סערת המתות חסד באירופה: רופא שהרג 7 זוכה
יממה משפטית שאולי עוד תתברר כפורצת דרך ביבשת: בצרפת זוכה רופא שגאל בזריקת רעל 7 חולים סופניים מייסוריהם. הוחלט גם להפסיק להזין גבר שנפגע בתאונה ונותר צמח - אבל בית הדין האירופי הפך את ההחלטה. גם בית המשפט העליון בבריטניה מתערב: "יש לאשר סיוע להתאבדות"
רופא צרפתי שהועמד לדין משום שנתן זריקות רעל לחולים סופניים כדי לגאול אותם מייסוריהם זוכה היום (ד') מהאישומים נגדו, החלטה שמעוררת הדים רבים באירופה. עוד היום, בית המשפט העליון של בריטניה קבע גם הוא כי איסור על סיוע להתאבדות הוא דבר המנוגד לזכויות האדם, ונתן בכך רוח גבית לרופאים הטוענים כי חובתם מתוקף המקצוע היא לשים קץ לסבלם של אלה שלא ניתן לטפל בהם.
עוד חדשות בעולם :
- לידיעת הקורא רוחאני: שלום הוא עסק מסוכן
- מיליונים בעו"ש: "הילרי הענייה" לא משכנעת
- השודד שכח את דף הפייסבוק פתוח, ונתפס
- מסתורין בירח שבתאי: מהו אי הקסמים?
ההחלטה היום בצרפת באה יום אחד אחרי שבית משפט במדינה הורה להפסיק את הטיפול בווינסנט למברט, אזרח צרפתי שנמצא במצב של צמח מאז שעבר תאונת דרכים קשה, החלטה שאתה הפך שעות אחר כך בית הדין האירופי לזכויות אדם. הפסיקות הללו מציפות מחדש את המאבק המשפטי באירופה על הטיפולים הרפואיים לחולים סופניים ולאנשים במצב של צמח.
המתת חסד חוקית כיום בהולנד, בלגיה ולוקסמבורג. נשיא צרפת אמר בעבר כי הוא רוצה להקל גם על חולים סופניים בארצו לבקש סיוע רפואי כדי לסיים את חייהם בצרפת, מדינה קתולית ברובה.
בני משפחותיהם של מטופלי הרופא הצרפתי שזוכה היום, ד"ר ניקולה בונמייסון, העידו במהלך המשפט לטובתו. עורך דינו של הרופא אמר כי הוא מקווה שהפסיקה בעניינו, לצד הפסיקה הצרפתית אתמול שקבעה כי יש להפסיק את הטיפול בלמברט - תחזק את הממשלה ותאפשר לה לפעול במהירות רבה יותר. "אין כאן גיבורים ואין כאן קדושים", אמר עורך הדין, "האיש הזה פעל כרופא. הוא תמיד הכיר בכך, צעק את זה, למרות המכות שספג".
החלטת בית המשפט העליון בבריטניה, לעומת זאת, הייתה מרחיקת לכת באופן לא-צפוי. אף שבית המשפט דחה את עתירתם של שני גברים הסובלים מנכות קשה, שטענו כי יש לשנות את החוק כך שיאפשר לרופאים להרוג אותם באופן חוקי, הפסיקה הציעה שהפרלמנט ישנה את החוק כך שיעלה בקנה אחד עם זכויות אדם.
"זה הדבר הכי חזק שהם יכולים לעשות חוץ מלשנות את החוק", אמרה פני לואיס, פרופסור למשפטים מקינג קולג' בלונדון. חמישה מתשעת השופטים הבריטים קבעו כי מוטב שהפוליטיקאים בממלכה ישנו את החוק כך שיעלה בקנה אחד עם זכויות האדם המובטחות במסגרת האמנה האירופית.
אחד הגברים שעתרו לבית המשפט, פול לאמב, סובל משיתוק בעקבות תאונת דרכים. האחר, טוני ניקולסון, מת מדלקות ריאות בשנת 2012, אולם אלמנתו דבקה בעתירה בשמו. לואיס אומרת כי התיק הבריטי והזיכוי של הרופא הצרפתי ממשיכים מגמה של הרחבת הקבלה המשפטית של המתת חסד וסיוע להתאבדות.
אלא שעניינו של וינסנט למברט, הצרפתי שנמצא במצב של צמח, מוכיח שעדיין יש אמביוולנטיות בכל הנוגע לנושא. משפחתו של למברט
מפולגת בנוגע לשאלה אם להמשיך להזין אותו. בית המשפט הצרפתי קבע אתמול כי הרופאים יכולים להפסיק להזינו, משום שהוא הביע רצון כזה באופן ברור לפני התאונה שעבר לפני שש שנים.
שעות אחדות אחר כך הפך בית הדין האירופי לזכויות אדם את הפסיקה, בהחלטה מאוד לא שגרתית שהתקבלה בשעת לילה. הוא הורה לצרפת להמשיך את הטיפול בלמברט עד שניתן יהיה לבחון את הנושא. לבית הדין יש סמכות ברחבי אירופה, והמדינות החברות חייבות לכבד את פסיקותיו.