המדריך השלם: דיאטת ניקוי רעלים בבית
המזון שאנחנו אוכלים, האוויר שאנחנו נושמים והמים שאנחנו שותים מלאים רעלים המצטברים בגופנו ועלולים לגרום לבעיות בריאות רבות. איך ניתן לנקות את הרעלים מהגוף, מהי השיטה לעשות זאת לבד בבית ומתי זה עלול להיות מסוכן? מדריך
אנחנו מוקפים ברעלים. הם נמצאים במזון, במים, באוויר, בקרמים שאנו מורחים על עורנו, בתחנות הדלק, באריזות הפלסטיק שבאות במגע עם מזוננו ואיפה לא. הרעלים מצטברים ברקמות ובמשך השנים יש להם פוטנציאל לגרום לנו למגוון רחב של בעיות בריאות.
זה יכול להתבטא בכאבי ראש, עייפות כרונית, קשיי ריכוז וירידה בזיכרון אך גם במחלות קשות כגון אלצהיימר, פרקינסון, דלקות פרקים ואף סרטן. חלק מסוגי הרעלים הוכחו כקרצינוגנים וחלקם נמצאו כמגדילים סיכון למחלות לב.
עוד על ניקוי רעלים
שום, לימון וסלק: 10 מזונות לניקוי רעלים
המדריך השלם לניקוי כללי של הגוף מרעליםתפוח לריאות: המזונות שינקו את גופכם מרעלים
איך לנקות את הגוף מהרעלים?
ראשית חשוב להבין שלגוף יש מנגנונים יעילים מאוד לניטרול רעלים וסילוקם מהגוף. הבעיה מתעוררת כאשר קצב הנטרול והניקוי לא מספיק להדביק את קצב חדירת הרעלים החדשים. גופנו לא תוכנן להתמודד עם עומס רעלים כה גדול, כמו זה שאנו חשופים אליו ביומיום.
אם קיים מנגנון ניקוי יעיל, אנחנו לא באמת צריכים לנקות את הרעלים בעצמנו. כל מה שנשאר לנו לעשות זה לתת למנגנון הטבעי את התנאים האופטימליים ולאפשר לו לעבוד.
ניקוי רעלים מתחיל בהפחתת קלוריות
עיכול המזון והמטבוליזם שלו הם תהליכים שדורשים אנרגיה רבה מהגוף. יתרה מזאת, רעלים נוצרים גם כתוצר לוואי של חילוף חומרים טבעי ותקין, בדיוק כמו שמכונית מייצרת גזים רעילים שנפלטים מהאגזוז, כחלק מהמרת הדלק לאנרגיה.
אם כך, אחד התנאים הבסיסיים ביותר לניקוי רעלים הוא הפחתה בכמות הקלוריות שאנו אוכלים. אכילה מרובה מעכבת את תהליך סילוק הרעלים. זו הסיבה, שרוב תוכניות ניקוי הרעלים מהגוף, כגון צומות מיצים, בנויות על תפריט עם מספר מופחת של קלוריות.
אבל הפחתה של מספר הקלוריות לבדה לא מספיקה. יש לוודא שהקלוריות שאנו אוכלים לא כוללות גם רעלים חדשים בכמות רבה. כלומר, לא כל דיאטה דלת קלוריות תעודד ניקוי רעלים. יש מזונות שיחמירו ויגדילו את כמות הרעלים בגוף.
המזון שמכיל את כמות הרעלים הרבה ביותר הינו מזון מן החי (בשר, עוף, מוצרי חלב, דגים וביצים). זהו המזון המרוכז ביותר בכדור הארץ ברעלים מסוגים שונים. מסתבר שרוב הרעלים, מצטברים ברקמת השומן של בעלי החיים.
כאשר אנחנו אוכלים דג לדוגמא, את כל הרעלים שהדג ריכז וצבר כל חייו, אנחנו מקבלים בארוחה אחת. כך שאחד מהעקרונות למניעת הצטברות רעלים בגוף, היא לצמצם מאוד את האכילה של מזון מן החי. בזמן פרויקט ניקוי, יש לעבור לתזונה טבעונית ממש.
האם יש סכנות בניקוי רעלים כגון צומות מיצים?
כן. יש סכנות. במידה ושחרור הרעלים מהרקמות אל מחזור הדם הינו מהיר מדי והכבד לא ערוך להתמודד עם כמות גדולה של רעלים המשתחררת בזמן קצר, הרעלים עלולים לשקוע ברקמות חדשות.
רקמות אלו לעיתים רגישות הרבה יותר לרעלים, כגון המוח. יש להתכונן לקראת ניקוי רעלים עמוק. לעתים, ניקוי ללא הכנה מתאימה, עלול להזיק יותר מאשר להועיל.
איך להכין את הגוף לניקוי רעלים יסודי?
כדי שנטרול הרעלים בכבד יסתיים בצורה מוצלחת, יש לספק לכבד את התחמושת המתאימה. התחמושת שדרושה לאנזימים מנטרלי הרעלים הינה מגוון גדול של מינרלים, ויטמינים, נוגדי חימצון, תרכובות פנוליות ועוד.
לכן, לפני התחלה של כל תוכנית ניקוי רצינית, יש "להעמיס" את הגוף במשך מספר חודשים בחומרים אלו. מולקולות אלו נמצאות בפירות, ירקות, עלים ירוקים, נבטים ונבטוטים. יש לשים דגש על אכילה מרובה של ירקות חיים ועל מגוון גדול ככל האפשר.
זהו בדיוק הרעיון בצום מיצים. מיצים קלים מאוד לעיכול, מכיוון שהן במצב צבירה נוזלי. הספיגה והעיכול מהירים המאוד ולא דורשים השקעת אנרגיה רבה. אנרגיה זו יכולה להישמר לצורך פעילות ניטרול הרעלים.
מיצי ירקות מרוכזים מאוד במינרלים, בוויטמינים ובנוגדי החימצון, כך שהם גם מספקים לגוף חלק משמעותי מהחומרים הרצויים והנדרשים לצורך ניטרול הרעלים.
כל זה נכון אם אתם עושים צום מיצים עצמאי של יום או יומיים. בצומות ארוכים יותר, יש חשש רציני שכמות הרעלים שתשתחרר אל מחזור הדם שלכם תהיה גדולה מדי וגם הויטמינים במיצים לא יספיקו.
לפני צום מיצים ארוך, או כל פרוטוקול ניקוי אחר, יש לעשות כאמור הכנה יסודית וממושכת, כדי להימנע מהסיכונים. סכנה נוספת קיימת ביציאה מהצום. לאחר תוכנית ניקוי עמוקה אי אפשר לחזור בבת אחת לתזונה הרגילה. יש לדעת איך לעשות זאת בצורה הנכונה.
למותר לציין, שתהליך ההכנה לניקוי חייב לכלול מזון ביתי בלבד ולא מזון תעשייתי ומעובד שלא פעם מכיל חומרים מייצבים, משמרים, שומנים מוקשים, צבעי מאכל, סוכר בכמות רבה שמרוקן את מאגרי הוויטמינים מהגוף ועוד ועוד.
אפשר לעשות את זה לבד
האם אפשר לעבור תהליך של ניקוי הגוף מרעלים לבד בבית? תהליך שלא דורש הכנה ארוכה ושאין בו סיכונים? כן. זה אפשרי ואפילו מומלץ. הרעיון הוא לבחור בפרוטוקול ניקוי עדין, שלא יגרום לשחרור רעלים מסיבי מדי.
שלב 1: להתחלה, אני ממליץ על יום בשבוע בו אתם אוכלים רק פירות וירקות חיים, כולל עלים ירוקים ונבטים כגון נבטי חמניה, נבטי ברוקולי, נבטי אלפלפא ועוד.
בארוחת הערב אם יש לכם רצון למשהו מבושל וחם, אפשר לאכול ברוקולי מאודה או מרק ירקות עשיר. אם אתם מאוד רעבים במהלך יום שכזה, אתם יכולים להוסיף מעט שקדים או אגוזים טבעיים, רק קחו בחשבון שהניקוי לא יהיה אפקטיבי באותה המידה. שקדים ואגוזים מכילים לא מעט שומן וחלבון שמעיטים את קצב סילוק הרעלים.
שלב 2: לאחר מספר שבועות בהם ביצעתם יום בשבוע של ניקוי שכזה (אפשר גם לנסות יום בשבוע של אך ורק פירות וירקות חיים ללא שום דבר מבושל), אתם מוכנים לעבור לשלב הבא.
השלב הבא הינו יומיים צמודים בהם אתם אוכלים את התפריט הבא: עד הצהרים - פירות בלבד. ארוחת צהריים – קערה גדולה של סלט ירקות, המכיל גם נבטים ירוקים (חמניה, ברוקולי, אלפלפא) וגם נבטים של קטניות כגון עדשים מונבטים ושעועית מש מונבטת.
להוסיף לסלט אבוקדו או שתי כפות שמן זית. ארוחת ערב – סלט ירקות + מרק ירקות עשיר (לניקוי עמוק יותר יש להימנע מתפוח אדמה).
תפריט זה מעודד ניקוי. הוא מכיל כמות קלוריות קטנה מהרגיל, אך לא קטנה מידי שעלולה לעודד שחרור רעלים בלתי מבוקר. התפריט עשיר במולקולות החיוניות לניטרול הרעלים והוא גם יאפשר לכם לתפקד בימים אלו כרגיל, ללא תחושת רעב שתפריע לתפקוד.
אם אתם מרגישים כאב ראש או סחרחורת במהלך היומיים הללו, יתכן ששחרור הרעלים אצלכם מהיר מידי ובמקרה זה פשוט הוסיפו שקדים טבעיים שיאטו את קצב שחרור הרעלים. ניתן גם להוסיף מעט טחינה כדי להאט את קצב הניקוי.
שלב 3: לאחר שחזרתם על יומיים כאלו, לפחות מספר שבועות, אתם מוכנים לעבור לשלב הבא שכולל ארבעה או אפילו חמישה ימים של תפריט זה. לא קל לעשות את זה בבית, מכיוון שהפיתויים בבית רבים.
זו הסיבה שאנשים רבים בוחרים לצאת לסדנאות ניקוי הרעלים הקבוצתיות המתרבות להן ברחבי הארץ. במקום סגור ומבודד, בסוג של בועה, הרבה יותר קל ונעים לעבור תהליך ניקוי. אבל אם אתם עם משמעת עצמית גבוהה, תוכלו לעשות זאת גם בביתכם הפרטי.
אין תחליף לאורח חיים בריא
רבים מדברים על ניקוי רעלים ועל סדנאות ניקוי רעלים, אך לפעמים שוכחים לציין שניקוי הרעלים החשוב ביותר מתקיים כל יום, בזמן השינה.
זה טוב מדי פעם לעשות פרויקט ניקוי יסודי ולא פעם באמת יש צורך בכך, אבל הרבה יותר משמעותי וחשוב זה לאפשר את ניקוי הרעלים היומי.
לכן הקפידו להימנע ממזון שעתיים-שלוש לפני השינה. אכילה לפני השינה, תיאלץ את הגוף להתמודד עם עיכול המזון ולא תאפשר לו להתפנות לסילוק ונטרול רעלים ישנים.
גם אם אתם עושים מידי פעם סדנאות ניקוי כאלו או אחרות, חשוב לזכור שאין תחליף לאורח חיים בריא המבוסס על מזון ביתי, עשיר בירקות, פירות ונבטים וכולל גם פעילות גופנית סדירה וקבועה. חשוב לא לחיות באשליה שפרויקט ניקוי כזה או אחר "יכפר" על הרגלים יומיומיים הפוגעים בגוף.
אל תחכו למחלות. תמנוע אותם מלכתחילה. אמנם לא הוכח במחקרים, אבל אין לי ספק ששמחה גם היא מעודדת את מערכות ניקוי הרעלים של הגוף, אז תאכלו בריא (אבל באמת בריא), תעשו בבית תוכניות ניקוי עמוקות יותר מדי פעם, תתעמלו והכי חשוב - תהיו בשמחה!
ד"ר גיל יוסף שחר (M.D) הינו מומחה לרפואה תזונתית וניקוי רעלים ומייסד המרכז לרפואת הרמב"ם . הוא ירצה על ניקוי רעלים בכנס "אוכלים בריא 6", כנס התזונה והבריאות הגדול בישראל בתיאטרון גבעתיים. חמישי, 10.7, בין השעות 23:00-17:30. שישי, 11.7, בין השעות 17:00-8:30.