חומרים מסרטנים גם במזרני התינוקות
בעקבות הפרסום על התקן החדש המחייב הכנסת מעכבי בעירה למזרנים התברר: רוב מזרני התינוקות כבר מכילים את החומרים המסוכנים. משרד הבריאות: הסכנה מהם קטנה יותר. החלת התקן נדחתה בחמישה חודשים, מדווח "ידיעות אחרונות", מה שמעורר את זעם היצרנים שכבר נערכו לשינוי
הפרסום אתמול ב"ידיעות אחרונות", שלפיו תקן חדש למזרנים יחייב להכניס לתוכם חומרים מעכבי בעירה
המסוכנים לבריאות, עורר סערה וגרר תגובות רבות. במקביל התברר כי רוב המזרנים למיטות תינוק הנמכרים כיום בישראל כבר מכילים מעכבי בעירה מהסוג המדובר. זאת כיוון שהתקן הקיים של מזרני תינוקות דורש עמידות מפני אש והידלקות.
חשיפת התקן המסוכן למזרנים:
חומרים מעכבי בעירה הם תרכובות כימיות שאמורות למנוע התלקחות ולצמצם את התפשטות האש. חומרים אלה, כך התברר, מסוכנים לבריאות: במקרה של בעירה הם הופכים לגזים רעילים, ובשימוש יומיומי ממושך הם משתחררים לאוויר ונשאפים על ידינו. חומרים אלה חושפים אותנו למגוון סכנות - החל בשיבוש המערכת ההורמונלית וכלה בסיכון מוגבר לסרטן ולאוטיזם.
מזרני תינוקות עטופים בבידוד
בעקבות הפרסום ב"ידיעות אחרונות" הוחלט אתמול בנציבות כבאות והצלה כי יישום התקן המחייב הכנסה של חומרים מעכבי בעירה למזרנים יידחה בחמישה חודשים, ל-15 בדצמבר. זאת כדי לאפשר לרשויות האחראיות לחפש חלופות בטוחות לכימיקלים המסוכנים בחומרים אלה.
עם זאת, לגבי מזרני התינוקות - שכאמור כבר מכילים ברובם חומרים מעכבי בעירה - מעריכים במשרד הבריאות שהסכנה הנשקפת מהם קטנה יותר.
יש לכך כמה סיבות: המסה של מזרן התינוק קטנה בהרבה מזו של מזרן למבוגר, לכן כמות מעכבי הבעירה שעלולים להשתחרר כאבק ממזרן תינוק קטנה משמעותית בהשוואה לזו שתיפלט לחלל הבית ממזרן של מבוגר. סיבה נוספת היא שמזרני תינוקות עטופים במעטפת פולימרית/פלסטית אטומה, אשר עשויה למנוע בצורה משמעותית את יכולתם של מעכבי הבעירה לזלוג מהמזרן החוצה עקב תהליכי שחיקה.
סיבות נוספות הן שמזרן תינוק משמש על פי רוב לתקופה קצרה של שנים ספורות, ולא לתקופות ממושכות של עשרות שנים, כמו אצל מבוגרים. בנוסף נלקחה בחשבון העובדה שבניגוד למבוגרים, תינוק לא מסוגל למלט את עצמו מהמיטה במקרה של התלקחות ולכן מעכבי הבעירה במזרן חיוניים להגנתו.
כפי שנחשף אתמול ב"ידיעות אחרונות", נציבות כבאות והצלה דורשת לחייב שימוש בתקן חדש, הקובע כי יש להכניס חומרים מעכבי בעירה לכל המזרנים הנמכרים בישראל, ושר הכלכלה, נפתלי בנט, הכריז כי התקן המחייב ייכנס לתוקף ב-15 ביולי. יוזמה זו זכתה להתנגדות קשה מצד משרד הבריאות אולם למרות פניות חוזרות ונשנות של משרד הבריאות בנושא, התנגדו נציגי נציבות הכבאות לחזור בהם מהכוונה לחייב הכנסת מעכבי בעירה למזרנים.
היצרנים זועמים
אתמול הופץ לרשויות הנוגעות מכתב בחתימתו של טפסר-בכיר חיים תמם, ראש אגף בטיחות אש וחקירות, ובו נאמר כי הנציבות מוכנה לדחות את כניסת התקן המחייב לתוקף בחמישה חודשים. זאת כדי לאפשר בחינה נוספת של הנושא בניסיון למצוא חלופות בטוחות יותר. אחת האפשרויות הנבחנות כעת היא הרחבת התקן המדובר, המבוסס על תקן בריטי, גם לתקן האמריקאי, המבסס את בטיחות האש הרצויה במזרנים על שכבת בידוד דקה העוטפת את המזרן ומאפשרת שימוש בכמות קטנה יחסית של מעכבי בעירה.
הממונה על התקינה במשרד הכלכלה, גרישה דייטש, אמר אתמול: "הוחלט לדחות את יישום התקן עד שיתבהרו ההשלכות הבריאותיות של השימוש במעכבי הבעירה במזרנים, ויתקבלו מסקנות סופיות".
ההודעה על דחיית ההכרזה על התקן עוררה את זעמם של אנשי התאחדות התעשיינים, שטוענים כי יצרני המזרנים כבר נערכו לשינוי המבוקש והחלו לייצר מזרנים המכילים את מעכבי הבעירה המדוברים. היצרנים חוששים כי בעקבות הפרסום והסערה הציבורית שקמה בעקבותיו הם לא יוכלו להיפטר ממלאי המזרנים המכילים את מעכבי הבעירה, אם יוחלט בסוף שלא לחייב להשתמש בהם.