שתף קטע נבחר

סוף לחיידק הקטלני? בקרוב חיסון למנינגוקוק

פריצת דרך: חברת נוברטיס בישרה על סיום הניסויים הקליניים שהראו כי החיסון החדש נגד החיידק האלים מנינגוקוק B יעיל ב-96% במניעת המחלה - והוא הוגש לרישום במינהל המזון והתרופות האמריקני. החיסון הקיים בישראל פעיל רק נגד זנים אחרים, והוא ניתן לחיילים בלבד ולאוכלוסיות בסיכון

עוד זרוע הגנה נגד מחלה קטלנית: חברת התרופות נוברטיס הגישה למינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) בקשה לרישום חיסון חדש מתוצרתה, נגד מנינגיטיס זן B, השכיח במדינות מערביות ובהן ישראל.

 

על הצלחת הניסוי הראשון בחיסון דווח לראשונה ב-ynet, לאחר שתוצאותיו התפרסמו בכנס מחלות זיהומיות שהתקיים באוסטריה בשנת 2008. בניסוי שהוצג אז ושנערך בבריטניה השתתפו 150 תינוקות שקיבלו ארבע מנות חיסון בגילאי חודשיים, ארבעה חודשים, חצי שנה וחיסון דחף נוסף בגיל שנה.

 

 

עוד על החיידק מנינגוקוק :

 

תוצאות המחקר הקליני הראו כי שיעור יצירת הנוגדנים בגופם של הפעוטות נגד החיידק הקטלני הגיע ל-96%, כך שהיכולת של מערכת החיסון לחסל את החיידק גבוהה ביותר. תופעות הלוואי שנרשמו היו קלות וכללו חום בינוני ואודם באזור ההזרקה - תופעות שחלפו תוך כיממה.

 

מוות תוך שעות ספורות

חיידק המנינגוקוק האלים מביא למחלה קשה תוך שעות. הוא מצוי בלוע של ילדים בריאים, וכ-20% מהם נושאים אותו מבלי לחלות. עם זאת, לעתים הוא עלול לגרום למחלה חמורה בשתי צורות עיקריות: מנינגוקוקסמיה - התפשטות החיידק לדם ואיתו לאיברים השונים, או מנינגיטיס - דלקת קרום המוח.

 

תחילה גורם המנינגוקוק לתסמינים שונים במערכת הנשימה העליונה: נזלת ושיעול קל המלווים בחום גבוה, ולעתים כתמי פריחה אדומה-כחלחלה על פני העור. המנינגוקוק עלול לגרום גם לפגיעה במערכת העצבים, עד לירידה במצב ההכרה ופרכוסים.

 

המנינגוקוק עלול לגרום כאמור לדלקת קרום המוח העלולה להמית 5%-15% מהנדבקים, ולהותיר נזק מוחי ועצבי באחרים. במקרי מנינגוקוקסמיה, שבהם חדר החיידק לדם, עלול להתרחש כשל איברים, דימומים בלתי נשלטים בשל הפרעה במנגנון קרישת הדם, פגיעה בשריר הלב ולעתים מוות תוך שעות.

 

החיידק אחראי למותם של עשרות אנשים בישראל בשנים האחרונות, רובם ילדים ובני נוער, ולחצי מיליון מקרי מוות ברחבי העולם. מעל 50% מהמקרים מתגלים אצל ילדים עד גיל שנתיים. 

 

המקרה האחרון התרחש לפני כחודשיים, כאשר נער בן 15 מאור עקיבא נפטר בבית החולים הלל יפה בחדרה, לאחר שנדבק בחיידק הטורף. הנער סבל ימים אחדים קודם לכן מחום גבוה ומירידה במצב ההכרה.

 

בחדר המיון ראו כי הוא סובל מזיהום חמור והחלו בטיפול אנטיביוטי, אולם מצבו המשיך להידרדר. הנער הועבר ליחידה לטיפול נמרץ כשהוא מונשם ומורדם, אולם לאחר כמה ימי טיפול אגרסיביים הוא נפטר.

מעל 50% מהמקרים מתגלים אצל ילדים עד גיל שנתיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מעל 50% מהמקרים מתגלים אצל ילדים עד גיל שנתיים(צילום: shutterstock)
  

מערכת החיסון לא מזהה את החיידק

חמישה זנים עיקריים מוכרים בעולם לחיידק המנינגוקוק: A, C, W, Y שנגדם קיים חיסון הניתן גם בישראל לחיילים ולאוכלוסיות בסיכון, אולם נגד זן B - השכיח בישראל והגורם לרוב מקרי המוות והתחלואה הקשה, לא היה קיים חיסון. הקושי העיקרי ביצירת החיסון נגד זן B הוא בכך שבמעטפת החיידק מצויים רכיבים המצויים באופן טבעי בגוף האדם. כך, מתקשה מערכת החיסון של האדם לזהות את החיידק כגורם זר ולפעול כנגדו. מסיבה זו עלו בתוהו כל הנסיונות בשנים האחרונות למצוא חיסון יעיל.

 

עתה מבשרים החוקרים מאיטליה ובריטניה על הצלחה חסרת תקדים לחיסון החדש שפיתחו נגד מנינגוקוק B. החיסון ניתן עד כה ל-30 אלף סטודנטים ואנשי הוראה באוניברסיטת פרינסטון וקליפורניה לאחר שהתפרצה מחלת מנינגיטיס B בקמפוס, והוא הביא להגנה מלאה מפני המחלה.

 

"תהליך פיתוח החיסון החדש הוא פריצת דרך אמיתית", אומר ל-ynet פרופ' רון דגן, לשעבר ראש היחידה למחלות זיהומיות בילדים מהמרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע. "החוקרים פירקו את החיידק לגנום שלו ויצרו תגובה של מערכת החיסון נגד אותם חלקים שפורקו.

 

:מדובר בפיתוח משמעותי ביותר, בעיקר משום שלמניגנקוקוק B יש מעטפת בעייתית שלא אפשרה למצוא פטנט שיגרום לגוף להרוג אותו. אם ימשיך להראות הצלחה הוא עשוי למנוע עשרות מקרי תמותה בישראל"

 

אם החברה היצרנית תמהר להגיש את המסמכים גם לאישור משרד הבריאות, ייתכן שנוכל למצוא את החיסון כבר בסל התרופות הבא, שיינתן לכל התינוקות בישראל וימנע תחלואה שגורמת כמעט תמיד למות הנדבקים.  

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חיסון למנינגוקוק מזן B הוא פריצת דרך אמיתית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים