אגרה לעיוור, ביטוח בריאות למת: תלונות הציבור
עיוור שנדרש לשלם אגרת טלוויזיה, נעדר שכנראה מת שחשבונו עוקל משום שלא שילם מס בריאות וגם בת 9 שהתלוננה כי המרכול מסרב לקבל בקבוקים למחזור. 14,637 תלונות הוגשו אשתקד לנציב תלונות הציבור. מי השיאן?
מהדו"ח של מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור, השופט בדימוס יוסף שפירא, עולה כי 31.6% מהתלונות נמצאו מוצדקות. מדובר בעלייה של 16.2% לעומת שנת 2012. 56.4% מהתלונות על דואר ישראל נמצאו מוצדקות, וכן 54.7% מהתלונות על רשות השידור ו-51.7% מהתלונות על משרד ראש הממשלה.
לחברי כנסת יש מעמד מיוחד בנוגע להגשת תלונות, אבל רק לעשרה מהם היה על מה להתלונן. כל 120 חברי הכנסת הגישו 19 תלונות בשנה שעברה, לעומת 56 תלונות שהוגשו על-ידיהם בשנת 2012. ח"כ אמנון כהן מש"ס הגיש עשר תלונות, ותשעה ח"כים אחרים, בהם בנימין בן-אליעזר, איתן כבל, איציק שמולי ואורית סטרוק – הגישו תלונה אחת כל אחד. ל-110 חברי כנסת לא היה על מה להתלונן.
על מה התלוננו?
בשנה שעברה הוגשו תלונות רבות שעניין זכויות קשישים. בין היתר התלונן ניצול שואה עיוור בן 87 כי הוא חויב באחד מסניפי הדואר לשלם תמורת משלוח דואר רשום, אף שהוא זכאי לפטור מתשלום זה. הקשיש אמר כי בחבילה היה חומר המיועד לעיוורים. הנציבות העירה לדואר ישראל כי על נציגיה להתחשב בעיוורים ובכבדי ראייה ובייחוד בקשישים שבהם. החברה התנצלה על התנהגות נציגיה.
עיוור? שלם אגרה
גבר בעל נכות קשה הלין על כך שבניגוד לפסק דין של בית משפט, ולפיו בשל עיוורונו הוא אינו חייב באגרת טלוויזיה, ממשיכה רשות השידור לשלוח אליו דרישות תשלום אגרה שנתית ואף התראות לפני נקיטת הליכי גבייה.
רשות השידור התעלמה מפסק הדין במשך שנים ושלחה מכתבי התראה מעורכי דינהּ לעיוור. הנציב שפירא קבע כי נוכח נסיבותיו הקשות של המקרה והליקויים החמורים בטיפול בעניינו מצד רשות השידור, שפגעו בזכויותיו וגרמו לו טרחה רבה, נקבע כי על הרשות לפצות אותו ב-5,000 שקלים.
אגרה בלי טלוויזיה
ועוד ברשות השידור. אדם קיבל עיקול עקב חוב בסך 4,600 שקלים מכיוון שלא שילם את אגרת הטלוויזיה. לדברי האיש, הוא לא החזיק במקלט טלוויזיה באותן שנים שאליהן מתייחס החוב, והוא רכש טלוויזיה בנובמבר 2011. ברשות השידור, ששוב הפעילו משרד עורכי דין, אמרו כי לפי התקנות אם נמצא מקלט בביתו של אדם שהוא לא דיווח עליו, הוא יחויב בתשלום מיום ייצור המקלט. אבל באגף הגבייה לא טרחו לבדוק מתי יוצר המכשיר.
הנציבות קבעה כי לא הייתה בידי הרשות תשתית ראייתית מספקת לדרישת תשלום האגרה משנת 2007 ועד למועד שבו רכש האיש מכשיר טלוויזיה. לפיכך, נקבע כי עליה להחזיר לאיש את הכספים שנגבו ממנו ואת שכר הטרחה שחויב לשלם לעורך דין.
אף פעם לא מאוחר לגבות חוב
המקרה הבא מוכיח שלפעמים המדינה נזכרת לגבות חוב גם אם עברו שנים רבות. אדם שרכש דירה בשנת 1977 ומכר אותה כמה שנים לאחר מכן, קיבל בשנת 2012 דרישה מרשות המסים לשלם מס רכישה בגין הדירה שרכש לפני 35 שנה. האיש לא שילם את הסכום ועקב כך עיקלה הרשות את רכבו ואת חשבון הבנק שלו. בעקבות התערבות הנציבות בוטל החוב, והרשות קיבלה הערה שלא מתקבל על הדעת לבקש מאדם לשלם מס רכישה באיחור של 35 שנה.
"נעדר שמת" חויב לשלם מס בריאות
הביטוח הלאומי, המחזיק במשך שנים בתואר הבלתי-מעורער של אלוף התלונות, מככב כאמור גם בדו"ח הזה. אישה הודיעה לביטוח הלאומי ב-2010 כי בנה נעדר זה שש שנים וסביר
כי הוא אינו בין החיים. בביטוח הלאומי הפסיקו את תשלום הקצבה עבורו ומשכו מחשבון הבנק של הבן את כספי הקצבה שהופקדו בו בתקופת ההיעדרות. אולם, באוקטובר 2012 חייב הביטוח הלאומי את הבן בגין אי-תשלום דמי ביטוח למפרע עבור כל תקופת ההיעדרות, וכעבור חודשיים עיקל מחשבונו 23,122 שקלים לכיסוי החוב.
מהבירור עלה כי בהיעדר משבצת מתאימה במערכת המחשב של הביטוח הלאומי להפסקת תשלום לאדם המוכרז "נעדר", נשללה זכאותו של הבן לקצבה בהתאם לקוד "הפסקת טיפול", המוזן למערכת במקרים של הפסקת תשלום קצבה עקב אי-שיתוף פעולה. לכן חויב הבן בתשלום למפרע. בהתערבות הנציבות הוחזר הסכום שעוקל לחשבון הבן.
הבקבוקים של בת ה-9
אבל לא רק מבוגרים מתלוננים לנציבות, אלא גם ילדים. ילדה בת 9 מהיישוב עומר התלוננה על כך שאין באפשרותה למסור למרכול שליד ביתה בקבוקי זכוכית למחזור. לדבריה, המרכול אינו מסכים לקבל את הבקבוקים, בטענה שהמועצה המקומית נטלה ממנו את המחסן ששימש לאחסונם. הילדה ביקשה סיוע מהנציבות, משום שהשמירה על איכות הסביבה יקרה ללבה. בבירור של הנציבות עולה כי המועצה לא נטלה את המחסן והחלטת המרכול אינה קשורה בכך. בעקבות הבירור חזר המרכול לקבל בקבוקים למחזור.