מחכים לאות חיים: "ההורים חזקים ומרשימים"
ביום החמישי אחרי חטיפת הנערים הרחיב צה"ל את פעילותו בגדה, אבל חוסר ודאות עדיין אופף את המשפחות, שנפגשו לראשונה בנוף איילון. מאות אזרחים מגיעים להביע הזדהות עם ההורים: "כל הציבור מתפלל עבור הבנים"
חמישה ימים חלפו מאז חטיפתם של הנערים אייל יפרח, גיל-עד שער ונפתלי פרנקל בגוש עציון, וככל שנוקפות השעות כך גובר חוסר הוודאות. חרף ההכרזה של בנימין נתניהו בתחילת השבוע, אף ארגון לא לקח אחריות לאירוע עד כה, סימן חיים לא התקבל, חמאס ממשיך להכחיש קשר, ובהתאם מתפזרת פעילות צה"ל על אזורים שונים ונרחבים בגדה. אתמול (יום ג') ביצעו החיילים סריקות נרחבות בין כפרים ובודקים בורות מים, בארות, מערות ומרתפים. עם זאת, בישראל שוללים אפשרות של יציאה למבצע בסגנון "חומת מגן", וההתמקדות כעת היא בפעילות היקפית מודיעינית מוכוונת משימה.
עוד בחדשות:
- אמו של חטוף ללוחמים:"סומכים עליכם ב-200%"
- היום ה-5: חיפושים בבורות, בארות ומערות
- למרות החטיפה: הפיוס הפנים-פלסטיני יציב
- האלוף אלון: ראשי חמאס מבינים את המסר
- מופז: "הגיע הזמן להורות על ריסוק חמאס"
מוקדם יותר אתמול כינסו הזרועות הצבאיות של הפלגים הפלסטיניים מסיבת עיתונאים קצרה בעזה. אף שהמשיכו להימנע מלקיחת אחריות, הם שיבחו את החוטפים במשימתם שנועדה לשחרר אסירים ונציגיהם אמרו: "אנו תומכים בכל מאמץ שנועד לשחרר את האסירים".
בינתיים נפגשו אתמול בבוקר לראשונה משפחות הנערים בבית משפחת פרנקל ביישוב נוף איילון. מעבר להן, ואף שזרם הפוליטיקאים הידלדל במהלך היום, עדיין נאלצו השומרים שהציב היישוב להדוף בנימוס את עשרות האזרחים שהגיעו מכל חלקי הארץ וביקשו להיכנס לבית משפחת פרנקל כדי להביע תמיכה הזדהות. רבים מהם עזבו אחרי שהשאירו פתקים ומכתבים לבני המשפחה. עם זאת, אחת לכמה דקות עצר רכב בסמוך לבית ופרק חבילות מזון ששלחו תושבים מכל רחבי הארץ.
בין המבקרים היו ג'וזי וג'ף פביאן, בני זוג מקיבוץ צרעה. "באתי רק להראות הזדהות ולהביע את התקווה שלי שהפרשה תסתיים והילדים האלה יחזרו הביתה בשלום", אמרה ג'וזי. "ראיתי את האמהות של שלושת הבנים, כל כך חזקות ומרשימות".
בין הבאים היה תושב אזור הדרום, שביקש לספר להורים על היכרותו עם נפתלי: "לפני כשנה, בגלל קושי כלכלי, פניתי לישיבת מקור חיים וביקשתי סיוע כספי. בלי לחשוב פעמיים הוא הכניס יד לכיס ונתן לי 100 שקל. ככה, בלי לחשוב פעמיים. כשראיתי את התמונה שלו בתקשורת ישר זיהיתי אותו. כזה ילד טוב, באתי לספר להורים איזה ילד יש להם".
חיים מבני ברק הגיע עם בניו ועם מכתב מהרב יצחק זילברשטיין, חתנו של הרב אלישיב, ממנהיגי הציבור החרדי: "הרב כתב מכתב לשלוש המשפחות ובו ציין שכל הציבור מתפלל בעבור בניהן, בלי חלוקה לזרמים ולעדות. אני התנדבתי להעביר את המכתב כדי להביע גם את ההזדהות האישית שלי".
בשעות הצהריים אתמול הגיע למקום גם זמר העבר האמריקני טוני אורלנדו, מבצע השיר Tie a Yellow Ribbon, להיט מראשית שנות ה-70 שהתייחס לצעירים שחזרו ממלחמת וייטנאם וביקשו מחברותיהן לתלות סרט צהוב שיסמן שהן עדיין מחכות להם. ברבות השנים הפך הסרט הצהוב לסמל בינלאומי להמתנה לשובם של נעדרים. "אני נמצא בארץ במסע צליינות", אמר אורלנדו. "שמעתי על החטיפה בזמן שהייתי פה וביקשתי לעשות משהו כדי להביע את התמיכה וההזדהות שלי".
דובר היישוב רמי ליבר: "אנחנו מקבלים המון פניות מהציבור שרוצים לעשות פעולות, כנסים וכולי. את חלקן אנחנו מקבלים, כמו עצרת התפילה במודיעין, אבל רבות אנחנו נאלצים לדחות באדיבות".
גם אנשי חמאס מתנגדים
משפחת שער יצאה אתמול בבוקר מהיישוב טלמון לפגישה בנוף איילון, ואחרי שחזרה הסתגרה בביתה. חבריהם ליישוב ממשיכים לעטוף אותם ולדאוג להם, ובזמן ששהו מחוץ לטלמון הגיעו השכנים לנקות את החצר, כיסחו את הדשא והוציאו גזם. בסמוך לבית הציבו ילדי היישוב שלטים שעליהם נכתב "שובו אחים", "מצפים לשובכם", "רחל מבכה על בניה", "ושבו בנים לגבולם".
בשעות אחר הצהריים הגיע מפכ"ל המשטרה יוחנן דנינו לבקר את המשפחה. לפי גורם שנכח בבית, הוא סקר באוזניהם את פעילות המשטרה ואחר כך דיבר איתם בחדר צדדי זמן רב. דנינו סירב לענות לשאלות עיתונאים, ושוטריו ניסו למנוע מצלמים לתעד אותו מגיע.
גם השייח סאלם א-ראזל ביקר את המשפחה וסיפר לאחר מכן: "הגעתי להביע תמיכה במשפחה החזקה הזאת. חבריי ואני נלך גם למשפחות האחרות. נקווה שהילדים יהיו פה חזרה במהרה ונחגוג בשמחה. איש מאיתנו לא מסכים לחטיפה של ילדים קטנים. לא המגזר הבדואי וגם לא תושבי שטחים רבים שאני מדבר איתם, שחלקם תומכים בחמאס".
גם חבר הכנסת לשעבר איוב קרא הגיע לבקר את משפחת שער, עם שייח תושב עוספיה. לאחר מכן התייחס קרא לדברים שאמרה ח"כ חנין זועבי,
ולפיהם החוטפים אינם טרוריסטים: "אם הייתי ראש ממשלה הייתי משנה את חקיקה כך שייפסק הניצול הציני של הדמוקרטיה בישראל. אם היא הייתה אומרת את זה בעזה היו מוציאים אותה להורג".
בטלמון ביקר גם אביו של החייל המנוח מג'די חלבי מדליית אל-כרמל, שנעדר במשך שבע שנים עד שגופתו נמצאה ב-2012. "הגעתי לחזק את המשפחה", אמר. "אני ושייחים נוספים מכל העדה הדרוזית מחזיקים להם אצבעות ומתפללים שכל הילדים יחזרו בשלום. אנחנו סומכים על זרועות הביטחון שיעשו את הכול".
תושבים רבים הגיעו גם לבית משפחת יפרח באלעד, אבל רק מעטים הצליחו לחצות את השוטרים והחברים מהיישוב ששומרים על פרטיותה. קרובים, חברים, רבנים ופוליטיקאים הם היחידים שמורשים לפגוש את המשפחה בתוך הבית.