וול סטריט ננעלה בעליות; גוגל עלתה ב-2.7%
דאו ג'ונס עלה ב-0.3%, נאסד"ק הוסיף 0.7% ו-S&P 500 טיפס ב-0.5%. כלכלנים על נתוני התוצר החלשים: "התכווצות הכלכלה לא מבשרת על מיתון חדש"
המסחר בבורסות וול סטריט ננעל הערב (ד') בעליות שערים.
מדדי מניות
מדד דאו ג'ונס עלה ב-0.29% ל-16,867.51 נקודות, מדד נאסד"ק עלה ב-0.68% ל-4,379.76 נקודות ומדד S&P עלה ב-0.49% ל-1,959.53 נקודות.
ברקע המסחר
האם ארה"ב בדרך להפוך ליצרנית הנפט הגדולה בעולם? לשכת המסחר האמריקאית התירה לשתי חברות לייצא נפט מעובה מארה"ב, בהחלטה שרבים מקווים שמהווה צעד ראשון בדרך להקלה באיסור בן 40 השנה ליצוא מוצרי נפט גולמי. תחת ההגבלות הנוכחיות על יצוא נפט משנת 1975, מורשות חברות אמריקאיות לייצא דלקים מזוקקים כגון בנזין ודיזל, אבל לא נפט גולמי. הגידול העצום בייצור פצלי השמן בארה"ב בשנים האחרונות צפוי להפוך את המדינה ליצרנית הגדולה של נפט גולמי בעולם עד שנת 2020.
בשלב זה לא ברור אילו כמויות של מוצרי נפט יוכלו שתי החברות לייצא, אך נראה כי היצוא יתחיל כבר בחודש אוגוסט הקרוב. היום עולה מחירה של חבית נפט ב-0.2% ל־106.2 דולר - לאחר פרסום ההחלטה של לשכת המסחר ואחרי פרסום נתון המלאים השבועי.
הכלכלה האמריקאית התכווצה ברבעון הראשון בשיעור שנתי של 2.9% ולא ב-1% כפי שדווח קודם לכן, כך שמדובר בירידה החדה ביותר מאז תחילת 2009 אז הכלכלה הייתה לקראת סיום המיתון הגדול. מהנתונים המעודכנים עולה כי הצמיחה בצריכה הפרטית, שנחשבת למקור העיקרי לפעילות הכלכלית באמריקה, הופחתה ל-1% מ-3%, על רקע החלטת האמריקאים להפחית את ההוצאות על טיפולים רפואיים ושירותים אחרים.
מדו"ח נפרד שפרסם היום משרד במסחר האמריקאי עולה כי הזמנות של מוצרים בני קיימא נפלו במאי ב-1%, בעיקר בשל ירידה חדה בביקוש של הפנטגון לחומרה צבאית. תחזיות הכלכלנים ציפו לירידה מתונה יותר של 0.5%. אולם, אם לא מחשיבים את סקטור ההגנה, ההזמנות טיפסו ב-0.6%. מלבד תעופה ומחשבים, בשאר הקטגוריות המרכזיות נרשמו עליות בהזמנות. הזמנות לא כולל סקטור התחבורה הנוטה לתנודתיות ירדו ב-0.1%, בשל צניחה של 5.9% בהזמנות מטוסים.
עוד תגובות לנתוני התוצר. כלכלנים ששוחחו עם סוכנות הידיעות AP אמרו כי לא נראה שהתכווצות הכלכלה מבשרת את תחילתו של מיתון חדש, אלא כי מדובר בחולשה זמנית שנגרמה בין היתר כתוצאה מן החורף הקשה שפקד את ארה"ב בתחילת השנה, וגרם לסגירת מפעלים, לפגיעה בתובלה והשאיר את האמריקאים בבית במקום בקניונים ובסוכנויות המכוניות.
נתוני מאקרו. העדכון האחרון לקצב הצמיחה של ארה"ב ברבעון הראשון של 2014 יפורסם לפני פתיחת המסחר. האנליסטים צופים כי הכלכלה האמריקאית התכווצה בשיעור של 1.8%, לעומת העדכון הקודם שדיבר על התכווצות של 1%.
מניות במרכז
אירועי המפתחים של גוגל. סונדאר פיצ'אי, סגן נשיא בכיר בגוגל, פתח היום את אירוע המפתחים השנתי I/O בו הציגה גוגל את יכולות אנדרואיד Wear. מדובר במערכת ההפעלה שעליה יתבססו השעונים החכמים הבאים של יצרניות חומרה רבות. "ברבעון הראשון של 2014 שווקו 315 מיליון סמארטפונים. מספר המשתמשים הפעילים בחודש עם סמארטפונים אנדרואיד עומד על מיליארד, נתון שהכפיל את עצמו מדי שנה", אמר.
גוגל (המניה עלתה ב-2.7%) הדגימה איך ניתן להשתמש באנדרואיד Wear על מנת ליצור תזכורות, לענות או לדחות שיחות, לקבל התראות תלויות הקשר באמצעות גוגל Now, לשלוט במכשירים אחרים, לקבל מידע בריאותי כמו צעדים שנצעדו או קצב דפיקות הלב ועוד.
בארנס אנד נובל מתפצלת. החברה הודיעה היום כי הדירקטוריון אישר להנהלה להתחיל לפעול לכיוון פיצול החברה לשתי חברות ציבוריות. הפיצוי צפוי להיות מושלם עד סוף השנה או עד הרבעון הראשון של השנה הבאה. במקביל דיווחה החברה על תוצאותיה הרבעוניות מהן עולה כי ההכנסות ירדו ב-22% ל-87 מיליון דולר.
מונסטנטו דיווחה על תוצאותיה לרבעון השלישי של השנה והציגה רווח נקי של 1.62 דולרים למניה והכנסות של 4.25 מיליארד דולר. כמו כן העלתה החברה את התחזיות להמשך השנה - הרווח הנקי השנתי צפוי לעמוד על 5.2-2.1 דולרים למניה. כמו כן הכריזה החברה על תוכנית לרכישה עצמית של מניות בהיקף של 10 מיליארד דולר.
טבע, חברת התרופות הישראלית, קיבלה אישור שיווק ממינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) לגירסה גנרית לתרופת הלובנוקס המשמשת לדילול דם של סאנופי אוונטיס. את הבקשה הראשונה לשיווק המוצר הגישה טבע כבר לפני יותר מעשור, אלא שהיא ראתה את מתחרותיה מקבלות אישורי שיווק בעוד שה-FDA דחה את בקשתה לאורך השנים, בזמן שמומנטה וסאנדוז קיבלו את האישור ב-2010 ו-2011.