צילמה "סלפי" בזמן שבץ מוחי - שהציל את חייה
הרופאים אמרו לה פעם אחר פעם שזה סתם לחץ, אבל סטייסי ג'פס ידעה שמשהו ממש לא בסדר איתה. בפעם השלישית שזה קרה, כשהיא ברכב - היא תיעדה את האירוע בוידאו ופנתה שוב לחדר המיון, שם קבעו הרופאים: שבץ מוחי. בזכות התיעוד החלה לקבל טיפול - וחייה ניצלו
הסלפי הזה כנראה הציל את חייה של סטייסי ג'פס: הקנדית בת ה-49 צילמה בזמן נהיגה סלפי שתיעד את השבץ המוחי בו לקתה בפעם השלישית ברציפות. היא הראתה אותו לרופאים לאחר שטענו כי מדובר ב"סתם לחץ", והפעם - החלה לקבל טיפול.
ג'פס, מזכירה משפטית מטורונטו, פנתה יומיים קודם לכן לחדר המיון הסמוך לביתה, לאחר שחשה חוסר תחושה
התחושה החריגה חזרה יממה אחר כך. היא חזרה שוב בפעם השלישית יומיים לאחר האירוע הראשון, כשהיא ברכב. הפעם היא כבר הייתה בטוחה שמשהו אינו כשורה. היא עצרה בצד והחליטה לתעד את התחושה בצילום וידאו-סלפי. "התחושה מתרחשת שוב", היא קראה. "אני חשה את העיקצוץ בצד שמאל. אני לא יודעת למה זה קורה לי".
הדיאגנוזה: שבץ מוחי חולף
ג'פס הגיעה למקום עבודתה, שם הראתה את הוידאו לעמיתיה, שמיד ליוו אותה בחזרה לחדר המיון, הפעם בבית חולים אחר. שם צפו הרופאים בוידאו וקבעו כי אכן מדובר בשבץ מוחי חולף.
מדובר בשלב מקדים לשבץ מוחי קבוע. שבץ מוחי חולף, המכונה TIA, מתרחש כאשר קיימת הפרעה זמנית בזרימת הדם למוח. התוצאה היא פגיעה חולפת בתפקודים המוחיים, שיכול להתבטא במגוון תסמינים, הכוללים ליקוי חולף בדיבור, בלבול, שיתוק באיזור מסויים בפנים או בגוף, ולעתים גם איבוד הכרה, חוסר התמצאות, כאבי ראש ותסמינים נוירולוגיים אחרים.
מאחר שלא מדובר בחסימה מלאה, כפי שמתרחש בשבץ מוחי (CVA), התסמינים הללו זמניים, ועשויים להתרחש בין מספר שניות למספר שעות, לאחריהן חוזר לרוב התפקוד הרגיל. עם זאת, מדובר בסימן אזהרה שהשבץ המוחי הגדול בדרך.
רופאיה של ג'פס אשר צפו בוידאו והחליטו, כאמור, שהתסמינים מתאימים לאירוע מוחי חולף. בדיקת ה-CT אכן הראתה כי קיימת הפרעה בזרימת הדם, והם החלו להעניק לה טיפול בתרופה לדילול דם ובתרופה להפחתת כולסטרול. הרופאים אמרו לה כי הסלפי הזה ייתכן והציל את חייה, רגע לפני שהשבץ המוחי הגדול היה תוקף.
ישראל: 130 אלף מקרים של שבץ מוחי בשנה
כ-130 אלף ישראלים לוקים מידי שנה בשבץ מוחי, גורם התמותה השלישי בשכיחותו בישראל, הגורם לכ-3,000 מקרי מוות בשנה. הסיכון ללקות בשבץ מוחי מכפיל עצמו כל עשור, מגיל 35 והלאה.
רוב מקרי השבץ מתרחשים בשל קריש דם החוסם את זרימת הדם למוח. שאר המקרים מתרחשים עקב דימום תוך מוחי המתרחש בשל קריש דם שנוצר במקום אחר בגוף ונסחף אל העורק המוחי. שבץ ייתכן גם במקרים של קריעת כלי הדם, או נזק אחר מקומי.
נראה כי הסיבה השכיחה ביותר לשבץ מוחי היא טרשת העורקים (אתרוסקלרוזיס). במצב זה, מרבצי שומן מתבייתים על דפנות כלי הדם החלקים, גורמים להיתקעות של טסיות דם וליצירת פלאק: רובד טרשתי החוסם את מעבר הדם. אם החסימה שיצר אותו פלאק היא מלאה, נחסמת כאמור גם זרימת הדם לאותו איזור מוחי, ובתוך מספר שניות מתרחשים תהליכי מוות של תאי המוח. מערכת העצבים אינה מסוגלת ליצור מחדש תאי מוח, ולפיכך הנזק הוא כמעט תמיד - תמידי ובלתי הפיך.