נפגעי טרור מבקשים לשלוט באינטרנט האיראני
קבוצה של נפגעי טרור שמבקשים פיצויים מאיראן על תמיכתה בטרור, דורשים כעת לעקל את רשיונות האינטרנט וסיומת האינטרנט האיראנית IR, כפיצוי כספי, שיאפשר להם שליטה באינטרנט האיראני
נפגעי טרור מישראל ומארצות הברית דורשים מ-ICANN, ארגון אמריקני שאחראי על רישום כתובות באינטרנט, למסור לידיהם שליטה על נכסי כתובות האינטרנט של איראן - כלומר סיומת IR. עוד הם דורשים את כל כתובות ה-IP, המשמשות את הממשל האיראני וסוכנויותיו השונות.
הנפגעים הגישו תביעה ל-ICANN צו עיקול שבו הם דורשים כל מסמך שנוגע לדומיינים ולרשיונות. הארגון אחראי על חלוקה ורישום של כתובות אינטרנט, דרך ארגוני משנה שמטפלים בנושא ברחבי העולם - כאשר בכל מדינה ישנו ארגון שאחראי על שמות המתחם שלה.
על פי ההודעה שנמסרה מעורכת הדין ניצנה דרשן לייטנר, המנהלת את התביעה יחד עם עו"ד רוברט טולצ'ין מניו יורק, המשפחות התובעות מחזיקות בפסקי דין כנגד איראן בשווי של למעלה ממיליארד דולר, שניתנו בבית המשפטי הפדרלי בארה"ב בשל תביעות שהוגשו נגד איראן על תמיכתה בטרור ובפיגועים מ-20 השנים האחרונות, ושעליהן הקורבנות לא קיבלו פיצוי. לפני כחודשיים פסק בית משפט בארה"ב כי גורד שחקים ששיך לממשלת איראן ששוויו חצי מיליארד דולר יימכר, וכספי המכירה יועברו לפיצוי נפגעי טרור איראני.
שליטה במידע
עו"ד לייטנר מסרה עוד כי "חובה להראות לאיראנים, שלתמיכתם הכספית בטרור יש מחיר כבד. מבחינה עסקית ומשפטית מדובר בהליך פשוט – חייבים לקורבנות כסף, ואלה נכסים ששווים כסף". שליטה באינטרנט היא לא רק שליטה בנכס הכספי (מכירת דומיינים ורשיונות), אלא שליטה במידע שמשרת גם אזרחים פרטיים שמייצרים אותו וצורכים אותו דרך האינטרנט.
אם תתקבל התביעה, היא מסבירה, "מעתה והלאה כל מי שירצה לפתוח אתר בסיומת IR יצטרך לפנות אלי". האם אין חשש שהשאלטר על מקור מידע מרכזי באיראן יעבור לידיים הפרטיות של התובעים? "אם נקבל את הבעלות על האינטרנט באיראן, ונצטרך להעתר או לסרב לבקשות, זה ייעשה מתוך שיקול דעת", אומרת לייטנר.
תשובה תוך 10 ימים
ארגון ICANN אמור להשיב בימים הקרובים לצו בעשרת הימים הקרובים. עו"ד לייטנר מסבירה כי ICANN תוכל למסור את הנכסים (ולמעשה להעניק שליטה על האינטרנט האיראני לידי התובעים), לסרב בטענות שונות - מה שיוביל להמשך המאבק בבית המשפט, או להודיע כי אין נכסים כאלה ברשותה והיא לא יכלה למסור אותם.
לא סביר שיקרה
דינה באר מנכלית איגוד האינטרנט הישראלי שנמצאת בכנס ICANN באנגליה אמרה כי הארגון העולמי הודיע אכן קיבל את הצו ובכוונתו להגיב בתוך 10 ימים כמתבקש. להערכתה, הארגון לא יוכל להעביר את המרשם לידי התובעים וזאת מאחר שהזכות על הרישום הלאומי (סיומת ir) שייכת לממשלת איראן ולא לארגון עצמו, גם אם ברמה הטכנולוגית ניתן לבצע חסימות או העברות של כתובות אינטרנט. באר מסבירה גם כי אין קשר פיננסי בין הרישום שמתנהל בתוך איראן לבין ICANN, שכן לא מועבר תשלום לפי הרישום בתוך המדינה. עוד הסבירה באר כי אנשים פרטיים לא יוכלו לנהל בעצמם מרשם כתובות ללא גוף יייעודי שיעסוק בזה, וכמובן לא יוכלו לנהל מערך שירות ללקוחות איראניים.