אושר להצבעה: מזרק אפיפן בכל מסעדה וביה"ס
בעקבות מותם של כמה ישראלים בשנים האחרונות מאלרגיה למזון, הגישה ח"כ הכנסת יפעת קריב, אם לילד החולה באלרגיה קשה את הצעת החוק המחייבת הצבת מזרק אפיפן בכל מוסד חינוכי, מסעדה ובתיקי עזרה ראשונה. בין האלרגנים העיקריים נמנים חלב, ביצים, סויה, בוטנים, משפחת החיטה, משפחת האגוזים, שומשום, דגים, סלרי חרדל ותורמוס
החלטה היסטורית: ועדת שרים לענייני חקיקה אישרה היום (א') את נוסח הצעת החוק הקובעת כי חובה יהיה להציב מזרק אפיפן בכל מסעדה, גן ילדים, ביה"ס, ובתיקי העזרה הראשונה במוסדות ציבור. הצעת החוק תועבר להצעה במליאת הכנסת בשבועות הקרובים.
הצעת החוק הוגשה על ידי חברת הכנסת יפעת קריב, בעקבות מקרי המוות שאירעו בשנים האחרונות, ושככל הנראה היו נמנעים לו היו הנפטרים מטופלים באפיפן בזמן התקף האלרגיה.
אלרגיה מסוכנת
רחובות: בן 15 מת במסיבה בבי"ס - ייתכן מאלרגיה
בן 15 במצב אנוש ותרדמת בשל אלרגיה לחלב
רונית מתה מאלרגיה - הבדיקה תקבע למה
המקרים שהסתיימו באסון
המקרה האחרון בשרשרת הטראגית של מקרי התמותה מאלרגיה למזון, אירע בסוף השבוע שעבר כשבן 15 שאכל פיצה, נפטר כפי הנראה מתגובה אלרגית.
לפני שבועות ספורים בן 15 הסובל משילוב של אסתמה ואלרגיה לחלב, לקה בהתקף אלרגי קשה שהסתיים בשוק אנפילקטי. בסביבתו לא היה מזרק אפיפן והוא פונה רק אחרי דקות ארוכות לבית החולים, שם כבר היה מאוחר מדי. הוא עדיין מאושפז בבית החולים שערי צדק בירושלים, כשהוא בתרדמת וסובל מבצקת מוחית.
כשנה קודם לכן, רונית ברקוביץ בת ה-27, אמא לתינוקת בת שנה וחצי, חשה ברגע לאחר ארוחת הצהריים במסעדה בה עבדה ביהוד. לאחר דקות ספורות התמוטטה והובאה לסניף סמוך של קופת חולים, שם ניסו לבצע בה החייאה, אך ללא הצלחה.
על פי הרופאים והפראמדיקים בשטח, היא גילתה תסמינים של אלרגיה למזון שהתבטאו בהופעת אדמומיות, בצקות וחסימת לוע, אבל גם הטיפול התרופתי היה מאוחר מידי, ולא נותר אלא לקבוע את מותה.
בחודש יולי 2011 מתה חן אפרת בת ה-26, לאחר שאכלה קינוח ממרח נוטלה, שהכיל אגוזים להם היא אלרגית. בתוך דקות ספורות לקתה בשוק אנפילקטי, תגובה אלרגית קשה ביותר, שהסתיימה במוות מוחי בו לקתה. במקום לא היה מזרק אפיפן, שהיה יכול להציל את חייה.
מהי אלרגיה למזון?
אלרגיה למזון היא תגובת יתר של מערכת החיסון, והיא מוגדרת כתסמונת כשל של מערכת החיסון של הגוף, המזהה סוגי מזון "רעילים" כרעלנים" ומגיבה אליהם בהתאם. בין האלרגנים העיקריים נמנים חלב, ביצים, סויה, בוטנים, משפחת החיטה, משפחת האגוזים, שומשום, דגים, סלרי חרדל ותורמוס.
אלרגיות למזון נחשבות כבעיה של העולם המודרני ובהתאם לכך אחוז האלרגיים למזון באוכלוסייה עולה בהתמדה. כחמישה אחוזים מהאוכלוסייה בישראל ידועים כסובלים מאלרגיות מזון ברמות כאלו ואחרות, מתוכם כשמונה אחוזים מאוכלוסיית הילדים וכשני אחוזים מאוכלוסיית המבוגרים.
בממוצע מתרחשים בישראל שני מקרי מוות בשנה עקב אלרגיית מזון ומקרים נוספים של סיבוכים בדרגות חומרה שונות. התגובה האלרגית החמורה ביותר, המכונה תגובה אנפילקטית, עלולה לגרום לקשיי נשימה חמורים, לאיבוד הכרה ואף למוות. תגובה זו היא לעיתים מיידית, ועשויה להופיע מיד לאחר החשיפה לאלרגן (או עשר עד 20 דקות לאחר החשיפה).
תגובה קשה זו ניתנת לטיפול באמצעות אפינפרין (EpiPen), מזרק המכיל אדרנלין (אפינפרין). הזרקת האדרנלין לירך גורמת להרפיית שרירי הנשימה וכיווץ כלי הדם ומאפשרת מרווח זמן עד לקבלת טיפול בבית החולים. מדובר בפעולה מצילת חיים שיש לבצע בשטח, באופן מיידי, שכן הידרדרות תופעות האלרגיה עד למצב של חנק ומוות עשויה להמשך דקות מעטות.
למרות המודעות בקרב הסובלים מאלרגיות והצורך בנשיאת מזרק אפינפרין, בעלי אלרגיות עדיין נמצאים בסיכון, בייחוד כאשר הם סועדים מחוץ לביתם, בבתי קפה ובמסעדות. הבעייתיות נגרמת עקב כך שהאדם האלרגי לא תמיד מודע לכל המרכיבים במזון המוגש לו.
מקום נוסף בו רמת הסיכון עולה עבור הסובלים מאלרגיה הוא בית הספר, בייחוד לאור העובדה כי בקרב ילדים אחוז בעלי האלרגיות גבוה מזה של מבוגרים. במסגרת בית הספר מוגש אוכל לתלמידים וקיימת סכנה כי בשל טעות או חוסר ידיעה, בעל האלרגיה ייחשף למרכיב המסכן את בריאותו ואף את חייו.
בעולם ההצעה כבר מיושמת
כבר מספר שנים שמנסים רופאים לקדם הצעת חוק שתחייב החזקת מזרק אפיפן בכל מקום ציבורי, בדומה למדינות רבות בעולם. הצעת חוק כזו הונחה על שולחן הכנסת השמונה-עשרה על ידי חברת הכנסת רחל אדטו, אולם היא התמסמסה ולא עברה לכדי הצבעה במליאה.
את החשש מפני אלרגיות מכירה חברת הכנסת קריב שבציעה את הצעת החוק מקרוב. בנה של קריב, עומר, סובל מאלרגיה לחלב ברמה המוגדרת "סכנת חיים". "עד לכיתה ד' הסתדרנו" היא מספרת ל-ynet, "אבל אז הייתה בבית הספר תקרית, בה הוא אכל מוצר בשרי כשר שהיה בו חלב. הוא פיתח מיד תגובה אלרגית, והובהל לבית החולים במצב קשה".
מאז אותו מקרה, היא מספרת, מסתובב הבן תמיד עם מזרק אפיפן, וכבר נאלץ להזריק מספר פעמים בתחילתו של התקף האלרגיה, רגע לפני שהוא מתפשט והופך קטלני בתוך דקות. "מדובר במזרק מציל חיים" מספרת קריב, "ניסינו טיפולים שונים, גם באופן ניסויי, אבל האלרגיה של עומר כה קשה, שאין דרך למנוע אותה".
בעקבות האלרגיה, אלינו לבדוק כל הזמן מה עומר אוכל. קשה מאוד לאכול בחוץ ובמקומות לא מוכרים, כיוון שדי בחלקיק זעיר שגורם לו אלרגיה, כדי לגרום להתקפה קשה. מזרק האפיפן נותן מרווח נשימה ומונע את ההידרדרות שעלולה להסתיים בתוך דקות באסון, החוק גם יוביל למודעות בקרב אלרגנים והסביבה שלהם בצורך להסתובב עם מזרק אפיפן".
מה ניתן לעשות כאשר מבחינים באדם הסובל מתגובה אלרגית?
- הסכנה החמורה ביותר בעת תגובה אלרגית קשה היא תגובה אנפילקטית, הכוללת חסימה של דרכי נשימה עליונות בשל בצקת של הלוע הלשון והשפתיים, ונפילת לחץ דם. תגובה כזו עלולה להתפתח במהירות תוך דקות ולערב את מערכות הגוף השונות. אם אתם חושדים שהנפגע לקה בתגובה אלרגית פעלו כך:
- הזעיקו צוות ניידת טיפול נמרץ בטלפון 101: ככל שהעזרה הרפואית תינתן מוקדם יותר - כך יגדלו סיכויי הנפגע לשרוד.
- הבטיחו את דרכי האוויר: שחררו בגדים לוחצים, השכיבו את הנפגע כשרגליו מורמות.
- בקשו מבעלי המקום להביא את תיק העזרה הראשונה והניחו ליד הנפגע: הטו את ראש הנפגע מעט אחורנית בעדינות. בתינוקות יש להניח שמיכה מגולגלת תחת העורף בעדינות כך שהראש יוטה מעט אחורה.
- לבעלי הכשרה בעזרה ראשונה: אם הנפגע אינו בהכרה יש להחדיר נתיב אוויר (Airway) שיאפשר כניסת אוויר לכיוון הריאות במקרה של חסימת דרכי האוויר העליונות. במקרה הצורך יש להתחיל בפעולת החייאה עד להגעת הצוות הרפואי.
- חפשו בתיקו של הנפגע מזרק "אפיפן" (הנראה כמו עט) והזריקו לעורו: מדובר במזרק המכיל אדרנלין, אשר מחיש את סיום התגובה האלרגית, מרחיב דרכי נשימה ומעלה את לחץ הדם. צורת ההזרקה: יש להצמיד את המזרק לחלק החיצוני של הירך כשחלקו הכתום קרוב לרגל (במזרקים ישנים יותר - החלק צבוע בשחור), לנעוץ את המזרק במשך 10 שניות, להוציא אותו ולעסות את מקום ההזרקה במשך 10 שניות נוספות.
- נשיאת צמיד או שרשרת: מומלץ לכל חולה אלרגיה לשאת עליו צמיד או שרשרת המעידים על כך. חשוב לרשום טלפון ליצירת קשר על הצמיד ולשאת בתיק לכל מקום את מזרק ה"אפיפן". על ההורים ליידע כל מטפל בבית, בגן ובבית הספר על האלרגיה ולצייד את הילד לפי הצורך במזרק.
הכותב הוא מומחה לרפואת ילדים וכתב הבריאות של ynet