מונדיאל 2014: הסיבה לדמעות של ניימאר
הכוכב, כמו חבריו לנבחרת הסלסאו, לא הסתיר את התרגשותו בזמן שירת ההמנון הברזילאי לפני המשחק מול מקסיקו ובסיומו הזיל דמעה. ממה התרגש? ולמה חצי מהשיר לא מנוגן במשחקים רשמיים? כל התשובות בפנים
ניימאר בכה בהמנון, וזו לא היתה הצגה. נוהגים לומר שבברזיל הכדורגל הוא דת. אם כך, במונדיאל הזה שירת ההמנון היא התפילה המרכזית של הדת הזו.
חגיגת מונדיאל ב-ynet ספורט:
"פישלנו, אפשר להבין את הביקורות"
טועים, טעה, טעינו: המופע של ארבל ונוימן
״סמבה רשת״: הסלפי של הקנצלרית מרקל
גם במונדיאל: הפגנה לשחרור החטופים
צפו: מסי שובר לילד ברזילאי את הלב
כל אוהד כדורגל כאן בברזיל התרגש בזמן שירת ההמנון המיוחדת בשני המשחקים הראשונים של הסלסאו, בעיקר מהחלק השני, זה שאינו מלווה במנגינה. בטח שמתם לב לתופעה המשונה, שעדיין לא נראתה במגרשים, ושאלתם את עצמכם מהיכן היא נוצרה. יש לכך תשובה.
צפו באוהדים הברזילאים שרים את ההמנון
פיפ"א מקפידה על כללים ברורים בטקס שמתחיל בעלייה למגרש ומסתיים עם שריקת הפתיחה למשחק. אחד הכללים האלה הוא שההמנון חייב להיות קצר מ-90 שניות, דקה וחצי בדיוק.
לרוב הנבחרות אין בעיה עם זה, אחרות דואגות להשמיע גרסה מהירה יחסית, אבל הברזילאים אף פעם לא יכולים לשמוע את כל שיר ההלל לאומתם הנשגבת באורך מלא, פשוט כי ההמנון שלהם נמשך ונמשך ולא מסתיים.
184 מילים יש בהמנון הברזילאי, לא פחות. לשם השוואה, "התקווה" הישראלית מכילה רק 28 מילים. "אלוהים נצור את המלכה" הבריטי מורכב מ-64 מילים. זה הבדל עצום.
ההמנון הברזילאי כל כך ארוך שילדים בברזיל נוהגים להתחרות ביניהם מי זוכר את כל המילים שלו. לכן, לאורך השנים, הברזילאים הסתפקו בניגון ושירה של חציו הראשון של ההמנון בלבד במשחקי כדורגל, אבל לפני שנה, בספונטניות - ומדהים איך הדברים היפים ביותר מתרחשים בספונטניות - זה השתנה.
מחאת העם הברזילאי נגד השלטון והשחיתות בדיוק פרצה אז, בזמן גביע הקונפדרציות שבעצם מהווה הכנה למונדיאל. במשחק השני של הטורניר התמודדה ברזיל מול מקסיקו בעיר פורטלזה שבצפון.
לקהל, משולהב מרוח ההפגנות, היה חשוב להראות שהמחאה באה ממקום של התנגדות לפעולות הממשל, אבל גם מאהבה למדינה. כשהחלק הראשון של ההמנון הסתיים, והמנגינה נעצרה, כרגיל, המשיכו עשרות האלפים להרעיד את האצטדיון בשירה ללא ליווי מנגינה. השחקנים ההמומים לא ידעו מה לעשות בהתחלה, אבל מהר מאוד הצטרפו. ברזיל חשה בהתרוממות רוח.
"היה מדובר ב-60 אלף אנשים שרים, אבל לי זה נשמע כאילו כל 190 מיליון הברזילאים שרים איתי יחד את ההמנון", אמר אז השוער ז'וליו סזאר, "יצא כך שהאנשים בפורטלזה ובצפון הביאו לשינוי בדרך בה אנחנו מרגישים ושרים את ההמנון. זה נותן לנו כוח".
לקראת המונדיאל פנתה ההתאחדות הברזילאית לפיפ"א בבקשה לתת לשחקנים להמשיך לשיר את ההמנון לפני שהם עוברים ללחיצות היד המפורסמות עם שחקני הקבוצה היריבה.
בפיפ"א התלבטו, אבל בסוף, ויש להניח שמדינה אחרת היתה מקבלת תשובה שונה, הארגון התרצה. עכשיו, בכל משחקי ברזיל, השופט ממתין לשירת האוהדים לפני שהוא מורה לשחקנים לגשת אחד לכיוון השני.
אתמול, בצירוף מקרים נפלא, ברזיל שוב שיחקה בפורטלזה ושוב מול מקסיקו - באותו מקום ומול אותה יריבה של המשחק בו הכל התחיל לפני שנה. "חבקו את האדם שעומד לצידכם ושירו את ההמנון יחד איתנו", ביקש הקפטן תיאגו סילבה לפני המשחק, "זה נותן לנו כוח". הכוח זה לא הספיק לברזיל לניצחון, אבל אולי הוא עוזר להבין טוב יותר את ההתרגשות שאחזה בניימאר.