שתף קטע נבחר
 

"צעדי הממשלה להוזלת הדיור מוגבלים"

בדיון בוועדת הכלכלה, בו ניסו המשתתפים לענות על השאלה "האם יש קיפאון בשוק הנדל"ן", אמר השמאי הממשלתי הראשי, טל אלדרוטי, שלממשלה יכולת מוגבלת להשפיע על מחירי הדירות. הועלה חשש שחוק המע"מ דווקא ייקר את הדירות בגלל הגברת הביקושים. נשיא לשכת רו"ח טען: הקיפאון כבר כאן

האם השמאי הממשלתי הראשי, טל אלדרוטי, חושש שתוכנית מע"מ 0% תעלה את מחירי הדירות - עקב התגברות הביקושים לדיור, לצד צעדים מוגבלים של הממשלה להורדת המחירים? "הברירה של הממשלה היא לוותר על מיסוי או על הכנסות משיווק הקרקעות", אמר הבוקר (ד') אלדרוטי בדיון של ועדת הכלכלה של הכנסת, שעסקה בשאלה - האם יש קיפאון בשוק הנדל"ן.

 

צעדי הממשלה בתחום הדיור - עוד כותרות:

 

לדבריו, כיום ננקטים צעדים להגבלת מחירים אזורית של דירות המזכות בהטבת המע"מ, בתקווה שרמת המחירים בשוק תתייצב ואחר כך תרד - אולם מדובר בצעדים מוגבלים בלבד של הממשלה. "הוטלה עלינו משימה מטורפת - לקבעו מחיר ממוצע לכל אזור. ב-15 בספטמבר, אם הצעת החוק תאושר, נהיה מוכנים עם רשימה לפיה כולם ידעו אם הדירה שהם רוצים לקנות זכאית להטבה או לא". עם זאת, סייג את דבריו והוסיף: "זה יגרום זעזוע קטן אבל בטווח הארוך המחירים יירדו".

 

נשיא לשכת רואי החשבון, רו"ח דודי גולדברג, התייחס לכותרת הדיון וטען שהקיפאון בשוק הנדל"ן כבר קיים. "השוק בהמתנה עקב אי-ודאות שגורמת נזק בלתי הפיך לענף ולאזרחים - המשלמים מחיר אדיר על פופוליזם", ציין גולדברג. עוד הוסיף כי האפקט של תוכנית "מחיר מטרה" של משרד השיכון והטבת מע"מ 0% של משרד האוצר "לא יהיה מחר בבוקר. לבנות לוקח 3 שנים ולא ידוע מה יהיה ההיצע. בינתיים הבירוקרטיה עולה המון כסף - על חשבון הרוכש".

 

יוסי שבת, סגן מנהל אגף מידע וניתוח כלכלי במשרד הבינוי והשיכון, אמר כי מבחינת ביקושים לדירות - ניכרת ירידה של 10% בעסקאות מקרקעין גם של דירות זולות, וירידה נמוכה יותר בלקיחת משכנתאות. לעומת זאת, בהיצע ניכרת עלייה במגמת התחלות הבנייה - עם למעלה מ-40 אלף התחלות בנייה בשנה החולפת. אף על פי כן, לא יכול היה שבת לומר אם מחירי הדירות אכן יירדו בשנתיים הקרובות, כפי שהבטיח שר השיכון - למרות הגידול בהיצע.

 

חברי ועדת הכלכלה, הבוקר (צילום באדיבות דוברות הכנסת) (צילום באדיבות דוברות הכנסת)
חברי ועדת הכלכלה, הבוקר(צילום באדיבות דוברות הכנסת)

 

"תוכניות הדיור - ניסיון של פוליטיקאים לרווח פוליטי"

יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה), אמר כי מפריע לו שבתוכניות החדשות נוצרה "מערכת תמריצים מעוותת, שמנוצלת בידי פוליטיקאים המבקשים לתפוס כותרות ורווח פוליטי לזמן קצר - כשנראה בעליל שהציבור ישלם את המחיר באובדן הכנסות בתקציב 2015, שלא יבוא על חשבון תקציב המדינה".

 

סגן ראש אגף התקציבים במשרד האוצר, ערן ניצן, התייחס לדברים וציין כי הרחבת חוג הזכאים להטבת מע"מ 0% אכן תגדיל את אובדן ההכנסות, וזו אחת הבעיות שתקציב 2015 יצטרך להתמודד אתן. "יש חשש לעלייה בביקושים, ושר האוצר מודע לקשיים - אבל יהיו כלים להתמודד עמם", אמר ניצן, "עם זאת, הממשלה נחושה בהחלטה למנוע עליית מחירים ומקווה שמימוש התוכניות יביא לירידה ב-2015".

 

אייל עופר, יו"ר ארגון ישראל יקרה לנו המנהלת מאבק על יוקר המחייה, הציע פתרון, שלטענתו יכניס מיליארדי שקלים לקופת המדינה: לנצל את העובדה שמספר הדירות הנטושות או הריקות בישראל עולה על 100 אלף. "הטלת מס רכוש על דירות אלה יכולה להיות תמריץ למכירה או להשכרה", אמר עופר. חבר הכנסת החדש-ישן, כרמל שאמה-הכהן (ליכוד-ביתנו), אף הציע להרחיב את המיסוי על קרקעות ריקות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים