מופז: "הגיע הזמן שממשלת ישראל תורה על ריסוק חמאס"
חמישה ימים לחטיפה, ומבלי שניכרת התקדמות בדרך לאיתור החטופים, הסבלנות הציבורית מתחילה לפקוע. "הזמן אוזל, צריך מבצע נרחב, נחוש ובלתי מתפשר", אומר רמטכ"ל "חומת מגן" שאול מופז. יו"ר ועד מתיישבי השומרון: "לא לעצור לפני מכת מוות לטרור". ראשי מועצות ומילואימניקים: "חופש פעולה ככל שיידרש, גם בעוטף עזה"
ההצהרות בומבסטיות - הפעילות בשטח מתונה יותר. ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל מבטיחים פעולה משמעותית וחזקה, אבל בשטח לא השתנה הרבה ביממות האחרונות - ועדיין לא ידוע היכן החטופים ומה עלה בגורלם. הפער בין ההצהרות לאפקט המוגבל של הפעילות עושה את שלו, וברקע גוברים הקולות לפעולה משמעותית יותר של צה"ל וכוחות הביטחון. "הגיע העת לגייס מילואים, להפוך כל אבן באיו"ש ולרסק את חמאס", אומר היום (ג') ח"כ שאול מופז, מי שהיה הרמטכ"ל בעת מבצע "חומת מגן" שמיגר את הטרור באינתיפאדה השנייה.
"החול בשעון אוזל - הגיעה העת למבצע נרחב, נחוש ובלתי מתפשר", הוסיף מופז. "זה יעד אסטרטגי ותשובה ציונית הולמת. יש לגיטימציה ציבורית גבוהה בעם ישראל, גם בקרב המילואימנקים. הציבור מצפה שמדינת ישראל תכה מכה אנושה בטרור". מופז אינו היחד שקורא להחרפת הצעדים. "נתניהו והדרג המדיני חייבים לאפשר לצה"ל חופש פעולה למיגור הטרור ביהודה ושומרון ויצירת הרתעה משמעותית וארוכה", קובע ראש ועד מתיישבי השומרון, בני קצובר. "אין ספק שצה"ל יודע ויכול לעשות זאת, ליצור מאזן אימה שיבהיר למחבלים שפגיעה בישראלים תגרור תגובה כואבת ובלתי מידתית. הבעיה היא שהדרג המדיני כובל את ידי צה"ל".
עוד בנושא החטיפה:
- משפחות החטופים לבניהן: "אוהבים ומתגעגעים, תהיו חזקים"
- קמפיין הילדים הפלסטינים: "שלושה שליטים"
- על הכוונת: מוסדות חמאס ובכירי הארגון
"החוכמה היא לדעת מתי לעצור את המבצע. סיומו לפני שהטרור ספג מכה אנושה, מכת מוות, יש בו אמירה כאילו צה"ל אינו חזק מספיק כדי להכניע את הטרור. ועכשיו אנו דורשים הכרעה, לא פגיעה בתשתיות ולא הרתעה קצרת טווח. לצד המלחמה בטרור באמצעים צבאיים חשוב לא פחות ליצור פעילות שתשבור את המוטיבציה של הטרור לפגע ביהודים בדמות פעילות התיישבותית נרחבת. מטרת הטרור הערבי היא להבריח את העם היהודי מארצו, ולכן התשובה העיקרית חייבת להיות תוספת משמעותית של היאחזות יהודית בארץ ישראל".
"נקודת המוצא היא שמדינת ישראל צריכה לעשות כל שביכולתה להחזרת החטופים לביתם", אומר ראש מועצת אפרת, סא"ל (מיל') עודד רביבי, ומסביר: "זה כולל כמובן מבצע צבאי רחב היקף ככל שיידרש. כך נהגה ישראל לאורך ההיסטוריה, דוגמת מבצע אנטבה, העלאת יהודי אתיופיה ושחרור גלעד שליט. מצד שני, ישנה כמובן סוגיית המחיר שאנחנו מוכנים לשלם עבור השחרור".
רביבי פירט: "בתלמוד הבבלי כבר לפני 1,500 שנה נתנו על כך את הדעת - הקביעה של הפוסקים אמרה שאין פודים את השבויים יתר על כדי דמיהם. כלומר יש מצווה לפדות שבויים אך לא במחיר מופרז. נוכח ההתנגשות בין הרצון העז להחזיר כל שבוי, נעדר וחטוף הביתה בשלום לבין הפסיקה ההלכתית מתעוררת השאלה איך במשך השנים הגענו למצב שבו המחירים הפכו לבלתי מוגבלים ולמופרזים?
"החשיבות של האופציה הצבאית היא להביא למצב שבו מחסלים את המוטיבציה לפעולות כאלה בעתיד. יחד עם זאת, חשוב לציין כי גם לפעולה צבאית יש מחיר. לצערנו, באירועים מאז חטיפת חיילי הנח"ל בלבנון ועסקת ג'יבריל, המחיר רק הלך ועלה. מחיר זה הגביר את המוטיבציה".
"מובן שאנו, תושבי יהודה ושומרון, נותנים גיבוי מלא לצה"ל. אנו מקווים שחטיפה זו תהפוך לקו פרשת המים, שבו אירוע חטיפה יסתיים ללא מחיר", אמר רביבי וסיכם: "כולנו תפילה שהחטופים והחיילים יחזרו במהרה הביתה בשלום".
.
"רוצים את השקט שהיה אחרי 'עמוד ענן'"
במקביל ליהודה ושומרון, חזית נוספת שבה שוב מתעורר בימים אלה חשש היא זו שסביב רצועת עזה. ירי הרקטות התגבר בימים האחרונים, וראש המועצה האזורית אשכול, חיים ילין, מצפה ש"ממשלת ישראל וצה"ל יחזירו את השקט שחווינו לאחר 'עמוד ענן'. השנה וחצי האחרונה של שקט זה דבר שאי-אפשר לתאר. מגיע לתושבים השקט הזה. איך שהם יעשו זאת - אנחנו נגבה. העם יגבה כמעט כל החלטה שהיא החלטה נכונה מדינית וצבאית, בתנאי שיש לה אופק שיביא לשקט ולביטחון לכל התושבים ובתנאי שהחטופים יוחזרו".
"אנחנו מתפללים יחד עם כל עם ישראל לשובם של הנערים בריאים ושלמים", אמר ראש מועצת מרחבים, שי חג'ג'. "אנו סומכים על כוחות הביטחון שיעשו את הנדרש כדי להשיב את החטופים ולהחזיר את הביטחון לאזור. התושבים במרחבים למודי ניסיון, והמועצה מתורגלת במצבי חירום. אנו עוסקים בנושא ומתרגלים אירועי חירום שונים בכל ימות השנה, ואנחנו ערוכים גם עכשיו לכל אפשרות של הפרת השקט".
"אני סומך על כוחות הביטחון ועל מקבלי ההחלטות שיקבלו את ההחלטה הנכונה ברגע האמת", הוסיף ראש מועצת שדות נגב, תמיר עידן. "אני מגבה כל החלטה שלהם. המועצה ותושביה מוכנים לכל תרחיש". ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ', אמר: "אני סמוך ובטוח שהדרג המדיני והצבאי יקבלו את ההחלטות הנכונות, ואנו מעניקים להם חופש פעולה ככל שיידרש".
"לא לחסוך במשאבים"
גם אנשי מילואים מוכנים להרחיב את הפעילות הצבאית כדי להחזיר את החטופים. יאיר פינק, איש הציונות הדתית וממקימי פורום המילואימניקים נגד גזענות ופעולות תג מחיר, ולשעבר ראש מטה שלי יחימוביץ', אמר: "אני סומך לגמרי על כוחות הביטחון ועל הדרג המדיני וחושב שצריך לעשות הכול כדי להחזיר את הבנים החטופים הביתה בשלום, כולל להכות בחוזקה בחמאס.
במקביל אסור להזניח את הזירה המדינית, וכמו שאמרו פעם: צריך להילחם בטרור כאילו אין משא ומתן, וצריך לקיים משא ומתן כאילו אין טרור".
פינק, סגן במילואים ומפקד מחלקת סיור קרבי בחטיבת הבקעה, הבהיר: "לצה"ל יש גיבוי ציבורי לעשות כל דבר אפשרי כדי להחזיר את הבנים. לא צריך לחסוך במשאבים, ולא כדאי לבטל ימי אימונים לצבא בכלל ולמילואימניקים בפרט, כי בסוף צריכים אותנו".
עודד, קצין קרבי במילואים ממרכז הארץ, ציין כי "אין שאלה בכלל על כך שצריך להחזיר את הבנים החטופים. אני רוצה להאמין שיש לכך גיבוי מהציבור. אני מאמין במפקדי הצבא ומאמין שהם יודעים מה הם עושים בהקשר זה, ואני מקווה שלא נגיע לשלב שבו זה יהיה מאוחר מדי".