שתף קטע נבחר

 

איראן: ארה"ב רוצה להשתלט שוב על עיראק

המנהיג העליון חמינאי תוקף את וושינגטון על רקע מסע הכיבושים של אל-קאעידה: "אלה חיילים של ארה"ב שרוצים להשיב לה את ההגמוניה, זה קרב בין הרוצים בעצמאות עיראק לאלה הרוצים שתהפוך למחנה אמריקני"

המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, שלל היום (א') את האפשרות שארה"ב או מדינה אחרת כלשהי יתערבו בנעשה בעיראק על רקע מסע הכיבושים של אל-קאעידה שם. בהתבטאות משמעותית ראשונה על התקדמות ארגון הטרור, שמדאיגה את העולם וגם את איראן עצמה, אמר חמינאי כי ארה"ב מנסה לנצל השסעים העדתיים בעיראק כדי להשתלט מחדש על המדינה שאותה כבשה לפני עשור, ושממנה נסוגה לפני שנתיים.

 

עוד חדשות בעולם:

 

חמינאי אמר כי העיראקים עצמם יכולים לשים קץ לאלימות בארצם, שם הגדילה איראן את השפעתה בעשור האחרון. "ארה"ב מנסה לצייר זאת כמלחמה עדתית, אבל מה שקורה באיראן אינו מלחמה בין שיעים לסונים", אמר חמינאי, שארצו היא שיעית בעצמה. "למעשה זה אותו סדר הגמוני ישן תוך שימוש בשיירי משטרו של סדאם חוסיין ובאלמנטים דוגמטים של כפירה בתור חיילי רגלים", אמר חמינאי, כשכוונתו לחמושים האיסלאמיסטים הסונים שמזוהים עם אל-קאעידה.

חיילים מתנדבים לצבא העיראקי, בימים האחרונים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חיילים מתנדבים לצבא העיראקי, בימים האחרונים(צילום: רויטרס)
אנשי הארגון "המדינה האיסלאמית של עיראק והלבנט", הזרוע העיקרית והסורית של אל-קאעידה, כבשו החודש שורה של ערים גדולות בעיראק ומאיימים על שלטונו של נורי אל-מליכי, ראש הממשלה השיעי של עיראק, שנבחר לתפקיד באופן דמוקרטי אחרי הפלת משטרו של סדאם חוסיין. היום הם כבשו עוד ארבע ערים ועיירות, ומטרתם היא להקים חליפות איסלאמית שתשתרע על פני שלל מדינות שיצרו המעצמות הקולוניאליות לפני כמאה שנה, בהן עיראק, סוריה ולבנון.

ישיבה בבית הלבן על המתרחש בעיראק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ישיבה בבית הלבן על המתרחש בעיראק(צילום: רויטרס)
 

נשיא איראן, חסן רוחאני, אמר בשבוע שעבר כי אנשיו לא יהססו להגן על מקומות קדושים לשיעים בעיראק אם יהיה בכך צורך, אבל בניגוד לחמינאי - הוא אמר גם שהעיראקים מסוגלים לעשות את מלאכת ההגנה הזו בעצמם. חמינאי אמר היום כי הוא מתנגד נחרצות להתערבות של ארה"ב או מדינות אחרות בנעשה באיראן: "ארה"ב רוצה שעיראק תהיה תחת ההגמוניה שלה ותישלט על-ידי בובות שלה". הוא לא הזכיר את האפשרות של שיתוף פעולה עם ארה"ב בעיראק, רעיון שאותו רוחאני לא שלל במסיבת עיתונאים לפני שמונה ימים בטהרן.

 

חמינאי אמר כי הסכסוך בעיראק אינו בין עדות, אלא בין אנשים שרוצים שעיראק תהיה מחנה אמריקני לאלה שרוצים עיראק עצמאית. הוא אמר כי מסע האלימות המזוין של אנשי אל-קאעידה "נועד לערער את היציבות בעיראק ולאיים על הריבונות הטריטוריאלית שלה... הקרע בעיראק הוא בין אלה שרוצים עיראק עצמאית לאלה שרוצים שעיראק תצטרף למחנה האמריקני".

אנשי אל-קאעידה מוציאים להורג חיילים מצבא עיראק (צילום: AP) (צילום: AP)
אנשי אל-קאעידה מוציאים להורג חיילים מצבא עיראק(צילום: AP)
 

"אמריקה אינה מרוצה מהתהליך הפוליטי שמתנהל בעיראק, כלומר העובדה שיש השתתפות נרחבת בבחירות ושהעם בוחר את נציגיו", אמר

חמינאי, כשכוונתו לבחירת הפרלמנט העיראקי באפריל האחרון. ראש הממשלה אל-מליכי זכה בחלק הגדול ביותר של המושבים בפרלמנט, אולם הוא נאלץ לנהל משא ומתן עם פלגים פוליטיים אחרים כדי שיהיה מסוגל להקים ממשל קואליציה ולהישאר בשלטון. המשא ומתן הזה טרם הושלם.

 

יריבתה הגדולה של איראן השיעית, סעודיה הסונית, השמיעה שוב ושוב התנגדות להתערבות זרה כלשהי בעיראק, וכנראה מדובר במסר שהיא רוצה להעביר לטהרן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מנהיג איראן חמינאי
צילום: AP
מומלצים