שתף קטע נבחר

 

דו"ח: קצת פחות גרעין בעולם, כמה לישראל?

למרות שאיפתו של הנשיא אובמה ל"עולם ללא גרעין", ארצו ממשיכה להחזיק בכמות גדולה של כלי נשק להשמדה המונית. לפי הדו"ח השבדי, ישראל לא הגדילה את המאגר שלה מהשנה שעברה. והאם יש לחשוש מצפון קוריאה?

מדינות גרעיניות ממשיכות לשמור על כמות גדולה יחסית של כלי נשק להשמדה המונית לעתיד - כך עולה מהדו"ח השנתי של מכון שטוקהולם שפורסם היום (יום ב'). בדו"ח מציינים כי לתשע מדינות בעולם יש בסך הכול 16,300 ראשי נפץ גרעיניים, בהם 4,000 מבצעיים. 80 ראשי נפץ שייכים, על פי מקורות זרים, לישראל - ללא שינוי מהשנה שעברה.

 

חמש שנים אחרי שנשיא ארצות הברית ברק אובמה הכריז על חזונו לעולם ללא נשק גרעיני, הממצאים של מכון שטוקהולם למחקרי שלום (SIPRI) מראים בבירור כמה רחוקה נותרה המטרה הזו. קצב ההפחתה בנשק הגרעיני האט בעשור האחרון לעומת העשור הקודם. אך עם זאת, נרשמה ירידה של 5.6 אחוזים במספר ראשי הנפץ הקיימים בעולם.

מנהיגי העולם בוועידת הגרעין שנערכה במרס בהולנד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מנהיגי העולם בוועידת הגרעין שנערכה במרס בהולנד(צילום: AFP)

"גם השנה, מדינות המחזיקות בגרעין לא עשו מספיק כדי להוכיח את רצונן לשתף פעולה בפירוקן מהארסנל הגרעיני שלהן", כתבו החוקרים שאנון קייל ופיליפ פאטון של. יריבות המלחמה הקרה, רוסיה וארה"ב, מחזיקות ב-93 אחוזים מהנשק הגרעיני בעולם, וההפחתות שביצעו במסגרת האמנה "התחלה חדשה" שאושרה ב-2011 הן הגורם העיקרי לירידה במספרים הגלובליים.

 

מכון שטוקהולם נקב בשמותיהן של עוד שבע מדינות המחזיקות בנשק גרעיני - בריטניה, צרפת, סין, פקיסטן, הודו, ישראל וצפון קוריאה. רק ארה"ב, רוסיה, צרפת, בריטניה וסין הן היחידות המוכרות רשמית כמעצמות גרעין. הארבע האחרות אינן חתומות על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני.

 

ישראל נחשבת בכלי תקשורת זרים המדינה היחידה במזרח התיכון שברשותה נשק גרעיני, ולעתים היא זוכה על כך לגינויים מצד איראן והעולם הערבי. מנגד מאשימה ישראל את איראן בפיתוח יכולת לייצר נשק גרעיני - טענה שאותה מכחישה טהרן בתוקף.

 

לצפון קוריאה מעט נשק, אך האם צברה יכולת?

מתוך תשע המדינות הנסקרות בדו"ח, המכון מעריך כי צפון קוריאה - שביצעה שלושה ניסויים גרעיניים מאז 2006 למרות הסנקציות הבינלאומיות והגינויים - מחזיקה בכמות הקטנה ביותר של ראשי נפץ גרעיניים, בין שש לשמונה. "יש קונצנזוס עולמי שלצפון קוריאה יש מספר קטן של כלי נשק גרעיניים", כתבו חוקרי המכון.

 

אולם בעוד צפון קוריאה ממשיכה להתרברב ברכישת "הרתעה גרעינית", ישנה ספקנות גדולה לגבי היכולת של המדינה המבודדת להרכיב ראש נפץ גרעיני על טיל בליסטי. אך בדו"ח מציינים כי ישנו שינוי בחשיבה מאז הניסוי הגרעיני שביצעה צפון קוריאה בפברואר, שנה שעברה. ישנם סימנים כי היא מתכוננת לניסוי נוסף, וחלק מהמומחים סבורים כי כיום היא קרובה יותר ליכולת הזו. עם זאת, במכון טוענים כי "אין כל ראיה עדכנית שהיא הצליחה לפתח

 ראש נפץ גרעיני או את הטכנולוגיות המתקדמות עבור הרכבתו על טיל בליסטי".

 

בנאומו בפראג ב-2009 העניק אובמה תמריצים להמשך תוכניות הפירוק מנשק גרעיני ובשנה, שעברה הציע לצמצם את הארסנל הגרעיני בשליש. עם זאת, תוכניתו הניבה תוצאות מעורבות, שחלקן נובעות מהתוכנית של ארה"ב ונאט"ו ליצור מערכת הגנה מפני טילים סביב מערב אירופה - שרוסיה טוענת כי תחליש את הרתעתה הגרעינית.

 

מוסקבה הצהירה לאחרונה כי אין זה סביר שתבצע קיצוצים נוספים בארסנל הגרעיני שלה אלא אם האינטרסים שלה ימומשו. "רוסיה נמצאת באמצע תהליך של שדרוג הכוחות הגרעיניים האסטרטגיים שלה שבעשור הקרוב יובילו לנטישת הטילים הבליסטיים מהתקופה הסובייטית שברשותה", נאמר בדו"ח המכון.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
פטרייה גרעינית
צילום: Shutterstock
מומלצים