שתף קטע נבחר

פלואור במים: הרשויות יוכלו להפליר בעצמן

בעקבות הביקורת - משרד הבריאות שוקל לאפשר לרשויות המקומיות להמשיך בהפלרת מי השתייה, לפי רצונן. ההחלטה: בניגוד להצהרות קודמות של שרת הבריאות יעל גרמן. "הפלרה היא שיטה יעילה למניעת עששת ובמינון נכון היא גם בטוחה", אמר בדיון שנערך בכנסת ראש שירותי בריאות הציבור במשרד

אחרי אזהרות המומחים נגד ביטול הפלרת מי השתייה , משרד הבריאות מודיע כי הוא שוקל לאפשר לרשויות מקומיות להמשיך את ההפלרה אם הן מעוניינות בכך. בדיון שהתקיים היום (ג') בוועדת הבריאות של הכנסת אמר פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, כי יתכן שהמשרד לא יאסור לחלוטין את ההפלרה וישנה בהתאם את התקנות שאמורות להיכנס לתוקף בעוד כחודשיים. ""הפלרה היא שיטה יעילה למניעת עששת ובמינון נכון היא גם שיטה בטוחה. עם זאת קיימים שיקולים נוספים וחובת הפלרה איננה קיימת באף מדינה חוץ מאירלנד", אמר פרופ' גרוטו.

 

כאמור, בקרוב אמורות להיכנס לתוקף תקנות המים החדשות עליהן חתמה שרת הבריאות יעל גרמן לפני יותר משנה, כשנכנסה לתפקידה, ולפיהן תבוטל חובת הפלרת המים בישראל. תקנות המים החדשות אמורות היו לקבוע כי לא ניתן יהיה להוסיף יותר את הפלואור למי השתייה, ובלשכת גרמן מבהירים כבר תקופה ארוכה כי השרה, שהתנגדה להפלרה גם כששימשה כראש עיריית הרצליה, חתמה עליהן כדי לא לעכב את יציאתן לדרך. בתגובת השרה, שניתנה אתמול ל-ynet, נאמר כי "התקנות המתינו חודשים ארוכים לחתימת שר, זאת לאחר שאושרו בוועדות הפנים והגנת הסביבה של הכנסת. אחד מסעיפי התקנות, שאמורות להבטיח את השמירה על איכות מי השתייה בישראל, מתייחס לנושא ההפלרה ועליו נסובה אז מחלוקת. השרה קיימה התייעצות עם אנשי המקצוע במשרד ומחוצה לו, שמעה את מכלול עמדות והחליטה כי יש לחתום על תקנות המים במיידית והן אינן יכולות לשמש 'בנות ערובה' לסעיף ההפלרה".

 

מחיר הפלואור, שעומד כיום על כ-20 מיליון שקל בשנה, מגולגל על הצרכנים במחירי המים. על מנת לאפשר לרשויות מקומיות שכן מעוניינות להמשיך את ההפלרה, במשרד הבריאות מגבשים כעת מנגנון שיתיר את המשך ההפלרה, אולם עדיין לא הוחלט על קריטריונים בעניין.

 

החלטה לבטל את חובת ההפלרה גרמה לביקורת על השרה ולחשש שהדבר יגרום לפגיעה בבריאות השן של תושבים מהשכבות החלשות, שלא מסוגלים לרכוש טיפולי שיניים יקרים. "בעיקר ילדים מהשכבות החלשות חולים בעששת, ובכל שנה מתאשפזים למעלה מ-500 ילדים בישראל כתוצאה מסיבוכי עששת", הבהיר בוועדה יו"ר איגוד רופאי הילדים, פרופ' אלי סומך. "הפלרה היא האמצעי היעיל, הבדוק והזול ביותר במניעת עששת. באזורים לא מופלרים מתאשפזים כפול ילדים".

 

ועדת הבריאות דנה בנושא בעקבות הצעה לסדר היום של הח"כים יעקב מרגי, חנא סוויד וסגן שר הבריאות לשעבר, יעקב ליצמן,

שאמר: "עמדת משרד הבריאות היא בעד הפלרה אך היא מתנגשת עם עמדתה הפוליטית של השרה".

 

כבר יותר מעשור שמשרד הבריאות מחייב את ספקי המים בישראל להוסיף פלואור למים במטרה למנוע עששת. במשרד הבריאות דווקא תומכים בהמשך ההפלרה, כמו גם איגוד רופאי הילדים ומומחים לבריאות השן, אלא ששרת הבריאות החליטה לבטל זאת מחשש לנזקים בריאותיים שהפלואור עלול לגרום. קיימת מחלוקת בקרב המומחים בנוגע לנזקים האפשריים בהתחשב בכמויות שמוכנסות למים ולתקן בו הפלואור אמור לעמוד.

 

מהנדס משרד הבריאות לשעבר, אהוד לשם, שהתבטא כבר בעבר נגד הפלרת המים, אמר בדיון כי "הוספת הפלואור זה כמו לחזור 60 שנה אחורה ולעשות הקרנות נגד גזזת".

 

גם ח"כים ממפלגת "יש עתיד", מפלגתה של גרמן, תמכו בביטול ההפלרה. "חבל על הכסף", אמרה רות קלדרון, ורינה פרנקל הוסיפה: "ברור שחשוב לשמור על השיניים, אך אם זה גורם לנזק בשאר חלקי הגוף יש להימנע מכך".





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הפלרת מי השתייה. המחלוקת נמשכת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים