק כ-65 מטרים ונהרג במקום. עורך הדין אלון טנקג'י טען במהלך המשפט כי מדובר בתיק שבו נסיבות מיוחדות וביקש מבית המשפט לגזור עליו 16 עד 20 שנות מאסר.
בבית המשפט הוצג סרטון קשה לצפייה שבו תועד הנאשם נוהג במהירות עצומה לעבר פרחי ודורס אותו לאחר שנעמד במרכז הכביש. השופטים ציינו כי צפו פעמים רבות בסרטון וכי "נראה שבשלב שקדם ממש לפגיעה במנוח הנאשם היה נתון במצב בעייתי מאוד. מולו במרכז הכביש ניצב אדם בתנוחת ירי כשאקדחו שלוף לעברו. קל להבין כי הסיטואציה יצרה חרדה בלב הנאשם, גם כאשר חשד שמדובר באיש משטרה. גם אילולא מצבו המנטלי הפניית רכבו כדי להימנע מהפגיעה הייתה מאוד לא פשוטה באותן נסיבות".
בכך גיבו את סנגורו של הנאשם, עורך הדין יוסי זילברברג, שטען במהלך המשפט כי מרשו היה נתון ב"סיטואציה יוצאת דופן" כאשר ראה מולו את המנוח עומד במרכז הכביש ודורך את נשקו. לטענתו, זהו מצב פתאומי אשר העמיד את מרשו בסכנת חיים מובהקת. עוד הסביר כי קשה מאוד לקבל החלטות באותה שנייה גורלית. הוא ציין שהנאשם לא רצה לפגוע במנוח.
"כל פשעו - שהיה איש חוק"
עוד כתבו השופטים: "צר לנו על מותו של המנוח ועל האובדן הנורא שנגרם לבני משפחתו. מניעיו היו חיוביים. כרכז הביטחון וכתושב בשערי תקווה הוא לא הסכים עם העובדה ששב"חים מנצלים את הפרצה שבגדר ונכנסים דרך קבע לישראל שלא כדין. הוא ביקש לתעד אירוע חוזר כזה, כנראה כדי להציגו בפני הגורמים המוסמכים ואולי גם בפני הציבור, ואולם למרבית הצער הוא הסתכן מאוד כאשר החליט לעמוד במרכז כביש הומה מול כלי רכב הנוסעים לעברו.
"הוא יצר מצב מאיים בעת ששלף את אקדחו, נעמד בתנוחת ירי ודרך את הנשק. נראה כי לא בכדי יצאה אותה הנחיה צבאית ששמענו עליה בעדויות אנשי צבא אשר אסרה על ניסיון לעצור כלי רכב בעת שהם מסיעים שב"חים בכביש".
לדברי השופטים, הנאשם ידע שפגע במנוח וגרם לו חבלה חמורה או אף הרגו, וחרף זאת לא עצר את רכבו וברח מהמקום. השופטים בראשות מנחם פינקלשטיין סברו כי הרשעתו של הנאשם בעבירת הריגה מוצדקת.
עו"ד תמי קלנברג, המייצגת את משפחת פרחי במסגרת סנ"ה (סיוע לנפגעי עבירות המתה) באגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים, אמרה: "למשפחה אירע הגרוע מכול. כל פשעו של ליאור הוא שהיה איש חוק שעשה עבודתו ושמר על ביטחון היישוב. המשפחה קיוותה שבית המשפט יעביר את המסר שלא ניתן ליטול חיים ולצאת כעבור שנים בודדות מהכלא. המסר הזה לא הועבר. המשפחה כואבת ומתוסכלת והיא תפנה לפרקליטות כדי לשכנע אותם להגיש ערעור".
בסיפא של גזר הדין ביקשו השופטים להעביר העתק של גזר הדין לאלוף פיקוד המרכז, ניצן אלון. זאת בעקבות הטענות שלפיהן "אין נעשית פעולה מספקת לנוכח התופעה של חדירת שב"חים דרך פרצה בגדר באזור שערי תקווה. פרקליטות המחוז ביקשה הסברים לתופעה נטענת זו".