שתף קטע נבחר
 

כמו דג: איך תעזרו לילד להתגבר על פחד ממים

הורים שחוששים ממים, תחושה של כמעט טביעה ואפילו סתם מקרה שבו נזרק למים מבלי שהיה מוכן לכך – כולם עלולים להוביל לפחד ממים, שגורם לסבל רב לילדים הסובלים ממנו, ולעתים אף נמשך עד לגיל מבוגר. מדריך שחייה מסביר כיצד ניתן להקל על הילדים שסובלים ממנו

הקיץ הגיע והחופש הגדול עוד רגע מתחיל. בארצנו החמה בריכה וים הם מקומות הבילוי האולטימטיביים לילדים ולבני הנוער, ואין כמו שכשוך במים הקרירים כדי להעביר בכיף את ימי יולי-אוגוסט הלוהטים. אבל מה עושים במצב בו הם סובלים מפחד ממים ונמנעים לגמרי מבילוי בים או בבריכה, וכמובן שמסרבים בכל תוקף ללמוד שחייה?

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>

 

עוד על שחייה בערוץ הורים :

באיזה גיל מומלץ ללמד ילדים שחייה? מדריך למים

מדריך וידאו: 4 תרגילי טרום שחייה לפעוטות

מדריך וידאו: 5 תרגילים שיכינו את הילד לשחייה

 

מהו פחד ממים?

פחד ממים (הידרופוביה) גורם לילד או לנער הסובלים ממנו להימנע ממים ומבילוי וכניסה למאגרי מים שונים (בריכה, ים, נחלים ואפילו אמבטיה). תופעה זו מאופיינת בתסמינים פיזיים ונפשיים המופיעים כאשר הילד נמצא בקרבת מים, ביניהם נשימה מואצת, דפיקות לב ועלייה בלחץ הדם, סחרחורות או רעידות, הזעת יתר, כאב בטן ועוד. הילד הסובל ממצב זה נמצא במצב דריכות פיזית, כאילו הוא מתמודד עם סכנת חיים של ממש, מה שגורם למצוקה נפשית גדולה.

 

מהם הגורמים לפחד ממים?

הסיבה הנפוצה ביותר שגורמת לפחד מים היא חוויה קשה וטראומטית כלשהי שקשורה למים: היקלעות למצב של כמעט

טביעה בגיל הרך (באמבטיה או בבריכה), מקרה של טביעה של בן משפחה או חבר, מקרה בו הילד נזרק בהפתעה וללא הכנה מוקדמת למים (במהלך שיעור שחייה או כחלק מבילוי עם חברים בבריכה), דבר שגרם לו לבליעת מים ולבהלה רבה, ילד הגדל עם הורים שבעצמם חוששים מאוד ממים וחי בצל החרדה הזו ועוד.

 

מהן ההשלכות של פחד ממים?

לעתים החרדה ממים, שמתחילה בשנות הילדות, ממשיכה ללוות את הנער או הנערה גם בגיל ההתבגרות, והם אף עלולים לסבול ממנה גם בהמשך חייהם הבוגרים, מה שעלול להוות בעיה של ממש לכשיהפכו בעצמם להורים. החרדה ממים מרחיקה את אותם ילדים ובני הנוער מחווית ההנאה של הבילוי במים, ובמדינה חמה כמו ישראל סיטואציה זו עלולה לגרום לבעיות חברתיות של ממש, במיוחד בעונת הקיץ, שנמשכת מספר לא מבוטל של חודשים, שבה הים והבריכה הם למעשה מקום המפגש העיקרי של כל החברים.

 

במצב זה, לדוגמה, ילד שרשום לקייטנה בה כלולות פעילויות מים שונות, יסבול מפחדים ומחרדות הן מהכניסה למים, הן מהלחץ שיופעל עליו בסיטואציה כזו מצד המדריכים והחברים, והן בשל תופעות הלעג והצחוק שעלולות להופיע בקרב חבריו, מה שעלול להחריף את המצב עוד יותר. במצב אחר, כאשר כל החבר'ה ילכו לבריכה או לים, בן ה-15 שסובל מטראומה ממים לא ירצה להצטרף אל חבריו, ימנע מפעילות ספורטיבית וחברתית מהנה, ולמעשה עלולה להיווצר כאן בעייה חברתית של ממש.

 

כיצד ניתן לטפל בפחד ממים?

ככל שמקדימים להתעמת עם החשש של הילד והמתבגר, כך קל יותר לטפל בו. ככל שחולפות השנים, מתפתח הפחד לחרדה ממשית ומיותרת. מאמני שחייה מנוסים עוברים הכשרות מקצועיות בהן הם לומדים כיצד לתרגל עם אנשים הסובלים מפחד ממים כניסה מבוקרת והדרגתית לבריכה, עד לשבירת המחסום הפסיכולוגי והתחלת לימוד השחייה.

 

חשוב להבין שילדים הסובלים מפחד ממים מפתחים חששות רבים משיעורי שחייה ולכן חשוב כבר בהתחלה ליצור אווירה נעימה ומרגיעה, להסביר להם שאמא או אבא יישבו על שפת הבריכה והם יוכלו לראות אותם כל הזמן, להבטיח שהמאמן לא ייקח אותם למים העמוקים ולא יכריח אותם להכניס את הראש למים או לבצע תרגילים שגורמים לו לחוש שלא בנוח. חשוב להסביר לילדים שבכל חשש או מצוקה - מאמן השחייה נמצא שם איתם ובשבילם, יקשיב להם ויספק פתרון לכל בעיה שעלולה לצוץ במהלך השיעור.

 

ההתגברות על הפחד ממים מתחילה בחשיפה אישית והדרגתית של הילד למאמן השחייה, שבונה איתו יחסי אמון, מספר על עצמו, על ניסיונו ועל מה שמצפה לילד בתהליך. המאמן לומד להכיר את הילד ולהבין עד כמה החרדה מהמים עמוקה, כיצד היא מתבטאת, מתי התחילה, באיזה גיל הופיעה לראשונה, האם הדבר מפריע לשגרת חייו ומדוע בחר להתעמת עם הפחד ולהתיידד עם המים.

 

לאחר מכן נכנסים למים ומתחילים להתרגל אליהם לאט ובהדרגה. אפשר להתחיל מהבריכה של הפעוטות,

בה גובה המים כ-50 ס"מ ואפשר לגעת ברצפה גם עם כפות הידיים בכדי להרגיש את הקרקעית. אפשר גם להתחיל מבריכת מבוגרים באזור המים הרדודים, שגובהם כ-100-80 ס"מ.

 

מתחילים כאשר הילד מצוייד במצופים ושוהה במים כשהוא צמוד לקיר הבריכה. מטרת התרגול היא לגרום לילד להרגיש בטוח בסביבה, נינוח ורגוע ולהסתגל לתחושת המים, ולהרחיק בהדרגה את הרגשת הסכנה. לאחר שלבי ההסתגלות הראשוניים ובניית האמון בין הילד למאמן, צריך ללמוד בהדרגה להכניס את כל הגוף למים, לטבול את הראש ולהתרחק מהקיר. במרבית המקרים, התגברות על הפחד ממים משחררת את הילדים ובני הנוער מחששות אחרים ומאפשרת להם להתחיל ללמוד לשחות, להתאהב במים ולהתחיל ליהנות מהבילוי הרטוב.

 

הכותב הא אלוף ישראל וחלוץ השחייה במים פתוחים, מייסד בית הספר לשחייה Easy Swim ומפתח שיטת Harmony Movements לשחייה בריאה ונכונה במינימום מאמץ

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פחד ממים. חשוב לטפל בגיל צעיר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים