שתף קטע נבחר
 

שיעור העוני בישראל - השני בגובהו ב-OECD

על פי המדד של ארגון המדינות לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי, ישראל ממוקמת במקום החמישי מהסוף מבחינת רמת אי-השוויון בהכנסות. איזו מדינה נחשבת לשוויונית ביותר ואיזו ממוקמת בתחתית הדירוג?

עדכון שפרסם היום (ה') ארגון המדינות לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD) מגלה כי ישראל עודנה בעלת שיעור העוני היחסי השני בגובהו מבין המדינות החברות בארגון, אחרי מקסיקו. בנוסף, הניקוד של ישראל במדד ג'יני המודד אי שוויון בהכנסות עלה מ-0.371 ל-0.377 בין 2007 ל-2011. הנתונים נכונים לשנת 2011.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה של ynet:

אני מרוויח 7,000 שקל ולא מתבכיין / דעה

מספר המובטלים במאי: 196.3 אלף 

בנק ישראל: התנאים להקמת בנק חברתי

 

הניקוד של מדד ג'יני לאי שוויון נע בין 0 ל-1, וככל שהציון קרוב יותר ל-0, חלוקת ההכנסות במדינה היא שוויונית יותר. ניקוד הג'יני של ישראל ב-2011, והוא מציב אותה במקום החמישי מהסוף ברמת אי השוויון בהכנסות במדינות OECD, כשרק ארה"ב, טורקיה, מקסיקו וצ'ילה נמצאות מתחתיה. המדינה השוויונית ביותר ב-OECD לפי מדד ג'יני היא סלובניה והניקוד הממוצע של המדינות החברות הוא 0.316.

 

עם זאת, מדד ג'יני המודד הכנסות לפני תשלומי העברה ומסים - מדד שמשקף את אי השוויון בניכוי התערבות הממשלתית - ירד משמעותית בישראל בתקופה הנסקרת. למעשה, ישראל ופולין הן שתי המדינות שהשיגו את ההתקדמות הגדולה ביותר מבחינה זו בין 2007 ל-2011, כאשר הניקוד של כל אחת מהן ירד בשתי מאיות הנקודה. כתוצאה מכך, מיקומה של י

ישראל ביחס למדינות אחרות ב-OECD השתפר משמעותית והיא נמצאת במקום ה-16 מבין 24 המדינות שהניקוד שלהן שוקלל בדירוג.

ישראל הכי ענייה ב-OECD פרט למקסיקו (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ישראל הכי ענייה ב-OECD פרט למקסיקו(צילום: עידו ארז)
 

ואולם, לאור העובדה שהארגון מציין את חשיבות המסים ותשלומי ההעברה לצמצום האי שוויון, ניתן לראות בכך גם תעודת עניות למדיניות הממשלה שדוגלת באי התערבות מסוג זה. העדכון התייחס גם להשפעות המשבר הכלכלי על פערי ההכנסה וההכנסה הפנויה במדינות החברות וציין שהשכבות החלשות הן אלו שנפגעו הכי הרבה מהמשבר והרוויחו הכי מעט מהתאוששות ממנו.

 

מגמה נוספת עליה מצביע העדכון היא עלייה של רמת הסיכון ליפול מתחת לקו העוני בקרב הצעירים. לפי הנתונים האחרונים שנבדקו, שמתייחסים לשנת 2011, שיעור העוני בקרב צעירים בגיל 18-25 במדינות OECD עלה באופן עקבי מאז שנות הש-80, בעוד שיעור העניים בקרב המבוגרים מעל גיל 75 ירד באותה התקופה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בני דויטש
נזקקים אוספים ירקות מהשוק בסוף היום
צילום: בני דויטש
מומלצים