שתף קטע נבחר

 

עיראק נופלת: המורדים כבשו עוד שלוש ערים

ארגון "דאעש" הסוני שמסונף לאל-קאעידה הרחיב את שליטתו במערב עיראק וכבש את הערים קאים, ראווה וענה ומעבר גבול עם סוריה. היעד הבא: סכר אסטרטגי שהריסתו תפגע ברשת החשמל ותגרום להצפות

המורדים הסונים בעיראק, שמונהגים על ידי ארגון שמסונף לאל-קאעידה, הרחיבו בסוף השבוע את שליטתם במערב המדינה וכבשו שלוש ערי מפתח ומעבר גבול עם סוריה. התקדמות המורדים בשישי ובשבת היא מכה נוספת לראש הממשלה העיראקי נורי אל-מאליכי, שנלחם על חייו הפוליטיים ועל שלמות ארצו.

 

עוד חדשות בעולם :

מיליונים לרמונט: 'וויל וקייט שילמו על הריהוט'

דרום קוריאה: חייל רצח 5 מחבריו עם רימון

שיא במספר הפליטים מאז מלחמת העולם ה-2

 

באופן שמבטא יותר מכול את המשבר שבו מצוי השלטון העיראקי, ערכו אתמול אלפי אנשי מיליציה שיעים מצעדים צבאיים בכמה ערים במדינה ברחובות שבהם נלחמו בעבר בכוחות אמריקניים.

 

הערים קאים, ראווה וענה הן הטריטוריה הראשונה להיכבש במחוז אנבר הסוני, שנמצא מערבית לבגדד, מאז שארגון "המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט" ("דאעש") כבש בתחילת השנה את העיר פלוג'ה וחלקים מבירת המחוז רמאדי.  כיבוש העיר ראווה, שנמצאת על גדות נהר פרת, והעיר הסמוכה ענה הוא ככל הנראה חלק מתוכנית הארגון האיסלאמיסטי להגיע לסכר בעל חשיבות אסטרטגית בעיר חדיתה. הרס הסכר יפגע ברשת החשמל בעיראק ויגרום להצפות.

 

גורמי צבא עיראקיים אמרו שיותר מ-2,000 חיילים הועברו לאזור הסכר כדי להגן עליו.

 

לוחמי "דאעש" השתלטו על שטח גדול לאורך גבול עיראק-סוריה, ועברו מצד לצד בקלות רבה. אולם, שליטה על מעבר גבול כמו זה שנמצא בעיר קאים יאפשר להם להעביר עוד יותר בקלות כלי נשק וציוד כבד לאזורי קרב שונים. המורדים הסורים כבר השתלטו על מתקנים בצד הסורי של הגבול עם עיראק ועל עמדות נוספות באזור.

 

מפגן כוח. לוחמי "צבא המהדי" שנאמנים למטיף השיעי מוקתדא א-סאדר (צילום: AP ) (צילום: AP )
מפגן כוח. לוחמי "צבא המהדי" שנאמנים למטיף השיעי מוקתדא א-סאדר(צילום: AP )

מחוז אנבר העצום משתרע מהקצוות המערביים של בגדד ועד לירדן ולסוריה בצפון-מערב. הלחימה גרמה לשיבושים כבדים בכביש הראשי שמחבר בין בגדד לבין הגבול הירדני, עורק מרכזי למעבר סחורות ונוסעים. אתרים המזוהים עם ארגון "המדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט" פרסמו בסוף השבוע סרטון וידאו שמתעד לוחמים בארגון בעלי אזרחות בריטית ואוסטרלית קוראים למוסלמים להצטרף לג'יהאד בסוריה ועיראק. הם טענו בסרטון שהם לחמו בסוריה ושהם בדרכם ללחימה בעיראק, והגדירו את היעדים הבאים של הארגון האיסלאמיסטי: "אחרי עיראק נגיע לירדן וללבנון ללא בעיות". 

 

על רקע ההתקדמות חסרת התקדים של "דאעש" בשטחי עיראק, השתתפו עשרות פעילים סלפים בעזה בהפגנת הזדהות עם הארגון עד שפוזרו על ידי שלטון חמאס. גם בירדן, שם חוששים מאוד ש"דאעש" יגיע לשטחם, בירכו פעילים סלפים בעיר מעאן הדרומית את הישגי "דאעש" בעיראק. בזרם הסלפי בירדן ניסו להתנער מההפגנה וטענו בסוף השבוע שאין נוכחות ל"דאעש" בירדן.

 

הכהונה השלישית לא בכיס של רה"מ

ממשלתו השיעית של אל-מאליכי נאבקת בשבועות האחרונים להדוף את המורדים הסונים שהשתלטו על נתחים גדולים בצפון המדינה מאז שכבשו את העיר השנייה בגודלה מוסול ב-10 ביוני.

 

אל-מאליכי מנהיג את עיראק מאז 2006, ולא ברור עדיין אם הוא הבטיח לעצמו כהונה שלישית בבחירות האחרונות משום שהקואליציה עדיין לא הורכבה. בכל מקרה, בלית ברירה כנראה, על רקע היעדרות הכוחות האמריקניים במדינה, ביקש ראש הממשלה העיראקי לחזק את כוחות הביטחון שלו וביקש עזרה מלוחמי מיליציה שיעים שנתמכים על ידי איראן וממתנדבים שיעים.

 

אנשי המיליציה השיעים צעדו ברחובות שבהן לחמו בעבר באמריקנים. נג'אף (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אנשי המיליציה השיעים צעדו ברחובות שבהן לחמו בעבר באמריקנים. נג'אף(צילום: רויטרס)


אוסטרלים ובריטים בשירות הארגון האיסלאמיסטי

 

המצעדים שערכו כ-20 אלף שיעים, שנאמנים למטיף הדתי מוקתדא א-סאדר, בבגדד ובערים אחרות בדרום השיעי ברובו חשפו את העומק והגיוון של ארסנל הנשק שלהם - מתותחי ארטילריה ועד משגרי רקטות ומכונות ירייה. הם גם סיפקו הוכחה נוספת לכך שעיראק נמצאת על סף מלחמת דת בין שיעים לבין סונים.

 

גם אובמה תוקף את הממשלה העיראקית

אל-מאליכי ספג זה תקופה ארוכה ביקורת גדולה על כך שהוא מפלה את המיעוט הסוני ואת הכורדים, ולא מנסה לקדם פיוס בין העדות השונות במדינה מאז שכוחות ארצות הברית נסוגו מעיראק לפני קרוב לשלוש שנים. הביקורת הגיעה גם מצדו של נשיא ארה"ב ברק אובמה, שקרא לאל-מאליכי להקים מנהיגות שתייצג את כל אזרחי עיראק.

 

קואליציית "מדינת החוק" של אל-מאליכי זכתה ברוב המושבים בפרלמנט בבחירות שנערכו בחודש אפריל, אולם תקוותיו של ראש הממשלה לשמור על כיסאו נגוזות מיום ליום בשעה שהוא מותקף אפילו על ידי יריבים בתוך הקואליציה השיעית.

 

מאבד שליטה אחרי שהפלה את הסונים והכורדים. אל-מאליכי (צילום: AP) (צילום: AP)
מאבד שליטה אחרי שהפלה את הסונים והכורדים. אל-מאליכי(צילום: AP)

בינתיים, ארה"ב עושה סימנים שהיא חוזרת לשדה הקרב העיראק. אובמה הודיע ביום חמישי שהוא ישלח לעיראק עד 300 יועצים כדי לסייע ללחימה נגד המורדים הסונים. יועצים אלה יצטרפו ל-275 אמריקנים שכבר נמצאים בשטח עיראק ויספקו אבטחה ותמיכה לאנשי השגרירות האמריקנית בבגדד ולאינטרסים אמריקניים במדינה הערבית השסועה.

 

אף שארה"ב שולחת לעיראק כוחות, אובמה נחוש שלא להשיב את חייליו ללחימה בעיראק. עם זאת, הוא אמר שהוא עשוי לאשר התקפות "ממוקדות ומדויקות" בהתאם לבקשת השלטונות בבגדד. בימים אלה טסים מעל שמי עיראק מל"טים אמריקניים 24 שעות ביממה ואוספים מודיעין. כך על פי גורמים אמריקניים.

 

עיראק נהנתה במשך כמה שנים משקט יחסי בטרם פרצה האלימות במדינה לפני שנה. האלימות פרצה אחרי שאל-מאליכי ניסה למחוץ את תנועת המחאה הסונית נגד מה שהיא כינתה אפליה והתעללות של השלטון וכוחות הביטחון במיעוט הסוני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
לוחמי "צבא המהדי" של המטיף הדתי א-סאדר
צילום: רויטרס
מומלצים