מדריך: הטיפולים היעילים שיעלימו סימני צלקות
צלקות בעור המתפתחות מסיבות שונות, עלולות להשפיע על איכות החיים שלנו, לעתים עד כדי פגיעה בתפקוד ביומיומי. מהם הטיפולים היעילים שיסייעו למנוע את נזקי הצלקת ומתי כדאי להתחיל בהם
הכל כתוב בעור. חתכים, כוויות, ניתוח, איזה פצעון שנלחץ בין אצבעות מתבגרות - את כולם זוכר העור, מספר את עברו בצלקות. מדי שנה מיליוני אנשים מפתחים צלקות עוריות שונות, המהוות סיבוך שכיח של ריפוי פצע - אחד התהליכים הביולוגיים המורכבים באדם.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
צלקות פוגעות באיכות החיים וכרוכות בתחלואה תפקודית, אסתטית ופסיכולוגית. הן עלולות לגרום לגרד או כאב המביאים לאובדן שינה. תיתכן הגבלה בתנועה כתוצאה מהתכווצות רקמת הצלקת.
נזקים לעור
יש פתרון: איך למנוע מפציעה להפוך לצלקת
עור טוב: 10 מזונות שילחמו בקמטים ובאקנה
איך מטפלים בכוויות? מדריך עזרה ראשונה
באזורי הצטלקות נרחבים קיים אובדן זקיקי שערה ובלוטות זיעה אשר מחלישים את ההגנה מפני השמש או חבלה מכאנית ולהביא לפגיעה בוויסות חום הגוף. בחברה המודרנית של היום, החשש להיווצרות צלקת לאחר ניתוח או טראומה מניעה רבים לחפש הטיפול המניעתי, שיביא לתוצאה האסתטית הטובה ביותר.
הטיפול היעיל
לאורך השנים פותחו טכניקות שונות לטיפול מניעתי בצלקות. מוצרים רבים, רפואיים ואלטרנטיביים, הנמצאים בשימוש רווח באוכלוסייה כגון קרמים או מיני ג'ל נכשלו בהשגת יתרונות משמעותיים.
לעומתם, הזרקת סטרואידים (קנלוג) או 5-Fluorouracil לצלקת, טיפול בלחץ therapy) Pressure), הקפאת הצלקת בעזרת חמצן נוזלי, פרוצדורות כירורגיות, טיפולי קרינה או שימוש במוצרים המכילים סיליקון הוכחו כמשפרים אך לא מספקים.
בשני העשורים האחרונים חלה התקדמות בהבנת תהליכי ריפוי פצע ועמה ההבנה שלטכנולוגית הלייזר תפקיד משמעותי בטיפול המניעתי בצלקות.
מאז העבודה הראשונה שפורסמה בתחילת שנות ה-80' פורסמו מאות מאמרים המדגימים את היתרון בשימוש במכשירי לייזר שונים כטיפול מניעתי בצלקות.
חשוב להבין כי המילה "LASER " הינה למעשה ראשי תיבות של המילים light amplification by stimulated emission of radiation ובעצם מטריה למאות מכשירי לייזר הנמצאים היום בשוק.
כל מכשיר מהווה טיפול בפני עצמו ומביא לתוצאה טיפולית ייחודית המשפרת אספקטים מסוימים של הצלקת. אחדים ישפרו את מרקם וגמישות הצלקת, אחרים "ימחקו" את הצבע (האודם או ההיפרפיגמנטציה), ישנם מכשירי לייזר שיקלו על סימפטומים נלווים כגון גרד וכאב ואחרים שיביאו לשיעורים נמוכים יותר של הצטלקות היפרטרופית (צלקת מורמת אדומה).
המחקרים והניסיון שנצבר בשנים האחרונות מציגים יתרון ברור לפרוטוקולים טיפוליים המשלבים כמה שיטות טיפול. לצורך הדוגמא: צלקת קווית מורמת, אדומה וסימפטומטית לאחר ניתוח תגיע לתוצאה האסתטית הטובה ביותר ע"י שימוש בלייזר המטפל באודם ובכלי הדם (למשל PDL – Pulsed dye laser), בלייזר משייף ומשטח (כדוגמת ה- CO2 laser).
במקביל יש להזריק לצלקת תרופה סטרואידלית ו/או 5-Fluoriuracil ולהקפיד על שימוש קבוע בג'ל או ביריעות סיליקון. כמובן שזו דוגמה פשטנית. לכל צלקת ולכל מטופל יש להתאים תמהיל טיפול מדויק כשמרכזו שימוש במספר מכשירי לייזר.
מתי להתחיל בטיפול מניעתי
צלקת משפיעה לרעה על המטופל, ומשמשת כתזכורת לא רצויה, הכרזה פומבית למחלה, לטראומה או לניתוח. מניעה פעילה של צלקת 'לא בוגרת' היא בעלת הסיכוי הטוב ביותר להניב תוצאה קוסמטית מיטבית בהשוואה לטיפול בצלקת ישנה.
המחקר הראשון שהדגיש את הקורלציה הראשונה בין טיפול מוקדם בלייזר למניעת הצטלקות יתר פורסם בשנת 1999. המחקר ביטל את הצורך לחכות עד להבשלת הצלקת טרם הטיפול בה, ובכך שינה את פני הטיפול מפאסיביים לאקטיביים.
מאז בוצעו מחקרים רבים שאישררו את התצפית הראשונית. אז מתי כדאי להיכנס להליך של מניעת צלקת? מיד בתום הניתוח? שבוע? חודש? מחד, התערבות מוקדמת יכולה לשנות את השלב הדלקתי ולהפחית את הסיכוי להופעת צלקות.
מאידך, הטיפולים השונים עלולים לפגוע ביציבות הרקמה המחלימה ודווקא לפגוע בריפוי התקין. התשובה איננה חד משמעית אולם ניתן לסכם כי התערבות מוקדמת (ממועד הסרת התפרים ועד כ-4 שבועות מההליך הניתוחי/הפציעה) תביא לתוצאה האסתטית הטובה ביותר.
הטיפול המוקדם מאפשר לשנות את תהליך הריפוי, ובכך פותח את השער לריפוי פצע ללא עדות לפציעה או לניתוח. אנחנו רק נולדים מושלמים. במהלך החיים אנו נפצעים, חולים במחלות מצלקות – הסימנים ניכרים ע"פ העור. חקוק בזיכרון שלו. אנו מתקדמים לעידן שנוכל ללמד העור לשמור את הזיכרונות לעצמו.
הכותב הוא מנהל המרכז המשולב לאסתטיקה, המרכז הרפואי איכילוב תל אביב