שתף קטע נבחר

תואר חדש: ראיית חשבון ומדעי המחשב

פירמות ראיית חשבון בינלאומיות עוברות בשנים האחרונות מהפיכת מחשוב, שמאפשרת להעביר את עבודת ביקורת הדו"חות הכספיים מידנית לטכנולוגית. תוכנית חדשה לתואר ראשון מאפשרת לשלב לימודי חשבונאות לצד מדעי המחשב - וכך לספק כלים מודרניים לתחרות העזה בשוק רואי החשבון הרווי

מה הקשר בין מקצוע ראיית החשבון לבין מדעי המחשב ועולם ההיי-טק? בשנים האחרונות עוברות פירמות ראיית החשבון הגדולות בעולם רפורמה טכנולוגית משמעותית - שמאפשרת להעביר את עבודת ביקורת הדו"חות הכספיים מידנית לטכנלוגית (IT). מדובר בטכנולוגיה שאמורה להפוך את עבודת הביקורת למהירה ואמינה יותר, ולצמצם משמעותית את זמן ההמתנה לפרסום הדו"חות הכספיים.

 

מקצוע ראיית החשבון נלמד באוניברסיטאות ובמכללות ברחבי הארץ, כמו גם מקצוע מדעי המחשב. אולם בעקבות הרפורמה הטכנולוגית הזו, שכבר החלה לחלחל גם לישראל, החליטה האקדמיה להרים את הכפפה. בשנת הלימודים האקדמית שתחל באוקטובר 2014, תפתח אוניברסיטת בר אילן תוכנית חדשה לתואר ראשון, שתשלב את שני המקצועות - ראיית חשבון ומדעי המחשב.

 

"מקצוע ראיית החשבון הוא עתיק ושמרני, אך לא ייתכן שהמהפכה הטכנולוגית תפסח עליו", מסביר רו"ח יצחק אידלמן, יו"ר ועדת הביקורת במועצה המינהלית של בנק ישראל ודירקטור בכמה חברות ציבוריות, ובהן בזק. אידלמן, שמרכז את אחד הקורסים המרכזיים לתואר שני בחשבונאות באוניברסיטת בר אילן, סבור שהמהפכה שהחלה בארה"ב מתקרבת גם אלינו.

 

"כרגע אנחנו נמצאים בתקופת ביניים, אך בסופו של דבר עיקר הפעילות תהיה טכנולוגית. עם כניסתה של הרפורמה הטכנולוגית למשרדי ראיית החשבון, רואי חשבון רבים יצטרכו לעשות הסבה - וללמוד מדעי המחשב כדי להתקדם יחד עם הטכנולוגיה", הוא אומר. עם זאת, הוא מבהיר: "תמיד יצטרכו את האדם - המחשב לא יחליף אותו".

 

לדבריו, "בכל משרדי רואי החשבון יש מחלקות היי-טק, ולא ירחק היום שבו אדם לא יוכל לעבוד כרואה חשבון ללא מטען טכנולוגי". אידלמן, העוסק שנים במקצוע ניהול כספים, למד ראיית חשבון באקדמיה ורכש את רוב ניסיונו בחברות גדולות כמו נס טכנולוגיות וסלקום. על התוכנית החדשה באוניברסיטה הוא אומר כי מדובר בתואר כפול, וכמו בכל תוכנית לימודים - התואר מאופיין הן ביתרונות והן בחסרונות.

 

הלימודים קשים, אבל יש יתרונות

"אין ספק שמדובר בתואר קשה", אומר אידלמן, "4.5 שנות לימודים, לא כולל שנות ההשלמה וההתמחות, זה לא פשוט. אבל סטודנט שיבחר ללמוד את התואר הכפול יגיע למשרד רואי חשבון עם יתרון בתחום ה-IT - ויגבר על מועמדים עם רקע של חשבונאות מסורתית". מעבר לזה, מוסיף אידלמן, השילוב של שני המקצועות הללו אינו פשוט בכלל: "לא לכל אחד יש גישה למחשבים", הוא מודה.

 

על פי נתוני חברת המידע העסקי BDI, עקב ריבוי בבוגרי התחום ובמתמחים בשנים האחרונות, עד לכדי גידול של 6% במספר רואי החשבון בשנת 2012, כיום הגיע מספר רואי החשבון בישראל לשיא - כ-30 אלף. לצד נתון זה, נרשמה ירידה של 39% בהיצע התעסוקתי וחלה ירידה משמעותית בשכר. לעומת זאת, עולם ההיי-טק התחזק מאוד ועמו גם תדמית המשכורות. התואר המשולב אמור לתת מענה למצב הזה.

 

"לימודים של טכנולוגיה בלבד, או מנגד לימודים של כלכלה, מנהל עסקים וחשבונאות בלבד, לא יוכלו להוות בסיס מספיק טוב לבניית קריירה מוצלחת לאורך שנים", אומר רו"ח יאיר שהרבני, המרכז המקצועי של לימודי החשבונאות באוניברסיטת בר אילן. לדבריו, "מי שישכיל לרכוש ידע בשני התחומים במקביל, הוא זה שיצליח להתקדם במהירות בשוק העבודה".

 

זאת ועוד, פירמות של ראיית חשבון טוענות כי יש פער בין התכנים העכשוויים בלימודי החשבונאות לבין מה שנדרש כיום בשוק העבודה. לטענתן, השוק רוצה שילוב בין טכנולוגיה לידע כלכלי ופיננסי והבנה של עולם ההיי-טק והדיגיטל. לדברי רו"ח ערן שלו, שותף מנהל ב-KPMG, הרפורמה רק תתרום לענף. "אנו חובקים את המהפכה הטכנולוגית הזו ורואים בה יתרון משמעותי ליכולת לבצע את תהליך הביקורת באמצעות כלים ממוחשבים", הוא אומר.

 

"אמנם ההיצע של משרדי ראיית חשבון הולך וגדל, אבל הביקוש גדל עוד יותר - ועודף ביקוש יוצר תחרות. היתרון של שילוב בין חשבונאות לטכנולוגיה, יאפשר למבקשים להתמודד טוב יותר עם התחרות בשוק", מסכם אידלמן, "אין ספק שזה יתרון גדול על פני החשבונאות המסורתית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
אילוסטרציה
צילום: עידו ארז
מומלצים