שתף קטע נבחר

קלינטון: על ארה"ב להיזהר בשת"פ עם איראן

מזכירת המדינה לשעבר הסתייגה מהאפשרות ששתי המדינות ישתפו פעולה נוכח התחזקות אל-קאעידה בעיראק והצהירה כי יש תחילה "להבין למה אנחנו נכנסים". היא הזהירה: איראן עלולה לתמוך בשלטון בבגדד כמו באסד

המשבר המחריף בעיראק דוחף את ארה"ב ואיראן לשולחן המשא ומתן, אולם גם בוושינגטון נרשמות הסתייגויות מהאפשרות לשיתוף פעולה בין שתי המדינות. מזכירת המדינה לשעבר הילרי קלינטון התייחסה אתמול (יום ג') למגעים הראשוניים והצהירה כי על ארה"ב תחילה "להבין למה אנחנו נכנסים".

 

עוד כתבות על המשבר בעיראק:

 תמונות מעיראק מראות: מאות חיילים נטבחו

גם כירכוכּ נפלה. אל-קאעידה: צועדים לבגדד

דיווח: משמרות המהפכה נשלחו לעיראק

 

נציגים מאיראן ומארה"ב שוחחו שלשום על המשבר בעיראק ועל התחזקותו של ארגון אל-קאעידה ושלוחותיו במדינה, בשולי המו"מ בווינה על הגרעין האיראני. שתי המדינות הביעו דאגה נוכח המהירות שבה הצליחו המורדים האיסלאמיסטיים להשתלט על ערים ועיירות בעיראק ואף שלחו כוחות נוספים למדינה, אולם בפגישה פסלו הנציגים את האפשרות למבצע צבאי משותף.

מורדים סונים שהשתלטו על העיר תיכרית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מורדים סונים שהשתלטו על העיר תיכרית(צילום: AFP)

שבויים עיראקים מובלים להוצאה להורג (צילום: AP) (צילום: AP)
שבויים עיראקים מובלים להוצאה להורג(צילום: AP)

חרף זאת, האפשרות שהמשבר בעיראק יקרב בין שתי המדינות היריבות לא יורדת מהפרק, ועל רקע זאת הצהירה קלינטון כי אינה מוכנה לתמוך במהלך כזה בשלב הנוכחי. "יש לשקול בזהירות שיתוף פעולה ולחשוב על כך לעומק", היא קראה.

 

לצד זאת, היא הזהירה מהאפשרות שאיראן תתמוך במשטרו של ראש הממשלה העיראקי נורי אל-מליכי, כפי שעזרה לנשיא סוריה בשאר אסד להיאחז בשלטון חרף ההתקוממות נגדו. היא גם מתחה ביקורת על החלטתו של אל-מליכי "לטהר את הצבא שאנחנו סייעו לאמן" ולדחוק החוצה את המפקדים המיומנים ביותר, לטענתה.

 

אתמול דווח כי אל-מליכי פיטר ארבעה קצינים בכירים בעקבות הכיבוש של העיר מוסול על-ידי טרוריסטים לפני שבוע. בהודעת הממשלה על הפיטורים נכתב כי "הם נכשלו במילוי תפקידם".

אחד הבכירים שפוטר צפוי אף לעמוד למשפט לאחר שנמלט מהקרב.

 

כמו כן, דווח כי איראן שלחה כוחות של משמרות המהפכה אל עיראק כדי להילחם במורדים הסונים המזוהים עם אל-קאעידה, ושני גדודים של כוח קודס, שפעלו בעבר בעיראק, מסייעים בהחזרת השליטה על תיכרית ובשמירה על הבירה בגדד ועל הערים נג'אף וקרבלה.

 

באחרונה אמר מזכיר המדינה הנוכחי ג'ון קרי כי ממשלו של ברק אובמה מוכן לקיים שיחות עם איראן על החמרת המצב הביטחוני בעיראק, אם האיראנים יכולים לסייע לסיים את האלימות ולהשיב את הביטחון לממשלה העיראקית. בהתייחסו לשיתוף פעולה צבאי אפשרי עם איראן, הוא השיב: "אני לא פוסל שום דבר שיכול להיות מועיל". עם זאת, הוא הדגיש שכל קשר עם איראן צריך להתנהל צעד אחר צעד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים