מתזזים חולים בגלל הכסף
הקופות מפנות מטופלים לבתי חולים לפי שיקולים כלכליים. במשרד הבריאות שוקלים לבטל את "הסדרי הבחירה" ולאפשר לחולים לקבוע היכן יטופלו. התומכים סבורים שהמהפכה תוביל לקיצור התורים, אך המתנגדים חוששים מפגיעה בפריפריה
"אני אצל הרופא הזה כבר ארבע שנים וכל הצוות מכיר אותי, אני לא מוכנה לקבל טיפול בבית חולים אחר". שירה קודיש (24) אובחנה לפני ארבע שנים כלוקה במחלת המעיים הדלקתית קרוהן. לאחר קבלת טיפול ממושך במרכז הרפואי שיבא המחלה נכנסה להפוגה, אולם לפני כחודש המחלה החמירה. קודיש ביקשה מקופת החולים מאוחדת, שבה היא מבוטחת, לחזור לקבל טיפול בשיבא, אולם נתקלה בסירוב והתבקשה לעבור לבית החולים איכילוב.
עוד בחדשות:
שוחד בהולילנד: 6 שנות מאסר ללופוליאנסקי
עצרת תמיכה בוושינגטון: "אלה הבנים שלנו"
המקרה של קודיש ממחיש היטב את אחת הבעיות הבוערות ביותר של מערכת הבריאות היום: הסדרי הבחירה. קופות החולים מתקשרות בהסכמים עם בתי החולים, ומפנות את המטופלים למוסדות הרפואיים לפי שיקולים כלכליים. כך למשל, חולה שגר ברמת גן יופנה לבילינסון בפתח תקווה אם הוא חבר בקופה אחת או לשיבא אם הוא חבר באחרת, וחולה שגר בנהריה יופנה לבית חולים כרמל בחיפה אף על פי שגם בעירו יש בית חולים.
"נאמר לי במאוחדת שהם הפסיקו לעבוד עם שיבא ושאני צריכה לעבור לאיכילוב", מספרת קודיש. "אחרי זה כבר אמרו לי שאני צריכה להתחיל לעבור את הטיפול בקופת החולים עצמה. אני לא מוכנה לקחת את הסיכון לעשות את זה בקופה מחשש שאפתח נוגדנים, ובינתיים אני משלמת על הטיפול בשיבא בעצמי כי הקופה לא מוכנה לתת לי התחייבות כספית".
המרכז הרפואי לגליל בנהריה, ד"ר מסעד ברהום, כועס מאוד על ההסדר הנוכחי. "רוב האוכלוסייה באזור שלנו מבוטחת של שירותי בריאות כללית, כך שהם קובעים את הטון. עקב האינטרסים הכלכליים המובהקים שלהם, הכללית מפנים את החולים לבית החולים כרמל, ובני 90 מנהריה שצריכים לעבור ניתוח קטרקט צריכים לנסוע עד חיפה", הוא אומר. "אנחנו מקבלים פחות מ-200 טיפולי הפריה חוץ-גופית בשנה, זה כלום, וזה כי לא מפנים אלינו. כך גם באף אוזן גרון, בניתוחי ברכיים ועוד".
הבעיה שאליה התייחס ד"ר ברהום חוצה את כל הארץ. רק לפני שנה ניהלו המרכז הרפואי שיבא וכללית מאבק מתוקשר במהלך המשא ומתן. "עולם כמנהגו נוהג ואנחנו נאבקים עבור זכות החולים להגיע ולקבל טיפול בבית החולים שיבא. אנחנו נחושים שהנושא יגיע לפתרון מוסכם", אומר מנהל בית החולים, פרופ' זאב רוטשטיין.
"בחודשים האחרונים מאוחדת הסירה מאתר האינטרנט שלה את המרכז הרפואי הדסה כספק במסגרת הסדרי הבחירה, וזה הכי בולט למשל בנוירוכירורגיה, שאפילו אין בשערי צדק הסמוך. הגיעו לנו תלונות ממטופלים שהיו בהדסה ורצו לחזור ובמאוחדת לא הסכימו לתת להם התחייבות", אמר גורם בהדסה.
בדיקה באתר של מאוחדת מגלה שמבוטחי הקופה יכולים לקבל רק ארבעה שירותים בהדסה, לעומת שערי צדק שבו ניתן לקבל 24 שירותים, ובאיכילוב בתל אביב יש 39 שירותים. הגורם בהדסה אומר שהדבר נעשה לאחר השאיפה של מאוחדת לרכוש את הקמפוס בהר הצופים בעת המשבר.
באחרונה פרסם הרופא המחוזי של מאוחדת בירושלים הנחיה מפורשת לרופאים להעדיף להפנות חולים למיון של שערי צדק. על כך אומרת מנכ"ל האגודה לזכויות החולה, שירלי זילבר, כי מדובר בפגיעה בשיקול הדעת המקצועי. "לא ייתכן שקופת חולים תעדיף שיקולי רווח וחיסכון על פני טובת ובריאות המטופלים. על הרופאים מוטלת החובה להפנות את החולים למיון הקרוב ביותר או זה שיעניק להם את הטיפול האופטימלי למצבם".
כיום לכל קופת חולים יש רצפת ותקרת רכש בכל בית חולים שקובע משרד הבריאות, וכל קופה מנהלת בנוסף משא ומתן על מנת להשיג הנחות, ולפיהן היא משלמת עבור מבוטחיה שמקבלים טיפול. ביטול הסדרי הבחירה יקשה על הקופות לנהל את הרכש שלהן, ולכן הוועדה לחיזוק מערכת הבריאות הציבורית בראשות שרת הבריאות יעל גרמן מתכננת לפצות אותן בעניין.
אחת מהאפשרויות שנבחנות היא מעבר לתמחור לפי פרוצדורות, כלומר, הקופה תשלם לבית החולים לפי הפעולות הרפואיות שהוא יבצע בחולה. אפשרות אחרת היא שמשרד הבריאות יקבע גם את ההנחות, וכך לקופה לא יהיה משנה לכאורה לאיזה בית חולים היא תפנה.
"אני מחזק את ידי שרת הבריאות שמנסה לפתוח פתח לשינוי חיובי, כך שהמטופלים יוכלו לקבל שירות טוב יותר. יש מי שאומר שאם ייתנו לחולים לבחור הם יעברו לבתי החולים הגדולים, אבל אני חושב שהם יגיעו לאן שהתור הוא הכי קצר, ואנחנו ניתן שירות מעולה", אומר ד"ר ברהום.
חשש מפגיעה בפריפריה
גורמים במערכת הבריאות טוענים שפתיחת הסדרי הבחירה עלולה לגרום לפגיעה קשה בבתי החולים הקטנים שבפריפריה, מכיוון שהחולים יעדיפו לעבור לבתי חולים גדולים יותר, גם אם התורים יתארכו.
ממאוחדת נמסר בתגובה כי "בניגוד לנאמר כי 'מאוחדת כמעט אינה מתקשרת עם הדסה', העובדות הפוכות. הדסה היא הספק הראשי והגדול של מאוחדת בירושלים הקונה ממנו שירותים רפואיים במאות מיליוני שקלים, יותר מאשר מכל בית חולים אחר. השירותים הרפואיים הניתנים בבתי החולים כוללים אלפי שירותים, ומתוך הנושאים הכלליים המפורטים באתר האינטרנט לא ניתן להסיק על היקפי ההתקשרות עם בית חולים כזה או אחר", טענו במאוחדת. "למען הסר ספק, במאוחדת כל מקרה נשקל לגופו כדי לתת מענה רפואי הולם ומתאים ללקוח".
בתגובה לטענות ד"ר ברהום אמרו בכללית: "אנו דוחים בתוקף את אמירותיו שאינן תואמות את המציאות. בכל רגע נתון מבוטחי כללית ממלאים ביותר מ-60 אחוז מתפוסתו של בית החולים". לעניין פתיחת הסדרי הבחירה אמרו בכללית: "אנו סבורים שאם יוחלט לפתוח את הסדרי הבחירה, יש לפתוח אותם במספר תחומים כמו אונקולוגיה, פוריות ונוירוכירורגיה. התהליך צריך להיות מתואם ומפוקח בין משרד הבריאות לבתי החולים. אנו מציעים שמשרד הבריאות יקיים דיון להגדרת תחומים שלגביהם יהיה ניתן לפתוח את הסכמי הבחירה".
במכבי שירותי בריאות מדגישים שכמדיניות, אצלם אין הסדרי בחירה, אך הם לא חידשו את ההסכם עם בתי החולים של כללית, כך שתושב כפר סבא שמבוטח במכבי יצטרך לנסוע לכל בית
חולים מלבד "מאיר". ממכבי נמסר: "אנו בעד חופש בחירה מלא, וכדי לקיים אותו צריך להפחית את מחירי השירותים בבתי החולים בכשלושים אחוז ולבטל את רצפות הרכש המחייבות".
מנכ"ל לאומית שירותי בריאות, ניסים אלון, מדגיש שביטול הסדרי הבחירה עלול להוביל לטעות קשה. "הם חשובים כדי שלא תהיה השתוללות במחירים. אם החולה יוכל לבחור לאן ללכת, הספקים ישווקו את עצמם מעל לראש שלי והמחירים יעלו. לאזרחים יהיה נהדר, אבל ההוצאה הלאומית לבריאות תעלה ומשלם המסים ישלם את המחיר. במקום להשקיע מיליארדים בביטול הסדרי הבחירה, שישקיעו אותם בקהילה, זה יתרום הרבה יותר למטופלים".