סערה בדיון הזנת אסירים: "בוגדת" לזועבי
הכוונה לסיים את שביתת האסירים הביטחוניים באמצעות הזנה בכפייה גררה עימות בוועדת הפנים. אידלמן: רופאים לא ישתפו פעולה עם המהלך. צפו
דיון ועדת הפנים של הכנסת בנוגע להזנה בכפייה של אסירים ביטחוניים שובתי רעב הפך היום (ב') במה לוויכוח סוער בין נציגי הקואליציה וחברי כנסת מסיעות השמאל. בשיאו, כינתה ח"כ מירי רגב (הליכוד ביתנו) את עמיתתה חנין זועבי (בל"ד) "בוגדת". צפו בעימות.
בפתח הדיון הסביר השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' כי מטרת הצעת החוק - למעשה, תיקון לפקודת בתי הסוהר - היא "למנוע מהאסירים הביטחוניים להפעיל לחץ על ישראל באמצעות שביתות רעב". על פי נתונים שמסר, בתחילת יוני נרשמו 287 אסירים שהחלו בשביתת רעב בסוף חודש אפריל. 82 מהם מאושפזים כעת בבתי חולים ברחבי הארץ.
אהרונוביץ' הסביר כי החוק יאפשר לנשיא בית משפט מחוזי או לסגנו להורות על טיפול רפואי בכפייה באסיר - עירוי או צינור הזנה - אם יהיה ברור שבלעדיו הוא יהיה בסכנה. לדבריו, ההחלטה תינתן לאחר הפעלת שיקולים רבים ותוך התחשבות במצב האסיר, סיכויי הטיפול וסיכוניו, עמדתו, ביטחון המדינה ושלום הציבור, ושמירת הסדר בבתי הסוהר. "לכל אסיר ימונה סניגור, הצעת החוק תואמת אמנות בינלאומיות", הוסיף.
בשלב זה שאל ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) את אהרונוביץ' אם זה מודע לנזקים של הזנה בכוח, וחברי הכנסת מיכל רוזין (מרצ) ועפו אגבאריה (חד"ש) טענו כי מדובר בעינוי. זועבי הצהירה: "לא סומכים עליך השר", ויו"ר הוועדה רגב התעמתה עמה וקראה לה: "חתיכת בוגדת, לך מגיע להיענש ולכן את לא צריכה להיות פה".
בשוך הסערה, הסביר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד רז נזרי, כי המעצרים המנהליים - אחת הסיבות לשביתות הרעב - אינם כלי רצוי אך הם מוכרים בחקיקה ומאושרים על ידי בג"ץ. "משרד המשפטים מודע לרגישות ההצעה, ותקדימים להזנה בכפייה נמצאו במדינות אחרות",
הוסיף נזרי, שבדיוני עבר בנושא פטר רופאים שהפעולה תהיה מנוגדת לצו מצפונם מלבצע את ההליך.
ח"כ דב חנין (חד"ש) הזהיר מפני "חקיקה חפוזה, לא מוסרית, מנוגדת לאתיקה רפואית ולכל רציונל מעשי". לדבריו, "מטורף שהכנסת שאסרה פיטום אווזים מתירה פיטום בני אדם". יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן, הדגיש כי ההצעה אינה אתית, אינה מקצועית ואינה מעשית. "אי אפשר להכניס זונדה כל יום ואי אפשר למנוע תזוזת יד שהוחדרה לה עירוי", הסביר תוך קביעה שרופאי ישראל לא ישתפו פעולה עם הצעת החוק.
למרות הדברים, הצהירה רגב כי בכוונתה להשלים את אישור החוק לקריאה שנייה ושלישית בדיון שתערוך בוועדה בשבוע הבא.