שתף קטע נבחר

 

בריל נסגר: "למה שאמריקני ייצר לנו נעליים"?

120 עובדי המפעל שבמשך שנים ייצרו נעליים לצה"ל קיבלו זימון לשימוע ועומדים בפני פיטורים. "אני יודע רק לייצר נעליים, איפה אעבוד, כסדרן ב'סופר'? אהיה מובטל תוך כמה חודשים"

בחצי שנה האחרונה נעשו אינספור ניסיונות להציל את קו הייצור של מפעל הנעליים בריל בראשון לציון, אבל היום (ד') התקבלה ההחלטה. 120 העובדים זומנו לשימוע, ובעוד 30 יום הפיטורים ייכנסו לתוקף. רבים מהם מעל גיל 50, שחוששים כי לא יוכלו למצוא עבודה אחרת. "מדובר בחורבן של עשרות משפחות", אומר אחד העובדים.

 

 

לקראת פיטורים במפעל הנעליים "בריל"    (צילום: אבי מועלם)

לקראת פיטורים במפעל הנעליים "בריל"    (צילום: אבי מועלם)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
(צילום: אבי מועלם)

עובדי מפעל בריל, היום. "המדינה ויתרה עלינו, זרקו אותנו לרחוב" (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
עובדי מפעל בריל, היום. "המדינה ויתרה עלינו, זרקו אותנו לרחוב"(צילום: אבי מועלם)

מוריס עובדיה (58), מייצר נעליים צבאיות מזה עשרות שנים בבריל: "ב-30 השנים האחרונות אני מייצר נעלי צבא יום-יום, במהלך השנים האלו שלחתי שני בנים לצבא וגם הם נעלו את הנעליים האלו. חששנו מהיום הזה וייחלנו שיימצא פתרון, ועכשיו אני לא יודע מה לעשות. אני לא מבין למה לתת לאמריקני לייצר את הנעליים עבור החיילים שלנו? למה אני צריך להיות מובטל והוא יקבל עבודה במקומי?"

 

אברהם זכות (63), אב שלושה ילדים ושני נכדים. "התחושה היא של יום שחור, אני עובד במפעל 25 שנה ומרגיש שהשליכו אותנו, זרקו אותנו לרחוב. הגענו למצב קשה, אין לי לאן ללכת, מי יקבל אותי? הראש שלי לא מצליח לקלוט את ההודעה הזאת. שרתתי בצבא, תרמתי את כל כולי, ועכשיו אני מרגיש שהמדינה ויתרה עלי".

 

דוד ביטון (45) לא הופתע מכך שהאיום לסגירת המפעל התממש. "קיבלנו זימון לשימוע לפני פיטורים בשבוע הקרוב, זה המסמר האחרון בארון הקבורה של המפעל. אנחנו חיים בחוסר ודאות מוחלט כבר קרוב לשנה וחצי ולא יודעים מה קורה איתנו. מבחינתנו, כל יום המפעל הזה עמד להיסגר, הכול היה באוויר, אבל המהלך היום פשוט מזעזע את אמות הסיפים. מדובר בחורבן של עשרות משפחות. אני לא מבין איך המדינה מעזה לעשות כזה צעד, לתת פרנסה למפעל בחו"ל ולסגור מפעל בארץ".

 

ביטון, אב לשלוש בנות קטנות, משמש כעובד ייצור ואחראי משמרת במפעל זה 13 שנים. "מבחינתי, המדינה אומרת לי 'תשמע - אתה לא מתאים לעבוד כאן, תחפש מדינה כי עבודה אחרת ממילא לא תמצא'. אני סנדלר דור רביעי ויודע רק לייצר נעליים או להיות לוחם בצבא - אבל לזה כבר לא יקבלו אותי מפאת גילי. ענף הנעליים בארץ מת לגמרי, אז איזה עבודה יתנו לי - סדרן ב'סופר'? אני אהפוך להיות מובטל כמה חודשים, ומה מצפים שאעשה בדיוק אחרי זה?".

 

שמעון הורוביץ, הממונה על התחום הצבאי בחברת בריל: "העסקת עובדים אלה, שרובם בני 50 ויותר, היא זאת שעמדה לנגד עינינו לאורך כל התקופה האחרונה. אנו נלחמנו את מלחמתם מול משרד הביטחון, אך לאור סירוב המשרד לבצע הזמנות נוספות והתעקשותו לבצע את ההזמנות בארה"ב, לא נותר לנו אלא לסגור את קו הייצור. עצוב וכואב לנו, עובדי המפעל יקרים מאוד לליבנו".

 

"התגלו בעיות בנעל"

במפעל סיפרו כי בשנת 2000 זכתה חברת בריל במכרז לייצור

נעלי צבא בטכנולוגיה חדשה והמתקדמת בעולם בתחום הזרקת גומי דו-שכבתי. בשנת 2004 סופקו הנעליים הראשונות, במשותף עם גורמי צה"ל ובהשקעה של כ-25 מיליון שקל, שמומנה במלואה על ידי המפעל.

 

בצבא לא התלהבו מהנעל החדשה ואנשי המפעל חששו לקיומו. הנושא אף הגיע לדיון בוועדת הכספים בכנסת, לאחר שאנשי החברה הבינו שמשרד הביטחון החליט לייבא נעליים מארה"ב, התקבלה החלטה שהמפעל לא יכול להמשיך להתקיים ולכן חולקו לעובדים מכתבי שימוע לקראת פיטורים.

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "המערכת עמדה לאורך כל השנים במלוא התחייבויותיה כלפי מפעל בריל, גם כאשר התגלו בעיות רבות באיכות הנעל, ולמרות האלטרנטיבה האמריקנית לנעל איכותית וזולה יותר. חברת בריל ביקשה ממערכת הביטחון לרכוש ממנה נעליים שלא עמדו במבחני השטח, בעלות של מיליוני שקלים נוספים. בסיכום משותף עם החברה, בחודש ינואר הסכים משרד הביטחון לקבל לבחינה 300 זוגות נעליים נוספות, שלטענת החברה עשויות לעמוד במבחני השטח, אך עד לרגע זה הן לא הועברו לידינו. משרד הביטחון לא יתפשר בשום אופן על איכות הנעל על חשבון בריאות חיילי צה"ל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
מפעל הנעליים בריל
צילום: אבי מועלם
מומלצים