צפו: הסרטונים שיגרמו לכם להפסיק לעשן
המרכז לבקרת מחלות האמריקני החליט לצאת בקמפיין חדש ובו וידאו קליפים נוספים של מעשנים לשעבר שחלו קשה בשל העישון. אחת הנשים מופיעה על מיטת חוליה כשהיא גוססת בימיה האחרונים, כחושה ומדברת דרך חור בגרונה
לפני שאתם מציתים עוד סיגריה, צפו בסרטונים: המרכז לבקרת מחלות האמריקני, ה-CDC, מעלה קמפיין חדש ובו מעשנים לשעבר המדגימים ומספרים מה גרם העישון בגופם.
לפני שנה העלה ה-CDC קמפיין ראשון, בו הופיעו מעשנים לשעבר שסבלו ממחלות קשות ומחרידות כתוצאה מהעישון. צעיר אחד איבד את רגליו, דוגמנית לשעבר איבדה את שיערה ואת שיניה, ואחר נוסף נאלץ לעבור ניתוח בו הותקן צינור בגרונו.
למה עוד כדאי להפסיק לעשן
תאומים זהים מוכיחים: עישון גורם לפנים להזדקן
מחקר: בשר וגבינות - מסוכן יותר מעישון סיגריות אושר להצבעה: אסור לעשן באצטדיוני כדורגל
לאור הצלחת הקמפיין שעורר סערה בארה"ב, החליטו להעלות קמפיין חדש מזעזע לא פחות, תחת השם: "עצות ממעשנים לשעבר". אחד הסרטונים מראה את אמנדה, בת 30 שעישנה במהלך ההריון, למרות אזהרות הרופאים. התוצאה: ללידה מוקדמת של תינוקה שנולד כפג ונמצא בסכנת חיים.
סרטון נוסף מציג את ברט, אשר עישן במשך שנים רבות, עד שאיבד את כל שיניו. בסרטון הוא נראה תחילה כאדם בריא, אולם אז הוא חושף את האמת כשהוא מסיר את השיניים התותבות, ומציג את הפגיעה הקשה של הסיגריות בפיו.
הקמפיין מציג שוב את טריס קול, דוגמנית לשעבר מצפון קרוליינה שאיבדה את מיתרי הקול בשל סרטן בחלל הפה ובגרון. הווידאו הקודם שלה זכה למעל 2 מיליון צפיות, בו היא הציגה את שגרת יומה: לבישת פיאה, כיסוי השסתום בגרונה והכנסת שיניים תותבות לפיה.
כשהיא על מיטת חוליה, גוססת בבית החולים, היא אומרת למצלמה: "אני לא רוצה שאיש יעבור את מה שעברתי אני". טריס הלכה לעולמה בשנה שעברה, אך התעקשה להצטלם לקמפיין גם בימיה האחרונים.
במסיבת עיתונאים, אמר ראש ה-CDC, טום פרידן, כי הקמפיין שעלה בשנה שעברה נמצא יעיל: "מעשנים אמרו לנו כי הסרטונים עזרו להם להפסיק לעשן. רצינו שאנשים יראו איך העישון גורם לנכות ולעיוות בגוף". הסרטונים יוקרנו בתשעת השבועות הקרובים בארצות הברית בטלויזיה, ברדיו, בבתי הקולנוע ובמודעות ברחבי הרשת.
ירידה קלה במספר המעשנים
על פי נתוני משרד הבריאות, כ- 18% מהאוכלוסיה הבוגרת מעשנת, מתוכם 21% מהגברים ו-12% מהנשים היהודים, ו- 42% מהגברים הערבים ו- 8% מהנשים הערביות. הנתונים מצביעים על ירידה קלה בשיעור העישון משנה קודמת, אז עמד שיעור העישון בישראל קרוב ל- 21%.
הגיל הממוצע לתחילת העישון בישראל עומד על 17.9 שנים אצל גברים יהודים, ו-20 שנים בקרב נשים יהודיות. גברים ערבים מתחילים לעשן בממוצע בגיל 19.2 שנים ונשים ערביות סביב גיל 25.
שיעור בני הנוער שהתנסו בעישון סיגריות או מוצרי טבק עומד על 26% מהבנים וכ-12% מהבנות היהודים, ובמגזר הערבי אצל 30% מהבנים הערבים ו-8.5% מהבנות הערביות. בהשוואה בינלאומית למדינות החברות בארגון המדינות המפותחות (OECD), שיעור העישון בקרב גברים בישראל קרוב לממוצע (25.9%) ואילו השיעור בקרב נשים נמוך ביחס לממוצע (16.7%).