אבו מאזן לחוטפים: החזירו את הנערים
ביום השישי של מבצע "שובו אחים" יוצא נשיא הרשות בחריפות נגד חוטפי אייל, גיל-עד ונפתלי: "החוטפים רוצים להרוס אותנו. הנערים הם בני אדם כמונו, צריך להחזירם למשפחותיהם. האינטרס שלנו הוא להמשיך את התיאום הביטחוני, כדי שנימנע מאינתיפאדה חדשה"
נשיא הרשות הפלסטינית יוצא בחריפות ובמילים שטרם נאמרו נגד חוטפי הנערים אייל יפרח, גיל-עד שער ונפתלי פרנקל. "מי שביצע את החטיפה רוצה להרוס אותנו", אמר אבו מאזן. "שלושת הנערים הם בני אדם כמונו וצריך להחזיר אותם למשפחותיהם. המשך התיאום הביטחוני עם ישראל הוא אינטרס שלנו, כדי שנימנע מאינתיפאדה החדשה".
האו"ם: הנערים נחטפו? לא יודעים בוודאות
בפתח הפגישה אמר נתניהו: "צה"ל ושב"כ החזירו הלילה לכלא עשרות מחבלי חמאס, לרבות כאלה ששוחררו במסגרת השבתו של גלעד שליט. אני משבח את הלוחמים והמפקדים. הם עושים ועשו עבודה מצוינת. מן הרגע שקיבלנו את ההחלטה בקבינט הם ביצעו תוך פחות מיממה את המשימה המורכבת הזאת בהצלחה".
לדברי נתניהו, "אנחנו בעיצומו של מבצע רחב, יהיו בו עוד הרבה פעולות. הפעולות האלה מכוונות נגד הטרוריסטים שפוגעים, רוצחים וחוטפים את אזרחי ישראל ושרוצים להשמיד את מדינת ישראל. אנחנו נלחמים בעוצמה בטרור וחמאס ימשיך לשלם מחיר כבד עבור חטיפתם של אייל, גיל-עד ונפתלי, שלושה נערים שהיו בדרך הביתה להוריהם".
בכנס בסעודיה התייחס אבו מאזן גם למשא ומתן המדיני שהסתיים, ואמר כי הוא עדיין מוכן לחזור לשיחות עם ישראל, אם ישוחררו אסירי הפעימה הרביעית ואם תסכים ישראל לשרטט גבולות סופיים בשלושת החודשים הראשונים של המו"מ, כאשר במהלכם גם תופסק הבנייה בהתנחלויות. "ישראל היא זו שהפסיקה את המו"מ בעקבות הפיוס הפנים-פלסטיני ואנו ממתינים לתשובה אמריקנית לגבי חידוש המשא ומתן על בסיס הדרישות שלנו", אמר נשיא הרשות.
ארגון חמאס גינה את דבריו של הנשיא הפלסטיני, לפיהם התיאום ביטחוני עם ישראל הוא אינטרס פלסטיני. דובר חמאס בעזה, סמי אבו זוהרי, אמר כי דבריו של אבו מאזן "פוגעים באינטרס הלאומי".
בדרך חזרה לכלא
הלילה נעצרו 66 פלסטינים, מתוכם 53 ששוחררו בעסקת גלעד שליט. 35 מהם משתייכים לחמאס. בנוסף, פשט הצבא על משרדי רדיו אל-אקצה הפועל בחסות חמאס ברמאללה ובחברון וכן על משרד התקשורת טרנסמדיה בחברון. בצה"ל אמרו כי מטרת הפשיטה היא לאסוף מסמכים וחומרים נוספים המפלילים וקושרים את המוסדות לפעילות טרור ביהודה ושומרון. את הפשיטה ניהל המנהל האזרחי.
בשב"כ ובצה"ל אומרים כי 53 פעילי הטרור ששוחררו במסגרת עסקת שליט צפויים לעמוד לדין בפני ועדה שיפוטית ישראלית צבאית. לאחר מכן הם צפויים לחזור לכלא לריצוי מלוא עונשם המקורי. על פי מערכת הביטחון מדובר בפעילי חמאס שהפרו את תנאי השחרור שנקבעו להם, את איסור היציאה מהאזור שבו הם גרים וחזרו לפעולות טרור. בחודשים האחרונים נעצרו כבר שבעה משוחררי עסקת שליט באותה טענה והם נמצאים בתהליך דומה. 53 הפעילים שנעצרו הם מהמבוקשים ביותר מבין 110 האסירים ששוחרו בפעימה הראשונה בעסקת שליט.
"דפוס הפעולה שלנו בשטח אינו אגרסיבי כדי שלא להעניש את האוכלוסייה ולא לפגוע במנגנוני הביטחון של הרשות, שפועלים בצורה טובה נגד חמאס וביצעו פעולות סיכול בחודשים האחרונים", אמר בצהריים קצין בכיר במטכ"ל. "לא מן הנמנע שחלק מהמשוחררים של עסקת שליט שנעצרו הלילה היו שותפים לביצוע החטיפה ודבר זה נבדק כעת. אנחנו מפרידים בין גורמי טרור לבין האוכלוסייה ויש לכך תרומה לשקט היחסי בשטחים. צריך לשמר זאת".
הגורם הבכיר התייחס גם לעובדה שעד עכשיו החוטפים לא פרסמו את דרישותיהם או העבירו מסר: "זה לא כמו חטיפת גלעד שליט, שם תוך זמן קצר יחסית הביאו את החטוף למקום מספיק בטוח. במקרה הזה לא נכון לדבר במימדי זמן, אנחנו צריכים לפעול בעיקר במרחב חברון ודרומית לבית לחם, אבל לוקחים בחשבון תרחישים של הוצאת החטופים והעברתם לאזורים אחרים ביהודה ושומרון".
במערכת הביטחון מתחזקת ההערכה כי החוליה שביצעה את הפיגוע לא קיבלה הוראות מחוץ לאזור חברון או מרצועת עזה/חמאס חו"ל, אך מניחים כי החוטפים פעלו תחת "רוח המפקד" של
הנהגת הארגון שקראה לפעיליה, גם בחודשים האחרונים באמצעות נאומו של חאלד משעל, לבצע פיגועי חטיפה לצורך שחרור מחבלים מהכלא הישראלי.
לפי גורם צבאי בכיר, החוקרים של העצורים קיבלו היתרים משפטיים לחקור אותם תוך לחץ פיזי מתון, במסגרת הנוהל "פצצה מתקתקת". הגורם הסביר מדוע עלתה האפשרות לגרש מיהודה ושומרון פעילי חמאס בכירים. "מדובר בשילוב של פעולות נגד חמאס שעיקרן סיכול התקפי בשטח, אך גם צעדי לחץ מסוג זה".
"פעלנו בכל הגדה. 300 אלף איש נמצאים בכתר או בסגר, והם מתחילים להבין את זה אחרי שמונה שנים של רווחה יחסית", אמר הבוקר גורם צבאי בכיר על תחילת היום השישי למבצע, שהחל לאחר חטיפת אייל יפרח, גיל-עד שער ונפתלי פרנקל בגוש עציון. לפי הודעת דובר צה"ל, במהלך מבצע "שובו אחים" נעצרו 240 פלסטינים, מתוכם 180 אנשי חמאס, ו-800 מבנים נסרקו.
באפריל האחרון הודיעו נציגי פתח וחמאס על יישום הסכמי הפיוס שעליהם חתמו בעבר בדוחא ובקהיר. לפי ההסכם, חמאס והג'יהאד האיסלאמי יצורפו לאש"ף. בתחילת החודש הושבעה ברמאללה ממשלת האחדות הפלסטינית.