נעצר יו"ר הפרלמנט מחמאס. הרמטכ"ל: בדרך למערכה משמעותית
המצוד אחר חוטפי הנערים נמשך. גם הלילה נעצרו ביהודה ושומרון עשרות אנשי חמאס, בהם עזיז דוויק. נבדקת אפשרות גירוש עצורים לעזה. גנץ: לפגוע בהם כמה שיותר קשה. הלילה נהרג פלסטיני בעימותים ליד רמאללה, שלושה חיילים נפצעו קל
בלילה נוסף של מעצרים ביהודה ושומרון במבצע לאיתור הנערים החטופים גיל-עד שער, נפתלי פרנקל ואייל יפרח, נעצרו לפנות בוקר (יום ב') עוד עשרות פעילי חמאס. אחד מהם הוא הדמות הפוליטית הבכירה ביותר של התנועה בגדה המערבית - יו"ר הפרלמנט מטעמה, עזיז דוויק, שנלכד באזור חברון. עימותים נרשמו במוקדים צפוניים יותר ואחד מיידי האבנים נהרג. "אנחנו בדרך למערכה משמעותית", אמר אמש הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ.
"יש לנו מטרה אחת - למצוא את שלושת הנערים, להביא אותם הביתה, לפגוע כמה שיותר קשה בחמאס ולהמשיך קדימה", אמר גנץ במפגש עם קצינים בפיקוד מרכז. "נעשה יישור תוכניות וצריך לראות לא רק את המגמות אלא גם את התוכניות שמביאות אותן לידי ביטוי הלכה למעשה. אנחנו ניפגש בימים הקרובים - כמה שפחות יותר טוב, אבל כמה שצריך".
מחפשים את הנערים - כתבות נוספות:
- הכסא של אייל נותר ריק: "הישיבה מתגעגעת"
- פעולה לילית בחברון: שני פעילי חמאס נעצרו
- החטוף לחש 'נחטפנו', במוקד סברו שזו הטרדה
- אמו של גיל-עד: בטוחה שהחטופים חזקים
- צפו: מעצרו של בכיר חמאס חסן יוסוף
לפי גורם צבאי בכיר עד 6:30 נרשמו כ-40 עצורים ברחבי יהודה ושומרון, והמספר צפוי לעלות לסביבות 50. בסך הכול מתחילת מבצע "שובו אחים" נעצרו כ-150 פלסטינים.
מעבר לפעילות בשטח, בממשלה בוחנים את הרחבת הלחץ על חמאס, הארגון שלפי ראש הממשלה בנימין נתניהו חטף את שלושת הנערים ביום חמישי אף שמאז לא נשמעה כל הודעה מצד החוטפים. הקבינט שיתכנס בצהריים ידון גם באפשרות גירושם של כמה מראשי החמאס מיהודה ושומרון לעזה. גורם מדיני אמר הבוקר כי "זה נבדק אצל היועץ המשפטי לממשלה. רוצים לגרש לעזה כמה בכירים כולל אלו שיושבים במעצר מנהלי ושובתים רעב".
ממלא מקומו של אבו מאזן
דוויק (66) נעצר בביתו באזור חברון. הוא נבחר ב-2006, בבחירות שבהן הדהים חמאס בניצחון שהקנה לו רוב במועצה המחוקקת, אך זו אינה פעילה כבר שנים, מאז שהארגון השתלט על רצועת עזה. כעבור כמה חודשים, אחרי חטיפת גלעד שליט, נעצר דוויק והיה כלוא במשך כשלוש שנים. גם אחרי שחרורו נעצר שוב לפחות פעם אחת. לפי החוקה הפלסטינית, יו"ר הפרלמנט הוא ממלא מקומו של נשיא הרשות אבו מאזן במקרה הצורך.
לפי הסכם יישום הפיוס הפנים-פלסטיני שנחתם לאחרונה, ובעקבותיו ניתקה ממשלת ישראל את הקשר הרשמי עם אבו מאזן, אמורות להיערך בתחילת השנה הבאה בחירות כלליות ברשות. המעצרים בימים האחרונים עשויים לפגוע ביכולתו של חמאס להמשיך בשיקום הפוליטי בניסיון אולי להשתלט גם על יהודה ושומרון.
יחד עם דוויק נעצרו עוד חברי פרלמנט ופעילים בולטים של חמאס במחוז חברון, שבו מתמקדים החיפושים אחר בני הישיבות שנחטפו. פשיטות ומעצרים על בתיהם של בכירים ופעילים בארגון שלפי ראש הממשלה אחראי לחטיפת הנערים היו גם באזור שכם. "הפנים קדימה לעבר העמקת הפעילות נגד חמאס, בדגש על גזרת חברון, אבל היא מתחילה בצפון השומרון. הסגר בדרום יו"ש נמשך", אמר הגורם הצבאי הבכיר. בין השאר מתוכנן להתמקד בסגירה של מוסדות שונים הקשורים לארגון וכן בהעברות הכספים.
בינתיים, בכרוז שהופץ הלילה ואמינותו לא ברורה, חתום ארגון "גדודי חללי אל-אקצה" על נטילת אחריות לחטיפה. כותבי הכרוז הדגישו בו כי השלושה נמצאים בידיים בטוחות אך הם מחוץ לאזור חברון. עוד נכתב כי הם יוחזרו רק בתמורה לשחרור אלפי אסירים פלסטינים. עם זאת, הארגון שבעבר היה מסונף לפתח אינו פעיל כבר שנים, ובישראל כבר סימנו את חמאס כאחראי.
לפני גל המעצרים האחרון, אמש כיתרו כוחות הביטחון בית משפחה בשכונת עין דיר בחה שבחברון, המזוהה עם חמאס, ועצרה שני פעילים בתנועה שהיו במקום.
שלושה פלסטינים נפצעו בפריצה לבית שככל הנראה נעשתה על ידי ירי טיל לעבר הדלת. "היה ירי לעבר הבית ומיד השניים הסגירו עצמם", אמרו בצה"ל, "תינוק נפצע קלות וטופל".
מאוחר יותר בלילה פרצו עימותים בין כוחות צה"ל לפלסטינים במחנה הפליטים ג'ילזון שליד רמאללה וכן ליד ג'נין. בהודעת הצבא נמסר כי שלושה חיילים נפצעו קל כתוצאה מיידוי אבנים לעברם, וכשהחיילים זיהו חשוד נוסף שעמד להשליך לבנה לעברם, הוא נורה ונהרג. לפי הפלסטינים, הצעיר ששמו אחמד סבארין (20) נורה בחזהו, הגיע לבית החולים יחד עם שני פצועים נוספים ומת שם.
בהודעת הצבא צוין עוד כי במהלך הפעילות בג'ילזון חשפו החיילים אקדח ושתי מחסניות בביתו של חשוד, והוא נעצר והועבר לחקירת כוחות הביטחון. "נמצאו אמצעי לחימה יחסית פשוטים במעצרים בשני מקומות אלו. החיכוך אינו משמעותי בסך הכול", הגדירו זאת בצה"ל.
אמש העניק מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף יואב (פולי) מרדכי, ראיון נדיר לסוכנות הידיעות הפלסטינית "מען", ובו אמר כי לצה"ל יש פיסות מידע רבות בקשר לפעולת החטיפה של שלושת הישראלים. אך הוא סירב למסור פרטים על קצות החוט האלה. הוא הוסיף שהחקירות מתנהלות בסודיות גמורה והכחיש שיש תיאום ישראלי-פלסטיני או ישראלי-מצרי בחיפושים אחר שלושת החטופים.