שתף קטע נבחר

 

פריים-טיים: אופטימוס פריים כוכב עליון

אם אופטימוס פריים היה אמיתי, הוא כנראה היה מציל את העולם, אבל בינתיים הוא נוכח בחיים שלנו כגיבור תרבות בסרטים, בטלוויזיה ובקופסאות צעצוע, וגם בתערוכות אמנות, בפרסומות וברוקנ'רול. הסימפסונים התבדחו על חשבונו, סת' מקפרלן אפילו גייר אותו. הטרנספורמציה של מנהיג הרובוטריקים

לו רק אופטימוס פריים היה בן אנוש, היינו מאמצים אותו כאבא, כמאהב, כראש ממשלה. ההופעה שלו מרשימה ומלאת עוצמה, קולו עמוק ובוטח. הוא מנהיג מבריק וכריזמטי, אך יודע את מגבלות הכוח, ומפעיל תמיד שיקול דעת תוך התחשבות בהיבטים מוסריים - שונה כל כך מהמנהיגים שלנו. ובניגוד אליהם, ההרגשה במקרה שלו היא שתמיד יש על מי לסמוך. והוא לא נמצא אי שם בשמיים. כמה חבל שאופטימוס פריים אינו אדם בשר ודם, אלא רובוט. רובוט יותר אנושי מרובנו.

 

ובעצם, מה זה משנה אם הוא בן אדם או רובוט. אופטימוס פריים נולד כדמות מונפשת בסדרת האנימציה המיתולוגית "רובוטריקים", וככזה הוא אנושי לא פחות מגרגמל, מרקו או נילס הולגרסון. בסך הכל כולם הם תצריף של קווים וצבעים על המסך. אבל אופטימוס פריים הצליח לחרוג בהרבה מסביבתו המאוירת והפך למושג, משל, סמל. גם הפיגוע התדמיתי שמבצע בו מייקל ביי בסרטי הרובוטריקים שלו מאז 2007, לא משנה את מעמדו כאייקון תרבותי בקרבנו בני האדם. 

 

"שמי אופטימוס פריים". מייקל ביי והגרסה שלו

 

רובוט או לא, כאייקון תרבותי, רוק-סטאר אמיתי, אופטימוס פריים זוכה להתייחסויות במדיומים השונים - טלוויזיה, קולנוע, מוזיקה, אמנות ובכלל - יותר מכל רובוט אחר. נכון, R2D2 ו-C3PO נמצאים שם למעלה יחד איתו, אולם השניים הם בסך הכל דמויות משנה. שוליות. משרתי אדם. כזה הוא גם וול-E לצורך העניין, רובוט שנועד לנקות את החרא שהותירה האנושות, ולפתח אנרגיות סנטימנטליות. מנגד, פריים - כפי שמעיד שמו - הוא מנהיג דומיננטי. בני האדם סביבו הם השוליים, אם כי הוא ג'נטלמן מספיק לתת להם הרגשה שהם מובילים. כזה הוא, צנוע. הוא מקבל כבוד בלי לרדוף אותו.

 

כבוד כבוד, אבל חיטוט בעברו של רובוט העל הזה מגלה פרטים מרשימים פחות. מתברר שאופטימוס לא נולד בסייבטרון כפי שמעידה הביוגרפיה הרשמית, אלא ביפן של שנות ה-70 כצעצוע מפלסטיק מהליין דיאקלון של חברת טקהארה. שם לא היה לו, גם לא תכונות אופי. 

 

זה לא גיבור אמריקני, זה צעצוע יפני. אופטימוס פריים

 

מי שעיצבו את הקווים לדמותו והכתירו אותו כמנהיג הרובוטריקים היו אנשי חברת הסברו האמריקנית שקנו את הזכויות על צעצועי הפלסטיק ויזמו בהשראתם את סדרת האנימציה "הרובוטריקים", שכבשה את ארצות הברית, ישראל והעולם כולו ב-1984. בעקבותיה הגיע גם סרט האנימציה שנתיים לאחר מכן.

 

כשלושה עשורים לאחר מכן לקח מייקל ביי את העושר הנוסטלגי של הרובוטריקים והשקרניקים של ילדותנו, וגיבש מהם מפגני הרס כבירים בארבעת שוברי הקופות שלו בתלת ממד. הסרטים הללו זכו להצלחה מסחררת במזרח הרחוק ובעיקר בסין, ושם בחרו במחווה משלהם לגיבור הבלתי מעורער של הפרנצ'ייז - צדקתם, אופטימוס פריים. ב-2008 הם יצרו אותו מחדש בתלת ממד אמיתי, כפסל פלסטיק ענק (בגובה של כ-12 מטרים) במחוז יונאן, שנועד לקדם מכירות של סוכנויות רכב מקומיות.

 

אופטימוס פריים כמקדם מכירות? זהו חילול הקודש. ב-2011 תיקנו אמנים סינים את הרושם כשהציבו פסל מתכתי עצום (בגובה 12 מטרים ובמשקל שישה טון), עשוי חלקי חילוף, בפארק המחזור בבייג'ינג הבירה. הטאלנט הרובוטי נועד הפעם לעודד את השמירה על הסביבה במטרופולין הסיני המזוהם. המסר הוסב מ"Autobots ,Tranform!" ל"Humans ,Recycle!".

 

אופטימוס פריים. מתהפכים וממחזרים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אופטימוס פריים. מתהפכים וממחזרים(צילום: רויטרס)
 

השנה הגדילו הסינים לעשות עם גרסה מחודשת של אופטימוס פריים, כפסל בגובה 11 מטרים ובמשקל 21 טון, שהורכב מחלקי חילוף של כעשרים מכוניות והוצב בעיר שניאנג. הפעם הוא נועד לקדם את הסרט "רובוטריקים 4", לו יש זיקה מיוחדת למעצמה האסייתית.

 

אמנות זה נחמד, אבל לא זה מה שיכול להוביל קמפיין יחצ של סרט בסדר גודל של "הרובוטריקים 2: הנקמה" שיצא ב-2009. מה שסייע יותר לצבירת הכנסות של כ-837 מיליון דולר היו ראיונות טלוויזיונים שנתנו ביי, מייגן פוקס, שיה לה-בוף ואחרים לקראת יציאת הסרט. וכן, גם ראיון של אופטימוס עצמו לדיוויד לטרמן. פריים בפריים-טיים. בקולו המהדהד של פיטר קאלן, השתעשע הרובוט עם שלל בדיחות, ובין השאר הפתיע כשאמר: "הוריי רצו שאהיה רבי" (הריצו ל-2:32):

 

 

החיבור המפתיע הזה בין אופטימוס פריים ליהדות חזר גם בסדרה המאוירת "איש משפחה" מבית מדרשו של סת' מקפרלן, בה צץ מנהיג הרובוטריקים בפרק "When You Wish Upon a Weinstein" כשהוא עוטה תלית וכיפה בדרכו לבית הכנסת.

 

אופטימוס פריים ב"איש משפחה": transform and convert ()
אופטימוס פריים ב"איש משפחה": transform and convert

רובוטריקים כשרים הופיעו גם ב"משפחת סימפסון", הקרובה משפחתית של "איש משפחה". בפרק "The Greatest Story Ever D'ohed" (עונה 21 של הסימפסונים, 2010) במהלך ביקור בישראל נראה נד פלנדרס צופה בסרט "הרפורמים" ("The Reformers"), בו שני רובוטים מאולתרים מתכנסים כדי ללמוד תורה.

 

הרפורמים לומדים תורה ב"משפחת סימפסון" ()
הרפורמים לומדים תורה ב"משפחת סימפסון"

עם זאת, בכל הנוגע להעדפות של הומר סימפסון - הוא הולך על הטוב ביותר בגרסה המקורית. בקטע הפתיחה הוא הופך ממשאית אדומה-כחולה לאופטימוס פריים בעל ראש צהבהב - כיאה לאב הבית.

 

 

וחזרה למקפרלן, שלקח את אופטימוס פריים רחוק בסדרת הרשת שלו "Cavalcade Of Cartoon Comedy". מנהיג הרובוטריקים הוטמע ברצף "סקס עם...", ונראה כשהוא מתעלס עם בלונדינית בשר ודם. יש לכך כמובן השלכות נוראיות: 

 

 

השלכות קטלניות פחות יש למפגש של אופטימוס פריים עם איירון-מן במערכון מסדרת MAD. אחרי שיחה קצרה, שבה הפאתוס של מנהיג הרובוטריקים מעוקר על ידי הציניות של הסופר-הירו המשועשע, מסתיימים יחסיהם פשוט ב-unfriend בפייסבוק (הריצו ל-1:04):

 

 

סרטון אחר של MAD בשם "Optimus Prime Suspect" הופך את אופטימוס לבלש. בחדר ההלבשה המשטרתי הוא אף פוגש את רובוקופ, ומחליף איתו חוויות:

 

 

הבמה של MAD איפשרה ליוצרים לסגור חשבון עם ביי, וגם עם הכוכב האנושי של סרטיו שיה לה-בוף, בסרטוני "TransBOREmores", לפיהם העימות עם מגטרון והשקרניקים הוא רק תירוץ לנופש מסביב לעולם. 

 

אופטימוס פריים רוצה לבקר בפריז

 

ומגטרון עושה סיבוב במנהטן

 

מעמדו של אופטימוס פריים כרוק-סטאר בתרבות הפופ האמריקנית הביאה אותו באופן טבעי לפלטפורמת הגיקים העוקצנית של סת' גרין וחבריו "רובוט צ'יקן", וגם שם הוא זכה למקום של כבוד. לפי הקטע הבא אותו כבוד לא בא לו בטבעיות, הוא די רודף אותו. לכן למשל, בחר לעצמו את השם האקזוטי משהו "אופטימוס פריים":

 

 

והנה, אף שאנחנו יודעים שלאופטימוס פריים יש נשמה זכה וטהורה, פה הוא מופיע כאיש הפח בעל הפה המלוכלך מ"הקוסם מארץ עוץ" בחלומו של חנון ממושקף:

 

 

היוצרים החצופים של "רובוט צ'יקן" הלכו רחוק עם הדמות של אופטימוס פריים - עד למוות שלו מסרטן בבלוטת הערמונית. כלומר, בעצם הוא לא באמת מת. אבל זה היה עלול לקרות. לו רק היה בן אנוש:

 

 

הקטע הנ"ל מתכתב עם רגע דרמטי מאוד בסרט האנימציה "הרובוטריקים: הסרט" מ-1986, שהיה גם טראומטי מאוד עבור ילדים רבים כל כך ברחבי העולם: מותו של אופטימוס פריים.

 

 

רגע מרגש כל כך, קשה כל כך. אבדה גדולה לרובוטריקים וגם לצופים הרבים שעקבו אחריהם. ולמרות זאת, יש מי שעושה ממנו פאנץ'. אם ב"רובוט צ'יקן" מוצג תרחיש אופטימי בו אופטימוס פריים בעצם עדיין בין החיים, הרי שהאנימטורים אדם טרייסי וזאק אוט הלכו צעד אחד קדימה: המנהיג הגדול אמנם נפגע אנושות, אך התאושש. מי שמסיים את העבודה עבור מגאטרון הוא דווקא אולטרה-מגנוס, אותו מייעד אופטימוס פריים ליורשו. "משחקי הכס" גירסת סייבטרון.

 

 

לא נעים, אבל המוות של אופטימוס פריים הוא רגע השיא של המוזיקאי וינס דיקולה, שהיה אחראי על הפסקול המקורי של "הרובוטריקים: הסרט", הוציא ב-2001 את האלבום "Artistic Transformations: Themes and Variations" ובו הקטע "מותו של אופטימוס פריים". אפשר להגיד שהמלחין האמריקני רוקד על הדם, אולם הנעימה הנוגה והמרגשת הזו הפכה ליצירה האהובה ביותר שלו, ובואו נודה - היא גם מכבדת את המנהיג המנוח:

 

 

אבל לא רק צלילים עצובים: אופטימוס פריים עומד במרכז לא מעט שירי רוקנ'רול, היפ-הופ, ואפילו מטאל - עם גיטרות הברזל של להקת This Fallen Empire ושירה "אופטימוס פריים". 

 

קריאותיו של פיטר קאלן סומפלו על ידי ProfessorD.us and The Dope Poet Society בקטע "Transform, Roll Out!" מ-2011 שבו מיטב הציטוטים האופיינים של אופטימוס פריים. הראפר DMX סיפק הצהרה משלו בשירו "Get At Me Dog". כריס בראון וליל וויין הקדישו למנהיג הרובוטריקים את השיר "I Can Transform Ya - Optimus Prime":

 

  

המעמד האיקוני של אופטימוס פריים בתרבות המערבית ובכלל זולג אפילו מעולם הפנטזיה המדומיין למציאות. ב-2009 הודה ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון כי מנהיג הרובוטריקים הוא השראה עבורו בעולם האמיתי. "הייתי רוצה לפגוש את אופטימוס פריים, נראה שהוא יכול לפתור את רוב הבעיות", אמר בראיון. התגובות אגב לא איחרו להגיע והיה מי שקבע כי "הוא מזכיר יותר את השקרניקים".

 

הרצון להידמות לאופטימוס פריים קיים גם במגרש הספורטיבי של ליגת הפוטבול האמריקנית. דימאריוס תומאס מדנבר אימץ תחילה את הכינוי "אופטימוס פריים" וזאת כקונטרה לכוכב העל מדטריוט קלווין ג'ונסון הנודע מזה שנים כ"מגטרון". לפני שריצ'רד שרמן מסיאטל פגש בו על המגרש, הוא טען בעצמו לתואר "אופטימוס פריים" ואף קיבל תמיכה מפיטר קאלן שהתקשר ואיחל הצלחה. עם זאת, חודש לאחר מכן קבע טרמון וויליאמס מגרין ביי קבל עם ועדה: "אני הוא אופטימוס פריים. אני מנהיג הרובוטריקים". עניין של יוקרה.

 

ריצ'רד שרמן הוא אופטימוס פריים? ()
ריצ'רד שרמן הוא אופטימוס פריים?
 

אבל אופטימוס פריים הוא דווקא חובב כדורגל. כך לפחות מתארת הפרסומת הבאה לקידום הכדורגל שיצאה לרגל המונדיאל הנוכחי, כשברקע הסרט "רובוטריקים 4":

 

 

כן, כאייקון תרבותי גם אופטימוס פריים לוהק כפרזנטור בפרסומות, ו"סוכנו" מייקל ביי סחף אותו לשם. אם ב-1984 הוא קידם בעיקר את חברת הסברו ואת עצמו כצעצוע מפלסטיק, לאורך השנים הפך לטאלנט להשכרה בשירות החברות ברגר קינג ו ג'נרל מוטורס. זהו כנראה המחיר של לידתו מחדש של מנהיג הרובוטריקים בסרטי לייב-אקשן הגרנדיוזים ומשופעי התוכן השיווקי מבית פרמאונט. ומנגד, ישנו הביטוי הארצי במתחם של יוניברסל באורלנדו, שם אפשר לקבל את אופטימוס פריים - אם לא כאבא, כמאהב וכראש ממשלה, אז כרובוט אמיתי - גדול ממדים, הולך ואפילו מדבר.

 

   

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים