מדד המחירים לצרכן בחודש מאי עלה ב-0.1%
עליות מחירים נרשמו במיוחד בפירות הטריים, שהתייקרו ב-4.7%, ובסעיף הדיור שעלה ב-0.3%. ירידות נרשמו במיוחד במחירי הירקות הטריים שירדו ב-3.8% ובמחירי ההלבשה שירדו באחוז. הפרסומים על 0% מע"מ לא עצרו מחירי הדיור: עלו ב-0.7% באפריל
מדד המחירים לצרכן בחודש עלה בחודש מאי ב-0.1% - כך פרסמה אחר הצהריים (א') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
- בחודש שעבר: מדד אפריל עלה ב-0.1% בלבד
עליות מחירים נרשמו במיוחד בסעיף הפירות הטריים שעלה ב-4.7%, בסעיף התרבות והבידור שעלה ב-0.8%, ובסעיף הדיור שעלה ב-0.3%. ירידות נרשמו במיוחד במחירי הירקות הטריים שירדו ב-3.8% ובמחירי ההלבשה שירדו באחוז.
האינפלציה ב-12 החודשים האחרים מסתכמת ב-1% ומגמת האינפלציה ב-4 החודשים האחורנים נותרה ללא שינוי.
סביבת האינפלציה הנמוכה, הלוקחת בחשבון גם את האינפלציה בפועל וגם את האינפלציה הצפויה, תקל על בנק ישראל לשוב ולהפחית את הריבית. נכון לעכשיו, ההערכה היא שהוועדה המוניטרית של הבנק אכן תחליט בסוף החודש להפחית את הריבית לחודש יולי ב-0.25%, בחזרה לנקודת השפל הקודמת של 0.5%. הסיבה העיקרית לחידוש אפשרי של הפחתות הריבית היא רצף הנתונים הכלכליים שפורסמו לאחרונה, המצביעים על ירידה ביצוא ועל האטה בפעילות במשק.
הפחתת הריבית מקטינה את עלויות היצרנים ותורמת להגדלת הביקושים, ובדרך זו היא מסייעת להגברת הפעילות הכלכלית במשק. ריבית נמוכה יותר על השקל גם הופכת את המטבע המקומי לפחות אטרקטיבי בעיני המשקיעים. בדרך זו היא גורמת להחלשתו מול המטבעות החשובים בעולם, דבר שעשוי לתרום להגדלת היצוא.
יחד עם זאת, ההחלטה הסופית על מדיניות הריבית לחודש הבא תושפע מהנתונים הכלכליים הנוספים שיפורסמו השבוע ובשבוע הבא. את החשוב בהם, האומדן השני של החשבונות הלאומיים לרבעון הראשון של השנה, תפרסם הלמ"ס כבר מחר.
מחירי הדירות זינקו ב-8% בהשוואה לאשתקד
במקביל לפרסום מדד המחירים לצרכן לחודש מאי, פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה גם את מדד מחירי הדירות לחודש אפריל. מהנתונים עלה, כי מדד מחירי הדירות לחודש אפריל עלה ב-0.7% בהשוואה למרץ, למרות הפרסומים על הטבת מע"מ בשיעור 0% לרוכשי דירה חדשה מקבלן בסוף מרס. בהשוואה לאפריל אשתקד, זינקו מחירי הדירות ב-8%.
עליית המחירים באפריל באה לאחר שלפי הלמ"ס, ברבעון הראשון של 2014 עלו מחירי הדירות בבעלות הדיירים בכ-3%, לעומת הרבעון המקביל אשתקד, לרמה של 1.26 מיליון שקל בממוצע. שכר הדירה בישראל עמד על 3,649 שקל בחודש ברבעון הראשון, זינוק של 7% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד; בהשוואה לרבעון הרביעי ב-2013, עלה שכר הדירה הממוצע בישראל ב-1.4%.
בהכנת הידיעה השתתפה עינת פז-פרנקל, כלכליסט