תחליפי חלב: המרכיבים הבריאים להתפתחות התינוק
בתחליפי החלב, המקור העיקרי לחומצה פלמיטית, שהיא אחת מחומצות השומן העיקריות בחלב האם, הוא שמן דקל. למה היא כל כך חשובה ואיך לבחור את התחליף הכי מתאים?
חלב אם הינו התזונה האופטימלית עבור תינוקות עד גיל חצי שנה. השומן בחלב האם בנוי ברובו מחומצות שומן ותורם לכ-50% מהצריכה הקלורית היומית של התינוק. חומצה פלמיטית מהווה כרבע מהשומן בחלב האם. במידה והאם לא מניקה, עליה לבחור בתחליף חלב מהמבחר הקיים היום.
עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו
בתחליפי החלב, המקור העיקרי לחומצה פלמיטית הוא שמן דקל. תחליף חלב ללא שמן דקל, אינו מכיל כמעט חומצה פלמיטית, שהיא כאמור אחת מחומצות השומן העיקריות בחלב האם. הרכב מתקדם וייחודי של שמנים - בטאפלמיטאט – מוסף לתחליפי החלב ומחקה את הרכב השומן בחלב האם, מבטיח עיכול נכון וספיגה טובה של סידן ויתרונות נוספים לתינוק.
המזון הנכון לתינוקות
כך תדעו: איזה תחליף חלב מתאים לתינוק שלכם
מדריך מיוחד: מה ההבדל בין תחליפי החלב בביה"ח?
לא רוצה להניק? תחתמי!
יותר מכל שנה אחרת בחיינו, שנת החיים הראשונה שלנו מעצבת את גופנו, משנה אותו ומשפיעה על העתיד. לאורך השנה הזאת, מתרחש תהליך ייחודי של גדילה והתפתחות בקצב מהיר במיוחד: עם סיומה, משלש התינוק את משקל הלידה שלו, ואורכו גדל פי 1.5. לכן, התזונה בשנה הזאת כל כך חשובה לתינוק, ולצורך זה ממש ייחד הטבע את חלב האם, המזון המומלץ ביותר לתינוק.
חשיבות חומצות השומן
חומצות השומן מהווות את מקור האנרגיה העיקרי לגוף התינוק, ומספקות כ- 50% מהאנרגיה הדרושה להתפתחותו. רשימת חומצות השומן בחלב אם כוללת חומצות שומן מסוג אומגה 3 ואומגה 6, LCPUFA, וחומצת שומן פלמיטית (Palmitic Acid).
יצרני תחליפי החלב לתינוקות, המנסים כמיטב יכולתם לחקות את ההרכב הטבעי של חלב האם, חייבים לספק תחליף הולם על מנת להבטיח גם את זמינות חומצות השומן האלו.
חומצת שומן פלמיטית (Palmitic acid) היא חומצת שומן רוויה המהווה כרבע מכלל השומן בחלב אם – וברור עד כמה חשוב שגם תחליף החלב יכיל אותה. המקור המוכר היחיד לחומצת שומן זו בתחליפי חלב לתינוקות, הוא שמן הדקל (Palm) העשיר בחומצה פלמיטית ונתן לה את שמו.
למעשה, כל תחליף חלב אשר אינו כולל שמן דקלים – אינו מספק לתינוק את החומצה הפלמיטית כמו אצל תינוק יונק. חברות בינלאומיות כמו מד ג'ונסון, דנונה ונסטלה משתמשות כבר שנים רבות בשמן דקל בתחליפי החלב.
הספיגה הבריאה של חומצות השומן
בשנים האחרונות, לאחר מחקר מעמיק בנושא, התגלה כי לא די בתוספת שמן דקל בפני עצמה כדי לספק את חומצת השומן, חשוב גם לספק אותה בצורה הנכונה כפי שהיא מגיעה בחלב אם. איכות העיכול והספיגה של חומצת שומן פלמיטית קשורה במיקומה בשרשרת חומצות השומן על הטריגליצרידים (מבנה שומני הקושר שלוש חומצות שומן).
בחלב האם, כ-70% מחומצת השומן הזו ממוקמים בעיקר בעמדה האמצעית- "עמדת בטא" או "עמדה SN2", באופן המועדף מבחינת מערכת העיכול, ומאפשר ספיגה יעילה לשימוש בגוף התינוק. אבל, במחקר התגלה כי בניגוד לחלב האם, בשמנים צמחיים דוגמת שמן הדקל, רק מיעוט מחומצת השומן ניצב בעמדה זו, ולכן הספיגה שלה פחות טובה.
הרופאים והחוקרים המפתחים תחליפי חלב אם נדרשו להתמודד עם בעיה זו - כיצד לשלב את חומצת השומן הפלמיטית כפי שהיא מופיעה בחלב האם? הפתרון שהם מצאו נקרא שמן בטא-פלמיטאט: מדובר בשמן ייחודי הכולל חומצה פלמיטית בעמדה בטא, בדיוק כמו בחלב האם.
שילוב הבטא-פאלמיטאט בתחליף חלב האם נבדק מחקרית ונמצא כי תינוקות שניזונים מתחליף חלב עם שמן בטא-פלמיטאט הם בעלי צפיפות עצם גבוהה, ספיגת סידן טובה, יציאות רכות וריבוי חיידקי מעי טובים, בדומה לתינוקות יונקים.
חלק מהמחקרים המוכיחים את יעילות המוצר נערכו בארץ. במחקר אחד שנערך בבית החולים מאיר השתתפו 83 תינוקות, מהם 25 יונקים ו-58 תינוקות שחולקו בצורה אקראית בין קבוצת ביקורת שקיבלה תחליף חלב עם שמן דקלים וקבוצה שקיבלה תחליף עם בטאפלמיטט.
במחקר זה, התינוקות שקיבלו את התחליף עם בטאפלמיטט היו בעלי עצמות חזקות יותר יחסית לתינוקות בקבוצת הביקורת ובדומה לתינוקות היונקים. בנוסף, התינוקות שקיבלו את התחליף עם בטאפלמיטט בכו פחות במשך היום והלילה יחסית לתינוקות בקבוצת הביקורת ובדומה לתינוקות היונקים.
במחקר שני בבתי החולים מאיר בכפר סבא ובני ציון בחיפה השתתפו 36 תינוקות מהם 14 יונקים ו-22 תינוקות שחולקו בצורה אקראית בין קבוצת ביקורת שקיבלה תחליף חלב עם שמן דקלים וקבוצה שקיבלה תחליף עם בטאפלמיטט. במחקר זה, התינוקות שקיבלו את התחליף עם בטאפלמיטט היו בעלי יותר חיידקי מעי טובים יחסית לתינוקות בקבוצת הביקורת ובדומה לתינוקות היונקים.
התרומה להתפתחות התינוק
בחירת תחליף חלב צריכה לקחת בחשבון את כלל הרכב תחליף החלב, לא רק מה יש או אין ברשימת הרכיבים, אלא גם ובעיקר את רמת הזמינות האמיתית שלהם והתרומה שלהם למשימת הבניה המהירה של גוף התינוק.
השימוש בשמן בטא-פלמיטאט, רכיב יקר יחסית, מאפשר ספיגת סידן טובה ועיכול קל, ומניב תוצאות ניתנות למדידה בכל הנוגע לגדילה, התפתחות ונוחות העיכול של התינוק.
להורה הנבוך הניצב מול מדפי תחליפי החלב, מומלץ לוודא כי הרכב תחליף החלב כולל שמן בטא-פלמיטאט שהוא המקור היחיד לחומצה פלמיטית, בדומה לחלב אם, המספקת 25% מהאנרגיה ומבטיחה ספיגה טובה של סידן ועיכול קל.
מידע זה מובא אליכם בחסות ד"ר פביאנה בר יוסף, אחראית תחום תזונת תינוקות באנזימוטק