ריבלין: "המשפטיזציה בארץ - תופעה מגונה"
הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית בירושלים ערכה פגישת מחזור לבוגרי 1964, ביניהם הנשיא הנבחר שסיפר: "הייתי תלמיד חנון. התייחסתי ללימודים ברצינות רבה"
בוגרי שנת 1964 של הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית לא יכלו לבקש עיתוי מוצלח יותר לפגישת המחזור הראשונה שלהם מאז - יומיים לאחר בחירתו של חברם למחזור, ראובן (רובי) ריבלין, לנשיא המדינה. במהלך הפגישה שנערכה היום (ה') בקמפוס בגבעת רם מתח ריבלין ביקורת בפני חבריו המשפטנים על מה שהוא מכנה "המשפטיזציה הישראלית", כאשר סוגיות אזרחיות וחברתיות הרות גורל מתגלגלות באופן אוטומטי לפתחו של בית המשפט, עד שהוא זה שמכריע ומעצב את דמותה של המדינה. ריבלין אמר כי מדובר ב"תופעה מגונה".
- סיפורים נוספים – בפייסבוק שלנו
"לצערי, שפת המשפט היא השפה שאליה אנו פונים כיום כאשר אנו נדרשים לשפה משותפת", אמר ריבלין. "בית המשפט הפך לערכאה הראשונה והאחרונה שלנו, כאשר אנו עומדים נוכח דילמות חברתיות קשות, בסוגיות כמו לימודי ליבה בחינוך החרדי, גיוס חרדים לצה"ל, יחסי דת ומדינה ועוד. דווקא אנחנו, שהתחנכנו כאן על ברכי גדולים, יודעים היטב כי השפה המשפטית היא מוגבלת. היא שפה שבה חברה בוחנת את עצמה - אך היא אינה יכולה להיות שפה שבאמצעותה חברה מעצבת את דמותה וזהותה".
ריבלין הוסיף כי "השפה המשפטית אינה יכולה לשמש תחליף לשפה הישראלית. מקומו של הדיון בדמותה של החברה הישראלית ובמעמדן של קבוצות תרבותיות ייחודיות בתוכה אינו בין כותלי בית המשפט כי אם בזירה הציבורית, החברתית, הפוליטית והאקדמית - ההולמת אותו".
המפגש נערך במסגרת פרויקט שחנכה לאחרונה הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, במסגרתו היא מפגישה בין בוגרים ממחזורים "עגולים" כדי לחדש את הקשר בין החברים ובינם לבין האוניברסיטה. המפגש הראשון, אגב, היה של מחזור 1974 ונערך לפני כשבועיים, אך הסטודנט המפורסם ביותר של אותו מחזור, ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, נעדר.
באירוע היום של מחזור 1964, המציין יובל לסיום לימודיהם, השתתף גם הבוגר, פרופסור יעקב נאמן, לשעבר שר המשפטים, ועוד משפטנים, אנשי עסקים ואחרים שלמדו יחד. ריבלין סיפר בצניעות על הצטיינותו בלימודים: "כל שנה קיבלתי פרס, ובתור
ירושלמי הייתי קצת מתבייש בזה, אבל מה אני יכול לעשות, הייתי תלמיד חנון. התייחסתי ללימודים ברצינות רבה, אבל הייתי בהחלט נמרץ גם מחוץ ללימודים".
לשאלה האם האמין שמהמחזור שלו ייצא נשיא מדינה, השיב ריבלין: "כן, היו לי הרבה חברים שחשבתי שהם יכולים להגיע לנשיאות". על יחסיו עם ראש הממשלה נתניהו ועל פרשת ח"כ מאיר שטרית ועוזרת הבית סירב ריבלין להתייחס, והסביר: "אנחנו חוזרים ל-1964 ונשארים שם".
פרופ' יעקב נאמן אמר כי התרגש מאוד מבחירת חברו לתפקיד נשיא המדינה. "הרגשתי לא טוב כשהוא לא נבחר בפעם שעברה, אבל אמרתי שזה יבוא בעתיד וברוך ה' זה הגיע. היינו חברים טובים לא רק בלימודים אלא גם אחרי זה. היום הוא נשיא המדינה, אני לא יכול לומר שאני חבר של הנשיא. זה לא פשוט. אני מתרגש שבן המחזור שלנו הגיע לעמדה הבכירה ביותר בדמוקרטיה הישראלית".
נאמן סיפר כי ריבלין "היה תלמיד מעולה, נחמד ומאוד חברותי. היינו יושבים יחד בספריה, נהנים יחד בשיעורים ובתרגילים". חבריו של ריבלין הוסיפו: "הוא היה ראש המאפיה הירושלמית, ותמיד עם פצע באף".
דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, פרופ' יובל שני, סיפר על "מועדון הבוגרים" החדש, ועל מטרתו לחדש את הקשר עם אלפי המשפטנים שצמחו בו. "אנחנו מאוד גאים שמהפקולטה הזו יצאו אנשים מעולים שתרמו תרומה משמעותית למדינה", אמר, וציין בהקשר זה בין היתר את ראש הממשלה לשעבר אולמרט ואת הנשיא הנבחר ריבלין.