עם צלבי קרס: בית הקפה הנאצי פותח שעריו
בית הקפה SoldatenKaffee באינדונזיה שנסגר בעקבות זעם עולמי, נפתח מחדש. למרות הבטחות הבעלים, צלבי הקרס והסמלים הנאציים עדיין שם
בית קפה באינדונזיה שמעוטר בסמלים נאציים ושנסגר אחרי שעורר זעם בינלאומי, נפתח בסוף השבוע מחדש כשעל קירותיו צלבי קרס וציור של אדולף היטלר.
עוד חדשות בעולם:
- הלכה לעולמה הכימאית שהצילה המוני חיילים
- חולצו אחרי 14 שעות במים: 'חשבנו שהם דגים'
- מיליונים לרמונט: 'וויל וקייט שילמו על הריהוט'
- צפו: זהו הכלב המכוער בעולם
הבעלים, הנרי מוליאנה, סגר מבחירה את בית הקפה שלו SoldatenKaffee בשנה שעברה, אחרי שבית הקפה והעיצוב מעורר החלחלה שלו התפרסמו בתקשורת העולמית. הוא קיבל איומים על חייו והואשם בהסתה לגזענות.
לאחר הסגירה אמר עורך דינו כי מוליאנה יפתח בעתיד מחדש את בית הקפה כך שהעיצוב שלו יתייחס באופן כללי יותר למלחמת העולם השנייה ולא ייראה כאילו נועד להלל את הנאצים. הוא הבטיח גם שמרשו יסיר את כל צלבי הקרס.
אבל עם פתיחתו של בית הקפה בשבת נראו שלוש נשרי ברזל גדולים ועליהם צלבי קרס מוצגים במקום, וכך גם כרזות תעמולה ממלחמת העולם השנייה הנושאות את הסמל הנאצי.
כמה צעירים השתתפו באירוע הפתיחה כשהם לבושים במדי צבא, כולל אחד מהם שצלב קרס על זרועו. אחרים הצטלמו כאסירי מלחמה בחדר חקירות.
מוליאנה ניסה לעצב את בית הקפה כך שיכלול תמונות הנוגעות בנושאים נרחבים יותר של מלחמת העולם השנייה, כולל כאלה של ווינסטון צ'צריל ויוזף סטלין. "למן ההתחלה אמרתי ש-SoldatenKaffee אינו בית קפה נאצי. זה קפה שהקו המנחה בעיצוב שלו הוא מלחמה העולם השנייה", אמר הבעלים לכתבים באירוע הפתחה בעיר בנדונג.
"כל ההיבטים של בית הקפה SoldatenKaffee חוקיים", הדגיש, "יש לנו לקוחות רבים מאירופה והם לא מוצאים בעיה בכך שהעיצוב כאן שואב את השראתו ממלחמת העולם השנייה מפני שזה נראה כאן בפרספקטיבה היסטורית".
90% מ-250 מיליון תושבי אינדונזיה הם מוסלמים, והיא המדינה המוסלמית הגדולה בעולם. SoldatenKaffee, שפירוש שמו הוא "בית הקפה
של החיילים", נקרא על שם מוסד שפעל באותו השם עבור חיילים בגרמניה ובפריז הכבושה בזמן מלחמת העולם השנייה. בית הקפה האינדונזי פעל בבנדונג במשך שלוש שנים עד שדבר קיומו פורסם בתקשורת דוברת האנגלית.
הפרסום עורר ביקורת גדולה בעולם, במיוחד מצד ארגונים יהודיים, כולל מכון ויזנטל. האוכלוסייה היהודית באינדונזיה קטנה, אולם היסטוריונים האשימו בעבר את מערכת החינוך במדינה בחוסר מודעות ורגישות לשואה.