שתף קטע נבחר
 

הפרעת קשב: לעבור בשלום את החופש הגדול

העדר המסגרת, שעות השינה הלא קבועות ולוח הזמנים הגמיש - כולם מוציאים את ילדי הפרעות הקשב והריכוז מאיפוס בחופש הגדול. אז איך אפשר להקל עליכם ועליהם את החודשיים הקרובים? קרן יטיב עם עצות מועילות

סוף השנה מתקרב. אנחנו מביטים אחורה ומתקשים להאמין. נראה כאילו לפני רגע חגגנו את ראש השנה והנה, ריח הבריכה, הים וקרם ההגנה עולה באפנו. הילדים, ואולי גם אנחנו, כבר מחכים לבוא החופש הגדול, חסרי סבלנות. חסל סדר מבחנים, עבודות ושיעורי בית. אין צורך להסיע לחוגים, לא צריך להיות בריכוז תמידי, נגמרה התארגנות הבוקר הלחוצה ואין צורך להשכיב את הילדים בשעה מסויימת בערב. אין מסגרות והחגיגה של שבירת סדר היום בעיצומה.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים>>

  

עוד על הפרעות קשב וריכוז בערוץ הורים :

לא רק בעיה: למצוא את החיובי ב-ADHD

מה קורה במוח של ילדים עם הפרעות קשב?

"תראה איך אתה נראה"; ADHD והמראה החיצוני

איך להקל על ילד עם הפרעת קשב בכיתה?

 

אך עבור הורים רבים לילדים עם הפרעות קשב וריכוז הגעתו של החופש הגדול מביאה עימה, יחד עם ההקלה בעומס המטלות, גם לחץ רב וחששות. לילדים עם הפרעת קשב וריכוז השינוי והמעבר משנת הלימודים לחופש הגדול אינו קל, דווקא בשל העדר מסגרת ושגרה הכוללת לוח זמנים מסודר. מסגרות חשובות ומשמעותיות מאוד לילדים עם הפרעות קשב וריכוז. הם מסתדרים טוב יותר כשהם יודעים למה לצפות ומה מצופה מהם, כשהם נמצאים במסגרת או כשיש להם לוח זמנים שהם פועלים לפיו. כל זה לא מתקיים בחופש הגדול.

 

בנוסף, הורים רבים מפסיקים לתת לילדיהם בחופש את הטיפול התרופתי, מתוך הנחה שבשבועות הקרובים הילדים לא צריכים להיות קשובים ומרוכזים כמו בלימודים. הבעיה היא שהפסקת נטילת התרופה עלולה להתבטא לא רק בפגיעה משמעותית ביכולת הריכוז, אלא גם בקשיים רבים בוויסות ההתנהגותי. כלומר, הילדים יפגינו בחופש יותר התפרצויות זעם ואימפולסיביות, חוסר סדר, קשיי התארגנות ועוד.

 

הורים לילדי קשב וריכוז מדווחים כי בחופש, ללא הטיפול התרופתי, הילדים לא מצליחים לבצע משימות פשוטות של התלבשות והתארגנות. הם מאבדים לעיתים קרובות את הציוד שלהם ומצב רוחם נהיה קיצוני יותר.

 

מתקשים להסתגל לקייטנה

ההורים, שעדיין עובדים, נאלצים לרשום את ילדיהם לקייטנות. אולם ילד קשב וריכוז בקייטנה זה לא תמיד עניין פשוט. שינוי המסגרת המוכרת, אנשי הצוות הלא מוכרים, הלא תמיד מקצועיים והמתחלפים תדיר, לוח הזמנים הגמיש והנמרח שבקייטנה, השינויים שקיימים לעיתים קרובות במערכת, הילדים החדשים והלא מוכרים להם - כל אלו יוצרים אצל הילד בעל הפרעת הקשב מתח רב וקושי גדול בהסתגלות למסגרת הקייטנה. לעיתים, נאלצים ההורים להוציא את ילדיהם מהקייטנות בשל הדרישה החד משמעית מהמארגנים.

 

בהיעדר מסגרת ופיקוח הורי, פולשים המסכים השונים ותופסים את כל זמנם של הילדים: טלוויזיה, מחשב, סמארטפון, אייפוד ואייפד מושכים את תשומת ליבם של כל הילדים ושל ילדי קשב וריכוז במיוחד, וקשה מאד לנתק אותם מהם.

 

אז איך עוברים את החופש הגדול עם ילדי קשב וריכוז וגם נשארים שפויים?

 

1. מתאימים את הקייטנה לילד

חפשו קייטנה שמתאימה לאופי ולצרכים של ילד הקשב והריכוז שלכם. ילד "היפר" לא כדאי לרשום לקייטנת מחשבים אלא רצוי לחפש לו קייטנת ספורט. נסו לחשוב לעומק מה מתאים לילדכם ושאלו אותו מה מעניין אותו. בדקו מהי ההכשרה של צוות הקייטנה והעדיפו קייטנה שאנשי הצוות בה מגיעים מתחום החינוך. יש יותר סיכוי שיבינו מהי הפרעת קשב וריכוז ואיך להתמודד איתה.

 

בנוסף, בחרו קייטנה שבה מספר הילדים בקבוצה אינו גדול, וטווח הגילאים מצומצם. הדבר יקל על הילד להתמודד מבחינה חברתית. מומלץ לנסות למצוא חברים שהילד מכיר והולכים לקייטנה ולרשום אותו איתם.

 

2. אל תסתירו

שוחחו עם המדריך המיועד של הילד ועדכנו אותו בנוגע לקשיים שלו. אם הוא לא מאורגן ומתקשה למצוא את ציודו, חשוב שהמדריך ידע על כך ויעזור לו לחפש בסבלנות. אם הוא זקוק להכנה לפני שינויים בלוח הזמנים, גם זה דבר שחשוב מאוד שהמדריך ידע עליו.

 

3. טיפול תרופתי

כדאי להמשיך עם הטיפול התרופתי, אצל ילד שנטל אותו במשך השנה, גם במהלך הקייטנה, על מנת להקל על הסתגלותו למסגרת החדשה ולאפשר לו פניות רגשית ליצירת קשרים חברתיים והנאה מהחוויות החדשות שבקייטנה. הודיעו לצוות על לקיחת התרופה, שיש לה השפעה על תיאבונו של הילד.

 

4. הכנה מראש

שוחחו עם הילד בכל ערב ובכל בוקר והקריאו לו את לוח הזמנים של היום שמחכה לו. הדבר יעזור לו לדעת מה קורה ולהתכונן לזה. ספרו לו ששינויים יכולים לקרות במערכת הזו.

 

5. מה עושים באוגוסט?

לרוב בסוף חודיולי הקייטנה נגמרת, והילד נשאר בבית. גם אז חשוב להתכונן מראש ולהקל עליו - ועליכם:

 

צרו סדר יום ברור בבית

מתי הולכים לישון בלילה, מתי קמים, האם נשארים עם פיג'מה או מחליפים לבגדים ומתי, מהן שעות הטלוויזיה/מחשב, מה עושים בשאר היום, מהן המטלות לכל אחד. קבעו מסגרת התנהגותית ברורה ועקבית עם כללים שיתאימו לתא המשפחתי שלכם. חשוב לערוך תיאום ציפיות מול הילד בו הוא יציין מה הוא מצפה מהחופש ומכם ומה חשוב לו, ואתם תציינו מה אתם מצפים ממנו. היעזרו במערכת של חיזוקים ומניעות כדי להבטיח את הצלחת מערכת היחסים.

 

לוח מטלות

הכינו לוח גדול במקום בולט בבית בו תרשמו את כל המטלות, המשימות והאירועים של כל אחד מבני הבית בחודש הקרוב, והקצו לכל בן משפחה צבע ייחודי לו. הדבר יקל על ילד הקשב והריכוז לדעת מה מתוכנן לו, דבר שחשוב מאוד ליכולת שלו להתנהל כהלכה.

 

תזכורות מצלצלות

מומלץ להיעזר בתזכורות מצלצלות, כתובות או מצויירות, אשר יעזרו לילדים לעמוד בהתחייבויותיהם. שעון חול הוא דרך המחשה נהדרת להסביר לילדים על הזמן החולף ולהבהיר להם מתי עליהם לבצע את המטלות שלהם.

 

פרקו כל משימה גדולה למספר משימות קטנות

הקצו לכל משימה את משך הזמן הדרוש לביצועה. אם, לדוגמה, הילד צריך לסדר את החדר, פרקו את הסידור לתתי משימות: סידור המכוניות, סידור הספרים, סידור המיטה וכו'. זכרו שמשימות גדולות מבלבלות את ילד הקשב והריכוז ומציפות אותו ואז הוא לא מסוגל לעשות אותן.

 

אל תזנחו את הלימודים

החופש הגדול אמנם נועד למנוחה, אך כדאי להמשיך ולאמן את המוח ואת הגוף של הילד שלכם גם במהלך החופש, כדי שלא לאבד את ההישגים הרבים שעליהם עמל רבות במשך שנת הלימודים. לכן חשוב שבמסגרת הפעילויות המהנות בחופשת הקיץ, תהיינה גם פעילויות לימודיות. לדוגמה, אם ממילא הילד יושב זמן רב על מחשב, תנו לו להתעסק בלומדות מחשב לימודיות. ישנן גם תוכנות המיועדות במיוחד לילדים עם הפרעות קשב וריכוז ומטרתן טיפול בסימפטומים של הפרעות קשב והן מסייעות לילדים להיות מוכנים למסגרת הלימודית בבתי הספר. זו הזדמנות נהדרת לתרגל אותן.

 

שמרו על אופטימיות

חם, לח והילדים מפרקים את הבית. יש לכם את כל הסיבות להיות עצבניים ולבטא את זה. ובכל זאת, נסו להקפיד שהשפה המשפחתית תהיה מורכבת מגישה אופטימית, מחמאות, עידוד והומור. זה ישפר את האווירה ולא יוסיף מתח לאווירה המתוחה ממילא.

 

זכרו, אתם המודל של ילדיכם. עליכם להיות כמה שיותר מאורגנים ומווסתים מולם.

התפרצויות זעם שלכם על הילדים יגרמו להסלמה בבית. אם אתם מרגישים שאתם עומדים להתפרץ, שאינכם יכולים להתנהל עוד מול הילד, החליפו תפקידים עם בן הזוג. צאו מהמקום ולכו לחדר להירגע ותנו להורה האחר לנהל את המצב. עבודה הורית כצוות תעזור לכם מאד בכל ימות השנה ובמיוחד בחופש.

 

פעילות יצירתית

באותה אווירה משפחתית חיובית, שלבו בחופש פעילויות שיעודדו את היצירתיות של הילד ויגרמו להעלאת הביטחון העצמי שלו: תכננו פעילויות מסקרנות ומעוררות, שתעודדנה את היצירתיות שלו, כמו למשל ביקור במוזיאון הילדים וביקור במוזיאון המדע שבהם אפשר לגעת ולהתנסות, וכל אינטראקציה יצירתית אחרת בה ילדכם מתעניין.

 

נסו לנצל את הזמן הפנוי לרכישת מיומנות או ידע חדשים. דבר זה יגרום לילדכם לחוש סיפוק ויעלה את ביטחונו העצמי. הוא ירגיש שהוא יכול להיות טוב, מצליח, שווה. הדבר חשוב לכל ילד וללא ספק חשוב כפליים לילדים עם הפרעות קשב וריכוז, שלעתים חווים פגיעה בדימוי העצמי.

 

ודאו כי הילד מפעיל גם את הגוף

כללו הרבה פעילות גופנית מהנה כמו משחקי כדור, בריכה, טיולים, אופניים, קפיצות בטרמפולינה וכו', כדי לאפשר לילד לפרוק את האנרגיה העצורה בו.

 

חופשה נעימה!

 

הכותבת היא יועצת משפחתית בכירה, בעלים של מרכז הפיל הצבעוני - המרכז לטיפול במשפחה




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החופש הגדול. קשה לילדי ADHD
צילום: shutterstock
מומלצים