שתף קטע נבחר

 

המודיעין של רשות המסים בעקבותיכם

אם יש לכם הכנסות לא-מדווחות בישראל או בחו"ל וחשבתם כי תוכלו להמשיך את חייכם כרגיל, כדאי שתכירו את הפעילות של אנשי המודיעין ברשות המסים

מאות מכתבים נשלחו לישראלים לאחרונה על ידי יחידת המודיעין ברשות המסים, ובהם דרישה לקבלת מידע על נכסים והכנסות.

 

  • פרשת העלמות המס: בנק לאומי ישלם כמיליארד שקל

 

אלו שקיבלו את המכתב מרשות המסים, הם לרוב אנשים בעלי מספר דירות, אנשים הנוסעים הרבה לחו"ל, משקיעים הפועלים בשוק ההון, משפצי דירות עם תוספות בנייה ועוד.

 

כיום ברור כי העולם השתנה לבלי היכר והמידע זורם בדרכים שונות ומגוונות ל"אח הגדול" ברשות המסים. לאור האמור, מומלץ להקדים תרופה למכה ולבחון אפשרויות שונות לטיפול בהכנסות הבלתי-מדווחות, ובכלל זה פנייה לרשות המסים במסגרת הליך גילוי מרצון, כמפורט להלן.

 

מה תפקידה של יחידת המודיעין?

יחידת מודיעין וחקירות ברשות המסים ממונה על אכיפה וטיפול בתיקים בהם קיים חשד לביצוע עבירות מס. היחידה עוסקת באיסוף החומר המודיעיני, השגת ראיות, גילוי עבירות, והעמדת החומר הנדרש לרשות יחידות אחרות ברשות המסים. יחידת המודיעין והחקירות ברשות המסים פועלת בשיתוף פעולה עם רשויות אכיפה אחרות, כגון משטרת ישראל, הרשות לניירות ערך, הרשות לאיסור הלבנת הון במשרד המשפטים.

 

מה התפוקה של יחידת החקירות והמודיעין?

בהתאם לנתוני רשות המסים, מדי שנה נפתחות כ-2,000 חקירות כנגד נישומים על נושאים טכניים וכן עוד כ-1,000 תיקים בנושאי העלמות מס ועבירות מהותיות, המסתכמים של מיליארדים. בהתאם להערכות שונות, רשות המסים מצליחה להגיש כ-300 כתבי אישום בשנה. שאר התיקים מסתיימים בדרך כלל בכופר.

 

כיצד יחידת המודיעין אוספת מידע?

יחידת המודיעין ברשות המסים אוספת מידע מגוון ממאגרי מידע שונים, כמו מאגר המידע של ביקורת הגבולות, מאגר המידע של משרד רישוי, מאגר המידע של משרדי רישום המקרקעין (טאבו), מרשויות מס בחו"ל וגם מהלשנות ("קו הצדק"). לעיתים מדובר אף במידע גלוי ברשת האינטרנט, כך שאם העלתם סטטוס לפייסבוק, יכול מאוד להיות שרשות המסים תלמד מזה משהו.

 

האם יש ליחידת המודיעין מידע על חשבונות בנק בחו"ל?

רשות המיסים הודיעה לאחרונה כי יש בידיה רשימות של אלפי ישראלים שמחזיקים חשבונות בנק בחו"ל בעשרות מיליארדי שקלים, והיא מתכוונת לפעול נגדם. רשות המסים צפויה לפרסם בהמשך נתונים בנוגע לחקירות שייפתחו בקשר לתיקים אלה.

 

מהן הפתרונות הקיימים למי שלא דיווח?

השלב החשוב ביותר הוא לבחון את חבות המס. ישראלים רבים סבורים בטעות שהם חייבים מס לאוצר המדינה, וכך חיים בתחושת פחד שהם עברו על החוק. בדיקה משפטית הנעשית אצל עורך דין מומחה במסים, יכולה להבהיר במקרים רבים כי לא קיימת חבות במס או בדיווח.

 

אם מסתבר לאחר הבדיקה המשפטית כי קיימת חבות במס, במקרה כזה יש להתאים את הפתרון לבעיה. במקרים רבים הפתרון יהיה להגיש דו"חות מס לשנים הרלוונטיות, או במקרה הצורך להגיש דו"חות מתקנים.

 

במקרים אחרים, לדוגמא כאשר קיים חשבון בנק בלתי-מדווח בחו"ל, יש לבחון פנייה לרשות המסים בהליך של גילוי מרצון. במקרה כזה, מומלץ להגיש את הבקשה לרשות המסים באמצעות עורך דין הבקיא בחוקי המס, ורצוי עו"ד בעל ניסיון בהגשת בקשות לגילוי מרצון.

 

ד"ר אבי נוב הוא עו"ד לדיני מיסים המייצג לקוחות בבקשות לגילוי מרצון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים