על הכוונת: מוסדות חמאס ובכירי הארגון
צה"ל ממשיך לפעול נגד תשתיות חמאס בגדה ובפרט בחברון במטרה להחליש את הארגון לקראת בחירות אפשריות ברשות. הלילה פשטו על מוסדות להלבנת כספים למימון פעולות טרור
ישראל ממשיכה להדק את הטבעת סביב חמאס בגדה המערבית במסגרת מבצע "שובו אחים" שהחל בעקבות חטיפתם של גיל-עד שער, נפתלי פרנקל ואייל יפרח. ביומיים האחרונים ערכו כוחות צה"ל שני גלי מעצרים בקרב בכירי חמאס בגדה ובקרב פעילים בולטים בתנועה, וכבר הלילה (ג') החלו במערכת הביטחון לעבור לשלב השני – פגיעה במוסדות ובארגונים של חמאס ברחבי הגדה כדי להחליש את התשתית באזור.
עוד בנושא החטיפה:
- בלי אות חיים, בלי קבלת אחריות: 100 שעות 3 פיגועים, אפס פענוחים: חברון, עיר טרור
- אב החטוף דומע: "מחכה לעטוף אותך בטלית בברכת כהנים"
בלילה האחרון פשטו כוחות של המנהל האזרחי בליווי כוחות צה"ל על מוסדות השייכים לחמאס או הפועלים מטעמו באזור בית לחם. בפשיטה אספו הכוחות מסמכים וחומרים נוספים הקושרים את אותם מוסדות לפעילות טרור ביהודה ושומרון. על-פי גורמי ביטחון, המוסדות האלו פעלו בין השאר לגיוס ולהלבנת כספים המשמשים את חמאס למימון פעולות טרור נגד ישראלים במסווה של פעילות אזרחית. גורמי ביטחון ציינו כי חמאס מנצל מוסדות אלה לביסוס מעמדו תוך ניצול אוכלוסיות חלשות.
הריסת מבנים של חמאס בחברון:
פעילות צה"ל בחברון:
הפעילות של צה"ל הלילה כוונה גם נגד סמלים אחרים של חמאס: הכוחות עצרו את עזיז כאיד, מנהל ערוץ אל-אקצה בגדה המערבית, תחנת הטלוויזיה של חמאס הפועלת הן בגדה המערבית הן ברצועת עזה.
נראה כי ישראל מנצלת את החטיפה לשם הגברת הפעילות נגד חמאס ונגד תשתיותיו בגדה המערבית.
מתחילת מבצע "שובו אחים" נעצרו 200 פלסטינים, 41 מהם הלילה. גורם צבאי בכיר אמר הבוקר שצה"ל מרכז מאמץ בשכם. כאלף חיילי הנח"ל פעלו במחנה הפליטים בלאטה ובעווארתה ובסריקות נמצאה בין השאר מחרטה לייצור כלי נשק.
אותו גורם הגדיר את שכם "בירת הטרור" ואמר כי מתנהל בה "מבצע לניקוי אורוות". כמו כן, הדגיש כי צה"ל יוסיף "לתת מכה חזקה לחמאס", ואמר שהתיאום עם הגורמים הפלסטינים בשטח "ענייני מאוד".
בבכירי העצורים: אביו של סוכן השב"כ מסעב יוסוף
חסן יוסוף דאוד חליל, המוכר יותר בשם שייח חסן יוסוף, הוא אחד מבכירי חמאס בגדה. יוסוף שימש במשך שנים כדובר הרשמי של חמאס בגדה. הוא נולד ב-1955 בכפר ג'אניה, מזרחית לרמאללה, למשפחה דתית אדוקה, אביו היה האימאם והמואזין במסגד המרכזי בכפר. שייח יוסוף המשיך בדרכו של אביו ושמר כבר מנעוריו על אורח חיים מוסלמי אדוק. בדומה לעזיז דוויק, גם יוסוף הצטרף לשורות חמאס בימיו הראשונים של הארגון.
מ-1971 נעצר יוסוף 14 פעמים על-ידי ישראל ובילה שנים רבות בין כותלי הכלא. ב-1992 הוא גורש יחד עם 400 פעילים נוספים למרג' א-זוהור בלבנון. יוסוף התמודד בבחירות למועצה המחוקקת ב-2006, אז רץ ברשימה האזורית של מחוז רמאללה. בעת הבחירות הוא היה עצור, אך זה לא מנע ממנו לקבל את מספר הקולות הגבוה ביותר במחוז ולזכות במושב במועצה המחוקקת מטעם תנועת ''השינוי והרפורמה'' שהריצה חמאס.
שייח חסן יוסוף הפך לדמות מוכרת בישראל דווקא בגלל בנו, מסעב חסן יוסוף, אשר היה אחד מסוכני השב"כ החשובים ביותר בתקופת האינתיפאדה השנייה. הבן, שהיה מלווה צמוד של חסן יוסוף, הוביל לחשיפת חוליות טרור רבות של חמאס וכן למעצרם של בכירי הזרוע הצבאית. לאחר שנחשף סיפורו של הבן, הודיע חסן יוסוף בפומבי שהוא מתנער ממנו וניתק קשר עמו. יוסוף שוחרר ממעצרו האחרון לפני חודשים ספורים, ושלשום נעצר שוב בעקבות חטיפת שלושת הנערים.
העצור הבכיר הנוסף הוא יושב ראש המועצה המחוקקת הפלסטינית, פרופסור עזיז דוויק (אבו הישאם), עומד בראש הפרלמנט הפלסטיני מ-2006. דוויק נולד ב-1948 במצרים לאב פלסטיני ולאם מצרית, ובהמשך היגרה משפחתו והתיישבה בחברון. את לימודיו הגבוהים השלים דוויק באוניברסיטת פנסילבניה בפילדלפיה, שם קיבל תואר דוקטור בתכנון עירוני. עם חזרתו לגדה המערבית הוא ייסד את המחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטת א-נג'אח בשכם. דוויק התאלמן לפני שנתיים, ויש לו שבעה ילדים.
דוויק הצטרף לחמאס כבר בשלבים הראשונים להקמתה, התברג בארגון והפך במהירות לאחד הצירים המרכזיים בגדה. ב-1992 הוא ופעילים נוספים, בהם חסן יוסוף, גורשו למרג' א-זוהור בלבנון אחרי רצח השוטר ניסים טולדנו על-ידי אנשי חמאס. שם הוא היה דובר התנועה באנגלית והיה מקורב לעבד אל-עזיז רנטיסי, אשר עמד בראש חמאס אחרי חיסול אחמד יאסין וחוסל גם הוא זמן קצר אחר כך. לאחר ששב דוויק לגדה, הוא התרחק מהפעילות הפוליטית, אך הוסיף למלא תפקידים בארגונים ובמוסדות חברתיים שונים. מזגו הנוח ומעורבותו בחיים החברתיים הקנו לו פופולריות רבה בקרב הפלסטינים בגדה.
ב-2006, אחרי ניצחון חמאס בבחירות למועצה המחוקקת הפלסטינית, מונה דוויק ליו"ר הפרלמנט הרביעי במספר. מיד אחרי שנחטף גלעד שליט, עצרה ישראל חברי פרלמנט של חמאס בגדה המערבית, בהם דוויק. הוא שוחרר שלוש שנים לאחר מכן. ב-2012 הוא נעצר פעם נוספת ושוחרר כעבור שישה חודשים. אתמול הוא נעצר שוב בגל המעצרים של ישראל נגד בכירים בחמאס בגדה המערבית בתגובה לחטיפת שלושת הנערים.