רינג רינג: מתכוני הרינג
דג מלוח הוא לא רק נשנוש מוצלח ליד כוסית וודקה, ועם קצת יציריתיות הרינג יכול להחליף בהצלחה טונה, סרדינים ואפילו בשר טחון בקציצות. 10 מתכונים עם דג מלוח - רק אל תשכחו לוותר על המלח
הרינג, מטיאס ומה שביניהם:
הרינג הוא דג קטן, בגודל 20-35 ס”מ, שחי בלהקות בעיקר מול חופי הולנד ונורבגיה. הוא ממוין ומועבר לתמיסת מלח מרוכזת, עובר לתמיסת מלח עדינה יותר בחביות ונשלח לרחבי העולם. מתקבלים ממנו 3 מוצרים:
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
- מטיאס - Maatjes (“בתולין” בהולנדית). זכרים ונקבות של דגי הרינג צעירים, שעדיין לא הזדווגו. מרקמם לרוב רך וחמאתי יותר מזה של ההרינג הבוגרים, וטעמם מזכיר טעם של אנשובי.
- “שמאלץ הרינג” (הרינג שמן). משהזדווג המטיאס הוא הופך לשמאלץ הרינג, שפירושו “הרינג שמן”. בשרו גמיש וחלק, צבעו אדמדם טבעי, יש לו מרקם חמאתי ושמן וטעם שמזכיר דגי ים קטנים דוגמת סרדינים טריים. הוא עובר יישון נוסף של חצי שנה לפחות במקררים מיוחדים.
- הרינג. זהו הדג המגיע לבגרות מלאה. הוא דל בשומן, בשרו קשה ויבש יותר, וטעמו מלוח אך מתון יותר מזה של הדגים הצעירים.
לפני שמתחילים - 3 טיפים לבישול עם דג מלוח:
- אל תתייחסו לכל הדגים המלוחים כאל מוצר אחד. לפני שמגישים או משתמשים להכנת סלט - טועמים ואומדים את רמת המליחות של המוצר - לפיה תקבעו כמה מלח, אם בכלל, תוסיפו למנה.
- מליחות מוגזמת אפשר לשטוף במים, להשרות בחלב או במיץ תפוזים.
- מרקם קרמי ודשן כמו של קרם פרש, שמנת חמוצה, חמאה רכה ומיונז מחמיאים מאוד לדג המלוח.
1. סלט תפוחי אדמה ורוקט עם צלפים ודג מלוח
- מבשלים תוכן של שקית (700 גרם) תפוחי אדמה קטנים (עדיף ראטה וויטולט) במיקרוגל עד לריכוך או בסיר עם מים במשך 20 דקות.
- מכינים רוטב מגביע יוגורט, 2 כפות מיונז, מיץ וקליפה מלימון אחד. חוצים את תפוחי האדמה ומערבבים עם הרוטב.
- מוסיפים 2 פילטים של מטיאס פרוסים לרצועות דקות, צרור עלי רוקט, טבעות של בצל סגול קטן ו-2 כפות צלפים ומערבבים.
2. סלט דג מלוח עם תפוחי עץ ושמנת חמוצה
- משרים 4 פילטים של מטיאס במים כשעה להפגת המליחות.
- מייבשים, חותכים לעובי 1/2 ס”מ ומערבבים בקערה עם 2 גביעי שמנת חמוצה, תפוח עץ ירוק חמוץ חתוך לקוביות, כפית חרדל דיז’ון גרגרים, פלפל שחור וכף סוכר.
- טועמים ומתקנים תיבול. אפשר להוסיף מיץ מ-1/2 תפוז.
3. רוטב קיסר עם דג מלוח
- מערבלים במעבד מזון 2 פרוסות הרינג או מטיאס עם מיץ וקליפה מלימון אחד, שן שום, כפית גדושה חרדל דיז’ון, 50 גרם גבינת פרמזן מגוררת ופלפל שחור.
- יוצקים 2/3 כוס שמן זית מבעד לפתח היציקה תוך כדי ערבול לקבלת רוטב קרמי.
- לפני ההגשה יוצקים לקערה עם 4 לבבות חסה קרועים ביד, וקרוטונים מ-4 פרוסות חלה מתוקה.
4. פסטה עם ברוקולי ודג מלוח
- מבשלים פרחים מתפרחת ברוקולי גדולה בסיר גדול עם שפע מים מומלחים, מוציאים למי קרח ומעבירים לווק. מקפיצים עם 3 כפות שמן זית, 2 שיני שום כתושות ו-1/2 פלפל אדום חריף פרוס דק.
- בינתיים מוסיפים לסיר עם המים הרותחים חבילת פסטה פפרדלה ומבשלים עד לדרגת אל-דנטה.
- מוסיפים לווק את הפסטה המסוננת ופילה מטיאס פרוס דק, מערבבים ומגישים עם פרמזן מעל.
5. וולדורף עם דג מלוח
- חותכים 3 תפוחי עץ ירוקים מסוג גרני סמית לקוביות קטנות, ומערבבים בקערה עם מיץ מלימון שלם.
- מוסיפים פילה הרינג חתוך לקוביות קטנות, 2 גבעולי סלרי אמריקאי קצוצים, כוס קוביות אננס משומר, 1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים גס ו-3 כפות מיונז.
- מערבבים, טועמים ומוסיפים מיץ לימון במידת הצורך.
6. בלינצ‘ס ממולאים בדג מלוח וריקוטה
- מערבבים גבינת ריקוטה 5% עם גבינה לבנה 5%, 2 גבעולי בצל ירוק קצוצים ו-100 גרם מטיאס או הרינג קצוצים.
- מניחים מלית בקצה הצד הלא-מטוגן של קרפים (קנויים או תוצרת בית), מגלגלים ומגישים.
7. סלט אבוקדו ומטיאס
- חותכים לקוביות בצל סגול, אבוקדו גדול בשל, עגבנייה ו-4 פרוסות מטיאס.
- מערבבים בקערה עם 1/2 פלפל חריף אדום קצוץ ו-5 עלי בזיליקום קצוצים.
8. אומלט דג מלוח ועשבי תיבול
- קוצצים דק 2 פרוסות מטיאס ומערבבים עם 4 ביצים וכוס עשבי תיבול קצוצים (שמיר, פטרוזיליה, טרגון, בזיליקום).
- מחממים מחבת טפלון משומנת ומטגנים 2 דקות מכל צד עד שמתקבל אומלט זהוב.
9. סלט פסטה ולימון כבוש עם דג מלוח
מערבבים בקערה חבילת פסטה קצרה (פנה, פפיונים או אחר) מבושלת ומסוננת עם 100 גרם מטיאס קצוץ, 4 גבעולי בצל ירוק קצוצים, צרור פטרוזיליה קצוצה, 4 כפות שמן זית ו-3 כפות פרוסות לימון כבוש קצוצות דק (או ממרח). אם רוצים - אפשר להוסיף גם 1/2 פלפל חריף אדום פרוס, או כמה טיפות טבסקו.
10. קציצות דג מלוח
- טוחנים 100 גרם פרוסות דג מטיאס כבוש, יחד עם בצל חתוך לרבעים במעבד מזון רק עד לקבלת פירורים קטנים. מוסיפים 3 ביצים, 6 כפות פירורי לחם, תפוח אדמה מבושל ומעוך וצרור שמיר קטן ומערבבים. מכסים ומקררים 30 דקות.
- מחממים מעט שמן במחבת עם ציפוי מונע הידבקות, יוצרים קציצות פחוסות בקוטר 8 ס”מ ומטגנים 2 דקות מכל צד או עד הזהבה.
- מגישים חם עם 1/2 לימון או עגבנייה מגוררת ויוגורט.
המתכונים (הנפלאים!) לקוחים ממגזין "על השולחן". עוד טיפים, מתכונים ורעיונות לארוחות - בעיתון
סלט תפוחי אדמה ורוקט עם צלפים ודג מלוח
צילום: דניה ויינר
מומלצים