"כשקנדי שאל אם יש לנו גרעין". פרס נזכר
ניקסון שלח אליו את כל ספריו, רייגן נהג להתחרות איתו בבדיחות ברוסית, בוש האב אסף אותו בעצמו משדה התעופה וקנדי ניסה לפרוץ דרכו את מדיניות העמימות הישראלית. לקראת קבלת מדליית הכבוד של הקונגרס האמריקני, שחזר הנשיא הפורש שמעון פרס 50 שנות מפגשים עם 10 נשיאי ארה"ב
"קנדי רצה לדעת למה איסר הראל התפטר. הוא הפציץ אותי בשאלות, השאלה השלישית או הרביעית הייתה 'אתם מייצרים נשק גרעיני? כן או לא?' עניתי לו שאנחנו לא נהיה הראשונים להציג נשק גרעיני במזרח התיכון". באחד באפריל 1963 נפגש נשיא המדינה הפורש שמעון פרס עם הנשיא ה-35 של ארצות הברית. הערב (יום ד') יתארח פרס בבית הלבן וייפרד מברק אובמה ומחר יופיע מול שני בתי הקונגרס ויקבל את מדליית הקונגרס. רגע לפני, שחזר הנשיא התשיעי של ישראל חמישים שנות פגישות עם עשרה נשיאים אמריקנים.
עוד בחדשות:
לא יוזנו בכפייה: שביתת העצירים הסתיימה
צפו: מזל"ט "רוכב שמיים" מתעד מעצר
המפגשים של פרס לאורך השנים עם נשיאי ארצות הברית יצרו בחלקם יחסי ידידות עמוקים. ריצ'רד ניקסון שלח אליו את כל הספרים שכתב, ג'ורג' בוש האב אירח אותו באתר הנופש במיין ורונלד רייגן נהג להתחרות עמו בבדיחות ברוסית.
הפגישה הראשונה הייתה בלתי צפויה, מכיוון שנשיא ארה"ב לא מזמין לפגישה סגן שר ביטחון של מדינה זרה. "הגעתי לפגישות בוושינגטון ולהפתעתי הנשיא קנדי הזמין אותי לבית הלבן", נזכר פרס. "זו הייתה פגישה בלתי רשמית והעלו אותי אליו במדרגות בכניסה האחורית. מיד הוא התחיל לשאול אותי שאלות, השאלה הראשונה הייתה מדוע פוטר באותו יום איסר הראל". הראל, שכיהן אז כראש המוסד, התפטר לפי אחת הסברות לאחר שהתנגד להנחיה של דוד בן גוריון להפסיק לפעול לחיסול המדענים הגרמנים במצרים.
במהלך הפגישה ציין פרס, כאמור, כי ישראל לא תהיה הראשונה להציג נשק גרעיני במזרח התיכון. "כשיצאנו מהבית הלבן", סיפר פרס, "אמר לי השגריר אייב הרמן 'איך אתה מעז לומר דבר כזה? יש לך אישור מהממשלה?' עניתי לו 'מה אתה רוצה, שאגיד לקנדי חכה אני אשאל את לוי אשכול? צריך לתת תשובה'. אחר כך אשכול שלח לי מברק וכתב ש'במקרים כאלה אתה צריך לשאול אותי'. הסברתי שלא ידעתי שקנדי ישאל אותי". התשובה ששלף אז פרס קבעה בפועל את מדיניות העמימות של ישראל, שנהוגה עד היום.
לפגישה עם הנשיא ה-36 של ארצות הברית, לינדון ג'ונסון, הגיע פרס כסגן שר הביטחון עם ראש הממשלה דאז אשכול. אשכול הגיע לארה"ב עם רשימת קניות לצה"ל, נחוש לשבור את אמברגו הנשק שכפה האו"ם על ישראל מאז מלחמת העצמאות.
"לא יכול לשכוח את הלילה הזה"
"נחתנו בפילדלפיה", נזכר פרס, "כי לא רצינו להגיע לוושינגטון לפני שיהיה סיכום לפגישה בנושא סיוע צבאי וכלכלי. את הלילה הזה אני לא יכול לשכוח. השגריר הרמן ניהל משא ומתן בוושינגטון ואנחנו לא רצינו להגיע לשם לפני שנדע מה סוכם. הפעלנו לחץ, לא רצינו הפתעות, כל הלילה ישבנו והתווכחנו עם האמריקנים. המחלוקת הייתה שג'ונסון נתן טנקים לגרמנים ולנו הוא לא נתן".
בלילה ההוא החל אמברגו הנשק האמריקני להיסדק. "הסיכום היה שהגרמנים יעבירו אלינו טנקים מהמחסנים האמריקניים באירופה", סיפר הנשיא. "ולאחר ההסכם טסנו לוושינגטון טרוטי עיניים מהיעדר שינה כל הלילה. ג'ונסון היה גדול כמו פירמידה, על השולחן הייתה כוס חלב ענקית ליד הטלפון האדום. ג'ונסון אמר 'ארה"ב מתייצבת מאחוריכם בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים'. אשכול יכול היה להשתחרר ולזרוק בדיחה ביידיש. בעקבות זאת הועברו 150 טנקים מסוג פטון לישראל".
על הנשיא האמריקני ה-37 ניקסון סיפר פרס כי "כשהוא בא לביקור בישראל הוא נתן לנו את סיוע החוץ הראשון של ארצות הברית. נקשרו בינינו יחסי ידידות והוא הקפיד לשלוח אליי את כל הספרים שכתב".
פרס הכיר את הנשיא ה-39 ג'ימי קרטר בזמן שזה כיהן כמושל מדינת ג'ורג'יה. "שלחתי אליו עותק מהספר שכתבתי 'קלע דוד'. הוא הזמין אותי לג'ורג'יה למפעל לייצור הרקולסים, וכך עשינו את העסקה לרכישת מטוסי התובלה ששימשו אותנו באנטבה. היו לנו יחסים טובים, בלי קרטר לא היה הסכם שלום עם מצרים, זה מבריק מה שהוא עשה".
עם רונלד רייגן, הנשיא ה-40 של ארצות הברית, נפגש פרס בעת כהונתו כמושל קליפורניה. "הוא היה איש מקסים, כובש לב, עם יכולת קומוניקציה בלתי רגילה", נזכר פרס. "הוא שלח אליי את הבחור שעבד ב-CIA בעניין איראנגייט. רייגן ביקש שנעזור לו לשחרר שניים או שלושה חטופים אמריקנים באיראן. בתמורה הוא הציע טילי טאו, אחר כך זה הסתבך".
"שלוש שעות בצריף בן גוריון"
על הנשיא ג'ורג' בוש האב אמר הנשיא פרס כי "היו לנו יחסים יוצאים מגדר הרגיל. יש לי מכתבים מבוש האב שלא תאמין. הוא כותב לי כמו לחבר. הייתי ביחסים טובים עם אשתו ברברה, שיש
לה חוש הומור נהדר. הם הזמינו אותי לאתר הנופש שלהם במיין. בוש בעצמו הגיע לאסוף אותי מהשדה".
פרס אמר עוד על הנשיא ה-43 כי "בוש האב עזר לנו במבצע משה של חיל האוויר. כסגן הנשיא הוא ביקר בארץ עם ברברה וביקש שאקח אותו לצריף של בן גוריון בשדה בוקר. ישבנו שם שלוש שעות והוא לא הפסיק לשאול שאלות. בסוף גם אני ביקשתי ממנו משהו - סיוע של מטוסים למבצע משה".
על יחסיו עם ביל קלינטון אומר פרס כי "מדובר בידידות עצומה". את ברק אובמה פגש פרס בפעם הראשונה בעת שזה כיהן כסנאטור צעיר. "אמרו לי שיש סנאטור מצטיין ומהפגישה הראשונה נוצר קליק, ואחר כך הייתה לנו שפה משותפת בכל פעם שנפגשנו". הערב ייפגשו השניים בפעם האחרונה באופן רשמי.