חשש להפרת פרטיות תוקע חקירה על הפרת חוק האימוץ
חקירת חברה שלפי החשד עסקה בהבאת תינוקות לארץ בניגוד לחוק האימוץ, הביאה לתפיסת תיקים שכוללים מידע אינטימי. אולם ביהמ"ש המחוזי אסר על המשטרה לעיין בתיקים. "מסירת מידע שכזה תרתיע זוגות חשוכי ילדים"
בית המשפט המחוזי בתל-אביב אסר אתמול (יום ב') בצעד יוצא דופן על המשטרה לעיין בחומרי חקירה שתפסה בסוכנות התיווך לפונדקאות "תמוז". בתחילת החודש הותר לפרסום לבקשת ynet כי המשטרה בודקת חשד שלפיו נציגי הסוכנות עסקו בהבאה לא חוקית של תינוקות לארץ תמורת 115 אלף דולר. החוקרים סבורים כי החברה ובעליה דורון ממט עקפו את חוק האימוץ הישראלי וייבאו לארץ תינוקות לפי הזמנה.
עוד בחדשות:
"לא היה ספק שמשוחררי שליט יחזרו לטרור"
האמהות יצאו לאו"ם: 'רוצות את הילדים בבית'
השופט ציון קאפח קבע כי על החומרים שתפסה המשטרה חל חיסיון מכוח הגנת הפרטיות וכן חיסיון רפואי ובשל כך הורה להחזיר את החומרים לכספת בית המשפט. בהחלטתו ציין השופט קאפח כי "זכות ההורים והילדים לפרטיות גוברת. מסירת מידע שכזה יכול ותרתיע זוגות חשוכי ילדים לפנות בעתיד לעמותות שונות, זאת מחשש לחשיפתו של מידע אישי הנוגע אליהם ולילדיהם לעתיד".
המשטרה תפסה לפני כחצי שנה במשרדי חברת "תמוז" תיקים הכוללים מידע רפואי ואינטימי על הורים שביצעו הליכי פונדקאות בחו"ל בתיווך החברה. המדינה טענה כי ממט עובר על חוק האימוץ מכיוון שהוא מתווך לישראלים ביצוע הליך פונדקאות בארצות הברית, גם במקרים שבהם ההורים זקוקים הן לתרומת ביצית והן לתרומת זרע.
פרקליטיו של ממט, עורכי הדין פרופ' קנת מן ודנה וייס, ביקשו מבית המשפט להורות שהחומרים שנתפסו חסויים ולאסור על המשטרה להשתמש בהם. עורכי הדין טענו כי ההליכים המדוברים הם הליכי פונדקאות ואינם הליכי אימוץ. בנוסף טענו השניים כי אין כל איסור בחוק הישראלי על ביצוע פונדקאות בדרך זו, שההליכים מבוצעים במדינות בארצות הברית שבהן ההליך חוקי, ושבית המשפט בארצות הברית מכיר בהורים כהורי הילד ומונפקת לו שם תעודת לידה כחוק המכירה בהורים הישראלים כהוריו לכל דבר ועניין.
"אין חשד לאי-הקפדה על זכויות נשים"
השופט קאפח קיבל כאמור את טענות באי כוחו של ממט וקבע כי החוק הישראלי לא מונע קיום הליכי פונדקאות מהסוג שבגינם נחקר ממט, ושהוא לא ניצל פרצה בחוק. עוד ציין השופט כי מדובר במצב משפטי שאינו פשוט וברור כלל. לדבריו, עוצמת החשד הסביר נגד ממט היא "עמומה עד מאוד". למרות טענות המדינה שלפיהן בקיום הליכי פונדקאות בדרך זו קיים חשד לסחר בילדים ולניצול נשים, ציין השופט קאפח כי ארצות הברית, שבה בוצעו
הליכי הפונדקאות "אינה חשודה באי-הקפדה על זכויות נשים".
בית המשפט יתיר למשטרה לעיין בחומרים רק לאחר שתתבצע בדיקה דקדקנית ולאחר שישקול פגיעה צפויה להורים וקטינים, "בשים לב לעובדה שמסירת המידע עלולה לגרום לנזק בלתי-הפיך, בשעה שעוצמת החשד הסביר אינה מוצקה כלל ועיקר".
עורכי הדין פרופ' מן ווייס מסרו בתגובה כי "בית-המשפט הטיל מגבלות ברורות על המשך חקירת המשטרה ועל כוחה של המשטרה לעיין במידע שנתפס ולהפר את הזכות החוקתית לפרטיות של אזרחי המדינה בעניינים כה רגישים. השופט דחה את טענות המשטרה שניסתה לשוות אופי פלילי ופסול לעבודתו של דורון ממט".