חוזרים לבית שרוף: "החצר הירוקה השחירה"
שריפת הענק בי-ם כמעט כובתה, המפונים מקריית היובל ועין כרם חזרו ואמדו את הנזקים. "מזל שמכלי הסולר והגז לא עלו באש. ניקח את הילדים לחמותי כדי שלא יחטפו טראומה", אמר תושב. אחר טען: כיבינו את האש בעצמנו
חוקרי שירותי הכבאות במחוז ירושלים ממשיכים גם הבוקר (יום ה') לחקור את נסיבות השריפה שכילתה אתמול מאות דונמים בשכונות קריית היובל ועין כרם בעיר. חוקרי הכיבוי בפיקודו של רשף משה אלעזרי בודקים אם האש פרצה בעקבות הצתה או רשלנות. צוותי כיבוי רבים פעלו במשך כל שעות הלילה באזור השריפה כדי לבצע כיבוי סופי במוקדי הבעירה.
עוד בחדשות:
- אובמה נפרד מפרס: 'אעזור בהשבת החטופים'
- בסריקות ובמחסומים: צפו בכלבים בחברון
- האלכוהוליסט הצעיר בעולם: רק בן שנתיים
יותר מ-50 צוותי כיבוי לקחו ולוקחים חלק בפעולות, ולמרבה המזל רק שלושה בני אדם נפגעו קל משאיפת ועשן, ורק אחד מהם נלקח לטיפול בבית חולים. עם זאת, 15 מבנים נפגעו מהאש – לחמישה מהם נגרם נזק כבד ולעשרה נזקים חיצוניים בלבד. לוחמי האש מנעו מהאש להתפשט לכיוון "יד ושם" ומרכז ציפורי. ביער נשארו 15 צוותים שטיפלו במהלך הלילה במאות מוקדי בעירה קטנים. לאורך היום נפגעו שלושה כבאים באורח קל.
עודד סולן (38) חזר בשעות הערב לביתו ברחוב בלומנפלד בקריית היובל וגילה שחצר הבית שלו עלתה באש. "הגג של הבית הצמוד נשרף וכנראה שגיצים עפו לחצר שלי", הוא סיפר. "זה חרך פה הכול. היו פה עלים ירוקים והכול נשרף. מוזר, אבל הבית שלי נשאר שלם. יש כאן מכל סולר ומכלי גז, שכמעט נשרפו. מזל שלא קרה להם כלום".
את הלילה יעבירו סולן ובני משפחתו אצל קרובים: "ארזנו תיק עם בגדים לילדים ואת הלילה נעביר בארמון הנציב אצל חמותי, כי לא נעים להישאר בגלל הריח. לא רצינו שהילדים יחטפו טראומה שהחצר הירוקה שלהם הפכה שחורה".
שריפת החורש פרצה אחר הצהריים באזור והתפשטה מהוואדי לכיוון הבתים. במד"א העלו את רמת הכוננות, ואל עשרות הצוותים של כיבוי אש, צה"ל וקק"ל שפעלו בשטח הצטרפו שישה מטוסי כיבוי. תושבי הרחובות שמריהו לוין, בלומנפלד, חיים חביב והנטקה פונו לאולם מלחה ולמרכז הקהילתי יובלים, ושוטרים עברו בין הבתים כדי לוודא שהם ריקים.
בשעות הערב נפתחו רוב צירי התנועה למעט הרחובות שמריהו לוין ועין כרם. לתושבי שכונת עין כרם מתאפשרת כניסה דרך צומת עין כרם. עובדי מחלקת מבנים מסוכנים של עיריית ירושלים בודקים את המבנים שנראה שלא ניזוקו, ומאפשרים לדייריהם לשוב.
שי (45), תושב ברחוב בלומנפלד, עצר יחד עם בני משפחתו את האש שהתקרבה לחצר הבית: "אחר הצהריים קיבלתי טלפון מאשתי שראתה הרבה מאוד עשן. כשהגעתי היו כאן הרבה כוחות משטרה והדבר היחידי שהם עשו היה לפנות את הדיירים מהבתים. הבית של אמא שלי נמצא בקו ראשון של הבתים והאש הייתה ממש מאחוריו. גיסי ואני התחמקנו מהמשטרה והפעלנו את צינורות ההשקיה של הגינות וכיבינו אש שכבר הייתה בחצר.
"אם היינו מקשיבים למשטרה הבתים היו נשרפים כמו הבית ליד. התקשרנו לכבאים כמה פעמים, בהתחלה בכלל ניתבו את השיחה לבית שמש.
אני חושב היה אפשר לעצור את הסיפור הזה אם הם היו מגיעים בזמן. לדעתי עברו שעה וחצי עד שהכבאית הראשונה הגיעה, ואז לא היה לכבאיות מים".
בתגובה נמסר משירותי הכיבוי ירושלים: "הצוותים הגיעו למקום במהירות ופעלו מהרגע הראשון לכיבויים של עשרות בתים. לצערנו, במקרים מסוג זה לא תמיד ניתן למנוע נזק בכל הבתים".
בינתיים המתינו תושבים במרכז הקהילתי יובלים לאישור לחזור לבתיהם. ביניהם אסתר ושלושת ילדיה. "במשטרה אומרים שנוכל לחזור הביתה בזמן הקרוב", סיפרה. "אחר הצהריים יצאתי להביא את הילדה מהגן וכשחזרתי היה עשן והרחוב היה סגור. זה מרגש שיש מקום שבו דואגים לך אבל אני רוצה לחזור, אין כמו הבית. אני מקווה שאמצא את הבית במצב טוב אבל זה פחות מדאיג. העיקר שהילדים כולם בסדר".
גם לביאה מקובסקי (26) ובן זוגה המתינו אתמול ביובלים: "ישנתי בדירה אחרי משמרת לילה והתעוררתי מהעשן. לא הבנתי מה קורה וברחתי לרחוב. שכנים לקחו אותי לכאן. לא הספקתי לקחת איתי שום דבר חוץ מהסלולרי. אני מקווה שבבית הכול נשאר אותו הדבר".
"הנזק לבית מתפתח גם אחרי הכיבוי"
אז מה עושים בבתים המפויחים? נמרוד ורד, מנכ"ל חברת BELFOR אקספרס, המתמחה בשיקום נזקי שריפות, מזכיר ש"הנזק ממשיך ומתפתח גם לאחר שהשריפה כובתה - האש פועלת כמקור חום הרסני, הגורם לריאקציות כימיות, שלהן השפעות הרסניות על המבנים ותכולתם. יש גם קורוזיו כימיות וריח. ללא טיפול מהיר בנזקי האש והעשן, קטנים הסיכויים לשקם את הנזקים ולהציל את התכולה והציוד, שכן בכל שעה שחולפת, היקף הנזקים הנגרמים למבנה ותכולתו רק הולך וגדל ויחד אתו גדלות גם עלויות השיקום ומשך הזמן העובר בטרם ניתן לשוב ולגור בדירה".
לכן, אומר ורד, "חשוב ליצור קשר מיידי עם חברת הביטוח ולזרז את תחילת הטיפול בשיקום הנזק, תוך שמקפידים להתעקש על טיפול מקצועי ומתאים – גם אם הוא עולה קצת יותר. צריך להבין ששיקום המבוסס על צביעת כתמי פיח, לדוגמה, אינו טיפול לטווח הארוך - הוא כמובן יעלה לביטוח פחות, אך מרבית הסיכויים שהנזק יחזור לאחר זמן מסוים, ויחייב הוצאה כספית נוספת. מרבית חברות הביטוח כבר יודעות להביא מומחה ולא להסתכן בתביעות נוספות בעתיד, אך האחריות לוודא זאת היא על בעל הנכס".