היסטוריה: תלמידים ישגרו לוויין לחלל
פרויקט מיוחד במרכז המדעים בהרצליה יניב תוצאות עם שיגורו הלילה של "דוכיפת 1" על גבי טיל רוסי והתלמידים מצפים ליצור איתו קשר
הגבול הוא לא השמיים: לראשונה, תלמידים ישראלים שותפים לשיגור לוויין לחלל, שיתרחש הלילה (ה') ברוסיה. הלוויין הזעיר "דוכיפת 1", ננו-לוויין פרי מחקר ופיתוח של תלמידי תיכון ממרכז המדעים הרצליה, הוא חלק מפרויקט חדשני של סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע ועיריית הרצליה. שיגור כזה התרחש כבר בעולם, אך זו הפעם הראשונה ששותפים לו תלמידים מישראל ומאירופה.
הלוויין נבנה במשך השנים על ידי 200 תלמידים שהשתתפו בפרויקט שהחל אצל ד"ר אנה הלר, מורה במרכז המדעים הרצליה ומנהלת מעבדת החלל במרכז. בשנה האחרונה קבוצה של כ-40 תלמידים בני 17-16 עבדה מסביב לשעון כדי להשלים את בניית הלוויין, כחלק מפרויקט מדעי-הנדסי המוגש לבגרות.
הלוויין ישוגר בשעה 22:10 שעון ישראל מבסיס השיגור יאסני שברוסיה. טיל השיגור מסוג "דנייפר" נשא לחלל את "דוכיפת 1", בסך הכול 860 גרם משקלו. אורכו של הטיל 34 מטרים ומשקלו בעת ההמראה 211 טונות. התלמידים ינסו לתקשר לראשונה עם הלוויין, שאמור להימצא בגובה של 600 ק"מ מעל פני כדור הארץ ונע במהירות של כ-27 אלף קמ"ש, ולקבל ממנו דו"ח מצב ראשון. הלוויין ישוגר יחד עם לוויינים מדנמרק, הולנד, ארצות הברית, ארגנטינה, בלגיה, ברזיל, סינגפור ואוקראינה.
"הפרויקט מרחיב את הגבולות המדעיים שבהם עוסקים בני נוער לרמה חדשה, ובדרך יכול גם להציל
חיים. כולנו מתרגשים מאוד. אנחנו לא מאמינים שזה באמת קורה", סיפרה ל-ynet הסטודנטית שנהב ליזרוביץ' בת ה-19, שהייתה תלמידת המעבדה ללוויינים וחלל במשך ארבע שנים. "הלימודים המעשיים חלחלו אצלנו לתודעה והכניסו אותנו להתלהבות כוללת לגבי עולם החלל".
"אני שמח שזה יוצא לפועל אחרי שנים של עבודה", אמר התלמיד דור מעיין בן ה-18 מכיתה י"ב. "אני מקווה שמחר נצליח לתקשר עם הלוויין".
שר המדע, הטכנולוגיה והחלל יעקב פרי אמר כי "השיגור היום מסמן את תחילתו של עידן הלוויינים הזעירים בישראל. הפרויקט הוא חלק מההתקדמות הטכנולוגית הגדולה בתחום החלל, שהיה בעבר נחלתן הבלעדית של חברות ענק וממשלות. כיום ישנה הנגשה של טכנולוגיית הלוויינים והחלל גם למוסדות מחקר ולאוניברסיטאות".