ואלה שמות: המאמנים הישראלים שהצליחו בחו"ל
דייויד בלאט אומנם הגיע להישג הגדול ביותר עליו חולם כל בעל מקצוע בארץ, אך עוד לפניו היו כאלה שעשו חיל באירופה. מרלף קליין ז"ל שהיה לסנונית הראשונה, צביקה שרף שזכה בגביע אירופה כבר בעונתו הראשונה ביוון, אריק שיבק ומולי קצורין שבילו שנים רבות בחו"ל, ולא פחות מארבעה מאמנים ישראלים שהדריכו ארבע נבחרות במקביל ביורובאסקט 2009
ההישג של דייוויד בלאט הוא עצום בכל קנה מידה. להיות המאמן הישראלי הראשון ב-NBA זה משהו שעד היום כידוע אף איש מקצוע אחר לא השיג, אך כבר בתחילת שנות ה-80 של המילניום הקודם, המאמן הישראלי הצליח לקצור פירות בחו"ל. זה המשיך עם תקופה יפה בשנות ה-90 וכמובן במילניום הנוכחי, כאשר לא פחות מארבעה מאמנים שונים אימנו נבחרות ביורובאסקט 2009 (אריק שיבק - ישראל, דייויד בלאט - רוסיה, פיני גרשון - בולגריה, מולי קצורין - פולין).
דיוויד בלאט ב-NBA: ההתפתחויות האחרונות
- בלאט יודיע על עזיבה - ייצא ל-NBA
- דיווח: בלאט במו"מ עם קליבלנד על משרת המאמן הראשי
- היסטוריה: בלאט מונה למאמנה של קליבלנד
- הישג היסטורי, כמעט בלתי נתפס / טור
- בלאט: "מתרגש ומרגיש מתאים לתפקיד"
הראשון שסלל את הדרך עבור כל הישראלים היה כמובן רלף קליין ז"ל, שמכל המקומות בעולם בחר דווקא ללכת על האופציה שהייתה נראית הכי פחות סבירה, בטח לבן של ניצולי שואה שראה חלקים נרחבים ממשפחתו נספים במלחמת העולם השנייה – גרמניה.
קליין, אז בן 50, הגיע לקבוצת סאטורן קלן, אולם הישגיו הגדולים היו ב-1984 כשהנהיג את נבחרת מערב גרמניה לאולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 ולאחר מכן גם למונדובאסקט (גביע העולם) ב-1986. החלטתו לייצג את הנבחרת הגרמנית, קיבלה לא מעט תגובות שליליות בארץ, נוכח ההיסטוריה, אך קליין דבק באמת שלו.
בשנת 2011, שלוש שנים לאחר מותו ממחלת הסרטן, הוקרן הסרט "פלייאוף" שסיפר את סיפור חייו של המאמן האגדי ואף שפך אור על התקופה בה אימן בגרמניה.
הבא אחריו ברשימת המאמנים הישראלים המצליחים בחו"ל הוא צביקה שרף. מאמנה של מכבי ראשל"צ בעונה החולפת העביר לא פחות מ-10 עונות בקבוצות שונות בחו"ל. הוא החל את דרכו באריס סלוניקי, וכבר בעונת הבכורה שלו הניף את גביע אירופה למחזיקות גביע, מה שהעלה את מניותיו בכדורסל האירופאי.
לאחר מכן עבד גם בלימוז' הצרפתית, ורוצלאב הפולנית, מקדוניקוס מיוון, דינמו מוסקבה וזכה בגביע הרוסי יחד עם ספרטק סנט פטרסבורג ב-2011.
מולי קצורין שהצליח להישאר העונה בליגה עם בני הרצליה ממש ברגע האחרון, זוכר תקופות יפות יותר, בעיקר באירופה. מי שאימן בעבר את מכבי תל אביב ואף הדריך את נבחרת ישראל בשלוש אליפויות אירופה שונות, יצא לראשונה לחו"ל ב-1999 כשאימן את ורוצלאב עימה זכה באליפות בעונתו הראשונה.
ב-2004 הוסיף לארון התארים שלו גם את הגביע הפולני. בין השנים 2007-2010 עבד בנימברוק הצ'כית שהפכה לתחנה ישראלית עבור עוד מאמנים בהמשך. עם הצ'כים רשם ארבעה דאבלים רצופים והפך את הקבוצה לשם דבר במדינה. במשך שנתיים עבד קצורין כמאמן הראשי של נבחרת פולין, ולאחר מכן אימן גם בבונדסליגה הגרמנית את אלבה ברלין וכן את פרנקפורט.
מאמן נבחרת ישראל היוצא, אריק שיבק, זכה להצלחה גדולה מאוד בכל קבוצה אותה אימן באירופה. סך הכול העביר שיבק 9 עונות מחוץ לישראל בשלוש קבוצות שונות. הוא החל את דרכו בקבוצת דימון אמסטרדם ההולנדית, וזכה עימה באליפות ובגביע בשנתיים.
התחנה הבאה שלו הייתה לובן וגם בה הניף גביע. לאחר מכן הוא שב לאמסטרדם והוסיף לרזומה העשיר שלו עוד שתי אליפויות. בשנת 2009 הוא מונה למאמנה של מונס הבלגית והוביל אותה לזכייה בגביע המקומי שנתיים לאחר מכן.
המאמן שהעביר הכי הרבה שנים מחוץ לישראל הוא בוב גונן. 13 עונות אימן האיש עם המשרוקית על הצוואר באירופה ובין השאר זכה בארבע אליפויות, שלושה גביעים וחמישה תארי סופר קאפ עם גמונדן האוסטרית. בהמשך אף עבד בפירסטנפלד, יריבתה של גמונדן. עוד לפני כן עבד גונן גם בדן הלדר ההולנדית והדריך את נבחרת הולנד.
לאחרונה מוזכר שמו של ננו גינזבורג כאופציה ריאלית לאחת מקבוצות ליגת העל. מי ששימש כעוזרו של קצורין בנימבורק, ירש את מקומו בעונת 2010/11 והמשיך את ההצלחה של מורו עם שלושה דאבלים רצופים בצ'כיה (2011, 2012 ו-2013). אורן עמיאל שעבד בעונה החולפת עם בראד גרינברג בהפועל ירושלים שימש כעוזרו. לפני מספר חודשים מונה גינזבורג למאמנה הראשי של נבחרת צ'כיה וראש האגף המקצועי באיגוד המקומי.
שרון דרוקר, זוכר ימים יפים מהתקופה שלו באירופה. דרוקר שזכה בגביע יול"ב היסטורי עם הפועל ירושלים בעונת 2003/4, מינף את ההצלחה ל-6 עונות בחו"ל. בדומה לשרף שזכה בגביע אירופאי בעונת הבכורה שלו, גם דרוקר הגיע לאותו הישג כשלקח עם אוראל גרייט את גביע האתגר ב-2006. ריטאס וילנה הליטאית החתימה אותו שנה לאחר מכן, אך הוא פוטר למרות שעמד על מאזן של 13 ניצחונות ו-2 הפסדים בלבד.
דרוקר העביר שנתיים מצוינות באוסטנד הבלגית עימה זכה באליפות בעונה הראשונה וגביע בשנייה. בהמשך עבד גם באריס סלוניקי ובמונטגרנרו האיטלקית.
מאמנים ישראלים נוספים שעשו קריירה יפה בחו"ל הם פיני גרשון שעבד באולימפיאקוס אחרי תקופת השיא שלו במכבי תל אביב, ואף הוביל את נבחרת בולגריה להופעה היסטורית באליפות אירופה ב-2009. גדי קידר שזכה בגביע המדינה עם הפועל ירושלים, עבד 4 עונות באוסטריה ושימש כמאמנה של נבחרת הולנד.
עוד ב- ynet ספורט:
לא תאמינו מה ליאו מסי וסרחיו אגוארו עושים באימונים במונדיאל. צפו