שתף קטע נבחר
 

מונדיאל שכולו בירה: טיפים ומדריך

בין משחק למשחק, בין גול לגול ובין הפסד לניצחון - אל תשכחו מה חשוב באמת - הבירה שלכם! טיפים ומדריך לבחירת הבירה המושלמת למונדיאל 2014

לבחור את הקבוצה אותה תעודדו במונדיאל זו משימה די קלה. שכן, הנבחרת שככל הנראה הייתם הכי רוצים שתנצח (ישראל) לא משתתפת כמעט אף פעם, מה שמשאיר אתכם עם הדבר הכי טוב הבא שהוא לרוב הנבחרת שחיבבתם מסיבה כזו או אחרת בתור ילדים, המדינה ממנה מגיעה המשפחה שלכם או זו שבדיוק זכתה בפעם הראשונה שנחשפתם לטורניר הגדול.

  

נראה טוב יותר לצד בירה. ליאו מסי (צילום: AFP)
נראה טוב יותר לצד בירה. ליאו מסי(צילום: AFP)

 

כשזה מגיע לבחירה של הבירה אותה תרצו לשתות בזמן המשחקים, העניינים מתחילים להיות קצת יותר מורכבים. נבחרת כדורגל אהודה בדרך כלל לא מחליפים, ובשביל הרבה אנשים גם הבירה האהובה עליהם היא משהו שאסור לגעת בו, אבל לאחרונה עולם הבירה במדינות רבות ובישראל בפרט עבר מהפכה של ממש; מגוון הבירות רחב מאוד, ועלול להיות מבלבל למדי ללא הכוונה מסוימת או ידע בסיסי קודם.

 

אז מה חשוב לזכור כשבוחרים בירה?

בבחירת בירה מעורבים שיקולים רבים, העיקריים שבהם: מחיר, מותג, עיצוב תווית, זמינות וטעם. מחיר, כאמור, הוא אלמנט משמעותי ונחשב לשיקול מרכזי בקרב הצרכנים. מבצעים תמיד עוזרים, וכאלו יש תמיד סביב הקיץ ועל אחת כמה וכמה לכבוד המונדיאל. מותגים מוכרים שיחקו מאז ומתמיד תפקיד חשוב בעולם הבירה (בניגוד ליין), ושמות מפורסמים בולטים לעין וזכורים לצרכנים. המראה החיצוני משפיע אף הוא, ולעיתים תווית מיוחדת יכולה לעורר חשק לקנות דווקא בירה כזו ולא אחרת. זמינות (או אי זמינות) של המשקה בחנות הקרובה לביתכם, עלולה לחרוץ אף היא את גורל הקנייה.

 

זה משאיר אותנו עם הטעם (וברשותכם אוסיף לזה גם ריח). כיום בישראל יש קרוב ל-400 בירות שזמינות באופן מסחרי, החל ממותגי ענק בינלאומיים, דרך בירות פרמיום מיובאות ועד ליצור מקומי ותיק ובירות בוטיק ישראליות מודרניות. איך נדע מה טעים? כיצד נבחר? ואיך לא ללכת לאיבוד בתוך כל זה? לפניכם כמה כלים ומונחים פשוטים יחסית שיעזרו לכם בבחירה.

 

 (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

משפחת לאגר ומשפחת אייל

מבחינה סגנונית, ניתן לחצות את עולם הבירה (הרחב מאוד) ל-2 משפחות עיקריות: לאגר ואייל (Lager/Ale).

99 אחוז מהבירות בעולם יכנסו לאחת משתי הקטגוריות האלו, כשההפרדה נוצרת לאור השימוש בשני סוגי שמרים - שמרי לאגר ושמרי אייל. לאגר היא משפחת הבירות החדשה והפופולרית יותר מבין השתיים, ואת הבירות בקבוצה זו מאפיינים טעמים פשוטים ונקיים, קלות לשתיה ולרוב גם במחיר נמוך יותר.

 

רוב המותגים הגדולים והמוכרים בעולם שייכים למשפחה זו. בירות אייל, לעומתן, מסורתיות יותר, לרוב עשירות ומורכבות יותר בטעמים, ובדרך כלל מחירן יהיה יקר יותר. רוב הבירות האנגליות, הבלגיות ובירות הבוטיק הישראליות יכנסו לקטגוריה זו.

 

תחת השמות אייל ולאגר ישנם עוד תתי סגנונות רבים ומגוונים המוכרים יותר או פחות. לכל תת סגנון יש מאפיינים משלו וקצרה היריעה כאן מלפרט על כולם, אבל הנה העיקריים שביניהם:

 

בירות חיטה - קטגוריה פופולרית מאוד בישראל בשנים האחרונות. מדובר בבירות אייל שמקורן בגרמניה ובלגיה, והן ידועות במראה ה"מעונן" שלהן שנובע מהעדר סינון. לרוב הן בהירות, מתקתקות וללא מרירות כמעט בכלל, בעלות ריחות וטעמים פירותיים נעימים ומאוד מרוות ומרעננות.

 

פורטר + סטאוט - 2 תתי סגנון בריטיים של משפחת האייל שדומים מאוד באופיים. אלו הבירות הכהות ביותר בסביבה, בעלי גוונים חומים כהים עד שחורים שמקורם בלתת קלוי, שמעניק לבירה גם ארומות וטעמים של קפה ושוקולד מריר. בניגוד למראה המאיים שלהם, אלו דווקא בירות קלות לשתיה ובעלות אחוזי אלכוהול נמוכים יחסית.

 

בירות פירות - שם כללי לבירות שתופסות תאוצה לאחרונה בקרב הציבור הישראלי ומכילות תוספת של פרי, רכז פרי או תמצית פרי. דובדבנים, אפרסק, פטל ותפוח הם הפירות הנפוצים ולרוב הם גם מאוד מורגשים בבירה, עד רמה שלעיתים בקושי מרגישים את הטעם של הבירה עצמה.

 

פילזנר - סוג הלאגר הנפוץ ביותר, שנחשב על ידי רבים גם לאיכותי ביותר במשפחה זו. מקורו בעיר פילזן שבצ'כיה, אך כיום מיוצרות גרסאות שלו גם בגרמניה ובמדינות נוספות, אם כי הן לא תמיד נאמנות למקור. מדובר בבירה בהירה וצלולה, עם ריחות פרחוניים נעימים וטעם נקי ופריך של דגן טרי. הכי בירה במובן הקלאסי של המילה.

 

אינדיה פייל אייל (IPA) - סגנון הבירה האהוב ביותר בקרב חובבי הבירה הרציניים. זו בירת אייל "למתקדמים" שמקורה באנגליה, בעלת ארומות מודגשות של צמח הכשות (רכיב בלתי נפרד בכל בירה) ומרירות גבוהה שגם היא תוצאה של שימוש נדיב בצמח זה. בקרב מבשלות בוטיק בעולם (ולאחרונה גם בארץ) הוא נחשב למבוקש ביותר.

 

בירות מנזרים - שם כללי לבירות אייל (בלגיות בדרך כלל) שמקורן במנזר כלשהו, כשבודדות מהן מיוצרות עד היום על ידי נזירים. הן נחשבות ל"יינות" של עולם הבירה, עם אחוזי אלכוהול גבוהים, טעמים עשירים מאוד ומורכבים. הן מתאימות יותר ללגימה איטית לצד ארוחה, מאשר להרווית הצמאון על חוף הים.

 

ועוד טיפ קטן ממני אליכם: "כרס בירה" הוא מונח הגורם לרבים מכם להאמין כי בירה היא מוצר משמין, אך העובדות על התווית אומרות אחרות: הערך הקלורי ל- 100 מ"ל של בירה נמוך בהרבה מזה של יין ודומה לזה של משקאות קלים שונים. מחקרים הראו כי צריכה מתונה ויומיומית של בירה אינה מעלה את הסיכון להשמנה בקרב אנשים בריאים, ואף נמצא שנשים וגברים שצורכים בירה באופן מתון - לא היו בעלי היקף מותניים גדול יותר, בהשוואה לכאלה שלא צורכים בירה כלל.

 

אם לו זה טוב, אז ברור שגם לנו! ברק אובמה (צילום: רויטרס)
אם לו זה טוב, אז ברור שגם לנו! ברק אובמה(צילום: רויטרס)

 

והעיקר שיהיו גולים. מונדיאל שמח!

 

שחר הרץ הוא מומחה בירה והבעלים של Beer & Beyond 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים